Elizabeth Taylor | Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη γεμάτη πάθος ζωή της

Η χολιγουντιανή ηθοποιός θα έκλεινε φέτος τα 90 της χρόνια.

Δύσκολα υπήρχε συμπρωταγωνιστής της που δεν την είχε ερωτευθεί, αφού η γοητεία της και η ασυναγώνιστη ομορφιά της ήταν ακαταμάχητες. Η Elizabeth Taylor από μικρή ηλικία φαινόταν πως είχε άστρο, γι' αυτό κιόλας κατάφερε να χτίσει μία τεράστια καριέρα στον κινηματογράφο. Αλλά πέρα από τη λαμπερή της ζωή, η ίδια είχε αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες και τραγωδίες που τη σημάδεψαν, ενώ η φιλανθρωπική της δράση μνημονεύεται μέχρι σήμερα, 14 χρόνια μετά τον θάνατό της. Όπως είχε δηλώσει η φίλη της και τραγουδοποιός Carol Bayer Sager, "η Elizabeth Taylor είναι το κοντινότερο που έχουμε στην Αμερική ως βασιλικό μέλος".

Διαβάστε Επίσης

Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη ζωή της

Σταρ από κούνια

Σταρ από κούνια

Η Elizabeth Taylor γεννήθηκε το 1932 στο Λονδίνο, με τη μητέρα της, που ήταν πρώην ηθοποιός θεάτρου, να καταλαβαίνει αμέσως την κλίση της προς τον χώρο του θεάματος, με αποτέλεσμα από τα 3 της να μαθαίνει μπαλέτο. Στην πρώτη ταινία που εμφανίστηκε ήταν 9 ετών, ενώ έναν χρόνο αργότερα απέκτησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία "National Velvet". 
 

Ο πρώτος της γάμος

Ο πρώτος της γάμος

Μόλις 18 ετών και αφού έκανε την πρώτη της επιτυχία στον κινηματογράφο με την ταινία "The father of the bride", η ηθοποιός παντρεύτηκε το 1950 τον κληρονόμο της αυτοκρατορίας Hilton. Δυστυχώς, όσο κι αν έμοιαζε με τον τέλειο γάμο, το happy ending δεν ήταν από παραμύθι. "Ο μήνας του μέλιτος και η σχέση είχαν τελειώσει τη στιγμή που επιστρέψαμε", είχε δηλώσει η Taylor σε αυτοβιογραφία της, αναφερόμενη στην κακοποιητική συμπεριφορά του πρώτου της συζύγου. Ο γάμος τους έληξε σε λιγότερο από έναν χρόνο. 

Η φιλία στη ζωή της

Η φιλία στη ζωή της

Παρά τους 7 συζύγους της, η Elizabeth Taylor έδινε, επίσης, μεγάλη σημασία στη φιλία. Η ίδια είχε δημιουργήσει έναν πολύ στενό φιλικό δεσμό με τον συνάδελφό της Montgomery Clift, όπως και με τον συμπρωταγωνιστή της στην ταινία "The Giant", Rock Hudson, για χάρη του οποίου είχε δωρίσει αρκετά χρήματα στην έρευνα για τον AIDS, ενώ παράλληλα ίδρυσε τον δικό της φιλανθρωπικό οργανισμό, όταν ο τελευταίος έφυγε από τη ζωή από τον φονικό ιό.

Ο πρώτος της μεγάλος έρωτας

Ο πρώτος της μεγάλος έρωτας

Όπως είχε δηλώσει, είχε δύο μεγάλους έρωτες στη ζωή της. Ο ένας από αυτούς ήταν ο 25 χρόνια μεγαλύτερός της και παραγωγός ταινιών, Mike Todd, ο οποίος ήταν ο τρίτος της σύζυγος. Δυστυχώς, ο γάμος τους κράτησε έναν χρόνο, αφού ο Todd σκοτώθηκε το 1958 σε αεροπλανικό δυστύχημα. "Ειλικρινά δεν πίστευα πως θα μπορούσα να επιβιώσω και δεν με ένοιαζε αν δε συνέβαινε", είχε πει χαρακτηριστικά μετά τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου. 

Η πρώτη της ανάδειξη στα Όσκαρ

Η πρώτη της ανάδειξη στα Όσκαρ

Παρά τον θρήνο της, η Taylor κατάφερε να πάρει μία χαρά τον ίδιο χρόνο του θανάτου του Mike Todd, με την πρώτη της υποψηφιότητα στα βραβεία Όσκαρ, για την ταινία "Cat on a Hot Tin Roof", στο πλευρό του Paul Newman. 
 

Ο ρόλος της μητρότητας

Ο ρόλος της μητρότητας

Από όλους τους ρόλους που είχε παίξει, ο αγαπημένος της ήταν εκείνος της μητέρας. Η Taylor είχε αποκτήσει δύο γιους από τον δεύτερο σύζυγό της, Michael Wilding και μία κόρη από τον Mike Todd. Πολύ αργότερα είχε υιοθετήσει ένα ακόμα παιδί με τον Richard Burton. "Με κάνουν να νιώθω όσο πιο περήφανη γίνεται από οτιδήποτε έχω κάνει στη ζωή μου", είχε εξομολογηθεί για τα παιδιά της, τα οποία αποκαλούσε τους καλύτερους φίλους της. 

