Το σπάνιο βίντεο της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ με τον 4χρονο πρίγκιπα Κάρολο να γράφει ιστορία

Ο πρωτότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ παρακολούθησε την τελετή της μητέρας του τον Ιούνιο του 1953.

Ήταν η πρώτη στέψη που βιντεοσκοπήθηκε, ακόμα κι αν ο πρωθυπουργός Winston Churchill είχε τις ενστάσεις του. Στις 2 Ιουνίου του 1953 πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ στο Αββαείο του Westminster, με εκατομμύρια κόσμο παγκοσμίως να παρακολουθεί το γεγονός.

Διαβάστε Επίσης

Η βασίλισσα Ελισάβετ ανέλαβε τη βασιλεία σε ηλικία 25 ετών, όταν ο πατέρας της, βασιλιάς Γεώργιος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ύστερα από μάχη με τον καρκίνο τον Φεβρουάριο του 1952. Στην ουσία, η Ελισάβετ ανέλαβε την εξουσία σχεδόν αμέσως, ωστόσο η τελετή της στέψης ανακοινώθηκε πως θα γίνει έναν χρόνο αργότερα, ώστε να έχει περάσει αρκετός καιρός πένθους, όσο και το απαραίτητο διάστημα για την προετοιμασία της σημαντικής εκδήλωσης. Ειδικότερα, η ξεχωριστή αυτή ημέρα χρειάστηκε 14 μήνες προετοιμασιών, με την πρώτη συνάντηση με την επιτροπή της στέψης να λαμβάνει χώρα τον Απρίλιο του 1952, με επικεφαλής τον πρίγκιπα Φίλιππο. Παράλληλα, η Ελισάβετ είχε επιλέξει τον Norman Hartnell να επιμεληθεί την αμφίεση όλων των μελών της βασιλικής οικογένειας, όπως και του δικού της φορέματος, για το οποίο ο σχεδιαστής έκανε τουλάχιστον 9 προτάσεις, τις οποίες ακολούθησαν δεκάδες ραντεβού με την ίδια τη βασίλισσα για το τελικό αποτέλεσμα.

βασίλισσα Ελισάβετ στέψη 1953

Βέβαια, ένα από τα στοιχεία που αναμφίβολα τράβηξε τα βλέμματα και έγραψε ιστορία ήταν η παρουσία του πρίγκιπα Καρόλου, ο οποίος σε ηλικία 4 ετών είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την τελετή στέψης της μητέρας του. Αποτέλεσε το πρώτο παιδί που παρακολούθησε ποτέ τη στέψη ενός γονέα μονάρχη, πράγμα που έκανε ακόμα πιο ξεχωριστή τη στιγμή. Αντίθετα, η πριγκίπισσα Άννα, αν και είχε γεννηθεί, θεωρείτο πολύ μικρή στα 2 της να παραβρεθεί στο γεγονός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου βαρέθηκε κατά τη διάρκεια της 3ωρης τελετής της μητέρας του, όπως θα έκανε κάθε παιδί στην ηλικία του. Μάλιστα, μάς θύμισε την αντίδραση του 4χρονου εγγονού του, πρίγκιπα Louis, ο οποίος έκανε διάφορες γκριμάτσες κατά την παρέλαση Trooping the Colour τον Ιούνιο του 2022, που συνέπεσε με το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ για τα 70 χρόνια βασιλείας της.

Δες το βίντεο από την στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ:

Διαβάστε Επίσης