Πριγκίπισσα Basmah | Η ιστορία της μικρότερης κόρης του βασιλιά Saud της Σαουδικής Αραβίας που φυλακίστηκε για τις απόψεις της

Η πριγκίπισσα και η κόρη της αποφυλακίστηκαν πρόσφατα μετά από τρία χρόνια στη φυλακή.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η πριγκίπισσα Basmah bint Saud bin Abdulaziz Al Saud, η μικρότερη κόρη του βασιλιά Saud της Σαουδικής Αραβίας που ήταν στον θρόνο από το 1953 έως το 1964, αλλά και η κόρη της αποφυλακίστηκαν πρόσφατα μετά από τρία χρόνια.

Οι δύο γυναίκες κρατούνταν στη φυλακή χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ενώ είχαν συλληφθεί μυστηριωδώς την ώρα που η Basmah ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στην Ελβετία για ιατρικούς λόγους. Τότε είχε κάνει αναρτήσεις στο Twitter όπου έγραφε ότι την είχαν απαγάγει και την έριξαν στη φυλακή μαζί με την κόρη της, tweets που γρήγορα διαγράφηκαν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πριγκίπισσας "οι δύο γυναίκες αποφυλακίστηκαν και έφτασαν στο σπίτι τους στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας  στις 6 Ιανουαρίου. Η πριγκίπισσα είναι καλά αλλά θα ζητήσει και ιατρική βοήθεια. Μοιάζει εξαντλημένη αλλά έχει καλή διάθεση και είναι ευγνώμων που μπόρεσε να δει τους γιους της από κοντά".

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η σύλληψη της πριγκίπισσας έγινε στα πλαίσια μιας στρατηγικής του Παλατιού να απομονώσει τους αντιφρονούντες και τους ακτιβιστές μέχρι να σταθεροποιηθεί η παρουσία του Crown Prince Mohammed bin Salman στον θρόνο.

Ποια είναι η πριγκίπισσα Basmah

Η 57χρονη Basmah είναι η μικρότερη κόρη του βασιλιά Saud bin Abdulaziz που ήταν στον θρόνο μόλις 11 χρόνια και είχε πολύ μικρή επιρροή μέσα στο Παλάτι. Οι ρόλοι της ως μέλος της βασιλικής οικογένειας ήταν περιορισμένοι, όμως έγινε γρήγορα γνωστή για τις απόψεις της. Η Basmah δεν ενέκρινε τον τρόπο με τον οποίο ο πρίγκιπας Mohammed ανέβηκε στην εξουσία ενώ σαν πριγκίπισσα μιλούσε συχνά για τον απάνθρωπο τρόπο με τον οποίο η Σαουδική Αραβία φέρεται στις γυναίκες.

Σύμφωνα με καταθέσεις μελών της οικογένειάς της στα Ηνωμένα Έθνη, η πριγκίπισσα κρατήθηκε σε φυλακή για την κριτική που ασκούσε για την κακοποίηση των γυναικών ενώ συγγενείς της πίστευαν ότι το Παλάτι προσπαθούσε να την "ξεφορτωθεί".

Η πριγκίπισσα φυλακίστηκε μαζί με άλλους πολιτικούς κρατούμενους με τη δικαιολογία ότι πλαστογράφησε ένα διαβατήριο για να φύγει από τη χώρα, ενώ σύμφωνα με τον οργανισμό υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ALQST, η Basmah φυλακίστηκε χωρίς να μπορεί να μιλήσει με κανένα μέλος της οικογένειάς της για περίπου ένα μήνα, ενώ δεν της δόθηκε η απαραίτητη ιατρική φροντίδα όσο βρισκόταν στη φυλακή.

Μετά τον θάνατο του βασιλιά Abdullah bin Abdulaziz το 2015, ο bin Salman πήρε τον τίτλο του Crown Prince και ο πατέρας του έγινε βασιλιάς. Ο πρίγκιπας θεωρείται υπεύθυνος για μια σειρά συλλήψεων αξιωματούχων και μελών της βασιλικής οικογένειας αλλά και της παραίτησης του προηγούμενου Crown Prince σε μια προσπάθεια να "καθαρίσει" το πεδίο για να αναλάβει ο ίδιος τον θρόνο. Ο ίδιος προσπαθεί να χτίσει το προφίλ του εκσυγχρονιστή, όμως οι πολέμιοί του τον κατηγορούν ως αδίστακτο και μανιακό με την εξουσία.

Σε αυτά τα πλαίσια, η πριγκίπισσα Basmah έγινε μία από τις φωνές στη Σαουδική Αραβία που δημόσια εξέφρασαν την αντίρρησή τους στις μεταρρυθμίσεις ενώ κατήγγειλαν το Παλάτι για κακοποιήσεις. Παρά τις καταγγελίες για αμέτρητες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Παλάτι εξακολουθεί να προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα του διοργανώνοντας μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις και μουσικές συναυλίες στη χώρα.

Διαβάστε Επίσης