Το σκάνδαλο με τον Eddie Fisher και τη Debbie Reynolds

Το σκάνδαλο με τον Eddie Fisher και τη Debbie Reynolds

Μετά τον θάνατο του Todd, η Elisabeth Taylor βρήκε παρηγοριά στους φίλους της Eddie Fisher και Debbie Reynolds, ξεκινώντας μια σκανδαλώδη παράνομη σχέση με τον πρώτο. Η ηθοποιός είχε δηλώσει πως η σχέση του πρώην ζευγαριού ήταν ήδη διαλυμένη, αναφερόμενη στον χωρισμό των δύο φίλων της. Λίγο αργότερα και αφού ο Fisher πήρε διαζύγιο από τη Reynolds παντρεύτηκε σχεδόν αμέσως τη νέα αγαπημένη του.

Το πρώτο της Όσκαρ

Το πρώτο της Όσκαρ

Το 1961 η Elizabeth Taylor κερδίζει το πρώτο της Όσκαρ για την ταινία "Butterfield 8", υποδυόμενη ένα call girl στη Νέα Υόρκη. Πέντε χρόνια αργότερα θα κερδίσει το δεύτερο όσκαρ της στην ταινία "Who's Afraid of Virginia Woolf".

Ο απόλυτος έρωτας της ζωή της

Ο απόλυτος έρωτας της ζωή της

Από την πρώτη στιγμή που τον αντίκρισε στα γυρίσματα της ταινίας "Κλεοπάτρα", η Taylor είχε ερωτευθεί παράφορα τον συμπρωταγωνιστή της, Richard Burton. Οι δυο λαμπροί ηθοποιοί έχουν μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο διάσημα ζευγάρια του Hollywood, οι οποίοι μάλιστα παντρεύτηκαν δύο φορές. Ο παθιασμένος τους έρωτας ήταν αναπόφευκτος μεταξύ τους, με την Taylor να χωρίζει τον Fisher και 9 ημέρες αργότερα να παντρεύεται τον Ουαλό ηθοποιό. "Ήμουν τρελά ερωτευμένη μαζί του μέχρι την ημέρα που πέθανε. Νομίζω πως και εκείνος με αγαπούσε ακόμα", είχε δηλώσει μετά τον θάνατο του Burton. 

Ο ρόλος της Κλεοπάτρας

Ο ρόλος της Κλεοπάτρας

Πέρα από τη συνάντηση με τον Richard Burton, η ταινία "Κλεοπάτρα" αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα της, αφού μέσω αυτής έγινε η πρώτη ηθοποιός που έλαβε μισθό 1 εκατομμύριο δολάρια. Για χρόνια ήταν η πιο ακριβή ταινία που γυρίστηκε ποτέ, με την παραγωγή να ξοδεύει 44 εκατομμύρια δολάρια (287 εκατομμύρια σήμερα), που έφερε το στούντιο ένα βήμα πριν τη χρεωκοπία.

Ο γάμος με τον John Warner

Ο γάμος με τον John Warner

Ύστερα από τους δύο γάμους και δύο χωρισμούς από τον Burton, η Taylor παντρεύτηκε το 1976 τον γερουσιαστή John Warner. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους, η ηθοποιός είχε καταλήξει να κάνει κατάχρηση του αλκοόλ και των χαπιών, με αποτέλεσμα να μην συνειδητοποιεί πως ήταν δυστυχισμένη. Εν τέλει το 1983 εισήχθη σε κέντρο αποτοξίνωσης όταν οι δικοί της άνθρωποι της έδειξαν πώς ήταν στην πραγματικότητα τα πράγματα. 

Η φιλία με τον Michael Jackson

Η φιλία με τον Michael Jackson

Όσο κι αν πολλοί ήταν εκείνοι που έβρισκαν περίεργη τη σχέση της Taylor με τον βασιλιά της ποπ, οι ίδιοι την έβλεπαν πλήρως φυσιολογική. Όπως είχε πει σε συνέντευξή της η ηθοποιός, εκείνο που τους ένωνε ήταν οι απαίσιες παιδικές ηλικίες που είχαν ζήσει, δεδομένου ότι και οι δύο από παιδιά δούλευαν. 

Οι τιμητικές διακρίσεις

Οι τιμητικές διακρίσεις

Πέρα από τα αμέτρητα βραβεία που είχε κερδίσει κατά τη διάρκεια της καριέρας της στον κινηματογράφο, η Elizabeth Taylor είχε λάβει και κάποιες ακόμα σημαντικές διακρίσεις. Το 2001, ο Πρόεδρος Clinton της είχε απονείμει το Presidential Citizen's Medal, τη δεύτερη πιο υψηλή τιμή για έναν πολίτη, με αφορμή την προσφορά της στην έρευνα κατά του AIDS. Έναν χρόνο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Tony Blair, την είχε χρίσει Dame για την προσφορά της στις Τέχνες. 
 

Η ψυχή του πάρτι

Η ψυχή του πάρτι

Παρά τα προβλήματα υγείας της που την είχαν καθηλώσει σε αναπηρικό καροτσάκι, η ίδια δεν έχανε ποτέ τη διάθεσή της για ζωή και το χιούμορ της. Μάλιστα, τις τελευταίες της στιγμές τις είχε περάσει σε ένα gay μπαρ, ούσα η ψυχή του πάρτι. Η ηθοποιός πέθανε το 2008 σε ηλικία 76 ετών στην περιοχή του Μπέβερλι Χιλς.