Monica Vitti | Τα άσχημα παιδικά χρόνια κι η λαμπερή καριέρα της βασίλισσας του Ιταλικού κινηματογράφου

Η συνεργασία με τον Michelangelo Antonioni και η στροφή στην κωμωδία.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η Monica Vitti δεν ήταν τυχαία ένα από τα μεγαλύτερα κμινηματογραφικά icons της Ιταλίας. Η ηθοποιός που έφυγε από τη ζωή στις 2 Φεβρουαρίου 2022 σε ηλικία 90 ετών ήταν μια σπουδαία καλλιτέχνης που έμαθε πολλά από τα άσχημα παιδικά της χρόνια, τη συνεργασία της με τον Michelangelo Antonioni αλλά και το ίδιο της το ταλέντο που το αξιοποίησε στο έπακρο.

Η Monica Vitti έκανε τέσσερις ταινίες με τον Antonioni και έγραψαν όλες κινημαοτγραφική ιστορία. Η ηθοποιός ήταν μούσα αλλά και ερωμένη του Ιταλού auteur που κατάφερε γρήγορα να αποδείξει πόσο σπουδαία καλλιτέχνης ήταν μέσα από την ευστροφία που είχε να εναλλάσσεται στους ρόλους της, να υποδύεται τέλεια τις ηρωίδες του Antonioni αλλά και να κάνει το κοινό να γελάει όταν πρωταγωνιστούσε σε κωμωδίες.

Monica Vitti | Τα άσχημα παιδικά χρόνια κι η λαμπερή καριέρα της βασίλισσας του Ιταλικού κινηματογράφου

Τα παιδικά της χρόνια

Γεννημένη στην Ρώμη το 1931, η Maria Luisa Ceciarelli όπως είναι το πραγματικό της όνομα, πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Η σχέση με την μητέρα της δεν ήταν καλή αφού της συμπεριφερόταν, λόγω του φύλου της, διαφορετικά από τα αδέλφια της. "Είχα πολύ αυστηρούς γονείς. Οι δύο αδελφοί μου ήταν η δύναμη και η ελευθερία. Εγώ ήμουν η αδυναμία και η απομόνωση" είχε πει, σύμφωνα με το Iodonna.it, εξηγώντας γιατί ποτέ δεν θέλησε να κάνει οικογένεια.

Στην ηλικία των 14 ετών κάνει το ντεμπούτο της στο θέατρο. Το κίνητρό της ήταν να ξεφύγει από την πραγματικότητα. Ήθελε, όπως είχε πει, να υποδύεται ότι είναι κάποια άλλη και να κάνει τους ανθρώπους να γελούν. Σε ηλικία 18 ετών μεταναστεύει στην Αμερική μαζί με την οικογένειά της, ενώ μένει για λίγο καιρό στη Ρώμη για να πάρει το πτυχίο της από την Εθνική Ακαδημία Τεχνών το 1953.

Υιοθετεί το καλλιτεχνικό όνομα Monica Vitti -από το πατρικό της μητέρας της, Vittiglia- και ξεκινά μια περιοδεία στη Γερμανία με έναν Ιταλικό θίασο. Μετά από μικρούς ρόλους, το 1957, ο Michelangelo Antonioni την βλέπει σε μια παράσταση και την καλεί να ντουμπλάρει τη φωνή του Dorian Gray στην ταινία του ‘Il Grido’. Ενώ βρισκόταν στο στούντιο, ο Antonioni την χάζευε να δουλεύει. Ξαφνικά την πλησίασε και της είπε "έχεις πολύ όμορφο λαιμό. Θα μπορούσες να παίξεις σε ταινία". Και τότε άλλαξε η ζωή της.

Monica Vitti

Η συνεργασία με τον Antonioni

Η πρώτη τους συνεργασία ήταν στην ταινία ‘L’Avventura’. Τη βραδιά της πρεμιέρας στο φεστιβάλ των Καννών το 1960, η ταινία απογοήτευσε. Το κοινό σφύριζε αρνητικά και έδειχνε την απογοητευσή του για την ταινία. Την άλλη μέρα, όμως, μια ομάδα καταξιωμένων κριτικών και σκηνοθετών με αρχηγό τον Roberto Rossellini, έγραψε σε ανακοίνωσή του πως παρά τις αρνητικές κριτικές του κοινού για την ταινία, οι ίδιοι εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τον σκηνοθέτη.  Η ταινία κέρδισε το βρβαβείο της επιτροπής και την επόμενη χρονιά, εβδομήντα κριτικοί από όλο τον κόσμο την έθεσαν υποψήφια ως τη δεύτερη καλύτερη ταινία που έγινε ποτέ μετά το Citizen Kane.

Η αναγνώριση της ταινία κάνει την Monica Vitti σταρ και συνεχίζει να συνεργάζεται με τον auteur στις ταινίες La notte (1961), L’eclisse (1962) και Il deserto rosso (1964). Με τα χρήματα που έβγαλε από την πρώτη της ταινία, αγόρασε ένα διαμέρισμα στη Ρώμη με τον Antonioni να μετακομίζει σε ένα άλλο διαμέρισμα στην ίδια πολυκατοικία που συνδεόταν με το δικό της με μια εσωτερική σκάλα. Η σχέση τους κράτησε δέκα χρόνια και λίγο πριν χωρίσουν, η Monica αποφάσισε να κάνει μια μεγάλη στροφή και στην καριέρα της.

Monica Vitti

Η στροφή στην καριέρα της

Η Monica Vitti είχε πολλές επαγγελματικές προτάσεις. Απέρριψε το Hollywood αλλά δεν ήθελε να επαναπαυτεί στους ρόλους με τους οποίους έγινε γνωστή. Έτσι στα μέσα της δεκαετίας του ’60 έκανε μια στροφή στην καριέρα της και από τις καλτ ηρωίδες του Antonioni μεταπήδησε στην κωμωδία. "Συνειδητοποίησα ότι είχα ταλέντο στην κωμωδία όταν υποδυόμουν τραγικούς ρόλους με τέτοιο τρόπο που έκανα τους φίλους μου στη σχολή να γελάνε. Αργότερα συνειδητοποίησα πόσο φανταστικό δώρο ήταν αυτό" είχε πει. Η Monica έγινε η πρώτη ηθοποιός στη χώρα που κατάφερε να καταξιωθεί σε ένα νέο genre που τότε γεννιόταν, το ‘commedia all’italiana’, κωμικές ταινίες, δηλαδή, με έντονη κοινωνική σάτιρα, όπως οι "La ragazza con la pistol" και "Dramma della gelosia".

Στα τέλη του ’60 και τη δεκαετία του ’70, η ηθοποιός συνεργάζεται με σπουδαίους σκηνοθέτες, ανάμεσα στους οποίους και ο Luis Buñuel, ενώ έκανε και ταινίες που αγάπησε πολύ το κοινό όπως το "Modesty Blaise".

Τη δεκαετία του ’80 έκανε μια τελευταία ταινία με τον Antonioni και αργότερα επέστρεψε στο θέατρο ως ηθοποιός αλλά και δασκάλα. Το 1995 παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη Roberto Russo και λίγα χρόνια μετά διαγνώστηκε με Alzheimer’s.

Διαβάστε Επίσης