Βασίλισσα Ελισάβετ | Αυστραλή γερουσιάστρια την αποκάλεσε "αποικιοκράτισσα" κατά τη διάρκεια του όρκου της στη βουλή

Η αυτόχθων Lidia Thorpe έκανε μια σημαντική δήλωση στη βουλή της Αυστραλίας.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η αυτόχθων γερουσιάστρια Lidia Thorpe έκανε μια σημαντική δήλωση κατά τη διάρκεια του όρκου της στη βουλή της Αυστραλίας, δείχνοντας ότι δεν στηρίζει τη Βρετανική μοναρχία.

Η Thorpe σήκωσε τη γροθιά της και διαβάζοντας τον όρκο παράφρασε μερικές λέξεις λέγοντας: "Εγώ η Lidia Thorpe επιβεβαιώνω ειλικρινά και επίσημα και δηλώνω ότι θα είμαι πιστή και θα έχω αληθινή πίστη στην αποικιοκράτισσα Αυτού Μεγαλειότης Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ".

Ο όρκος της γερουσιάστριας διεκόπη από σχόλια συναδέλφων της που της είπαν "δεν θα είσαι γερουσιαστής εάν δεν το κάνεις σωστά" με εκείνη να απαντάει "δείξτε σεβασμό". Τότε η πρόεδρος της βουλής της επισήμανε ότι οφείλει να πει τον όρκο της ακριβώς όπως είναι τυπωμένος με την πολιτικό να λέει για δεύτερη φορά τον όρκο σωστά.

Η Thorpe είναι αυτόχθων Αυστραλή, ανήκει δηλαδή σε έναν από τους παλαιότερους πολιτισμούς της Γης. Η Βρετανική κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει την Αυστραλία "γη κανενός" ενώ είχε παραμείνει αποικία της Μεγάλης Βρετανίας για πάνω από 100 χρόνια μέχρι το 1901 που έγινε ανεξάρτητη –μέλος της Κοινοπολιτείας.

Πρόσφατα, χώρες- μέλη της Κοινοπολιτείας εξέφρασαν την επιθυμία τους να γίνουν ανεξάρτητες χώρες, ενώ κατά τη διάρκεια της περιοδείας της Kate Middleton και του πρίγκιπα William στην Καραιβική είχαν διοργανωθεί διαμαρτυρίες κατά της αποικιοκρατίας στο Belize, τη Τζαμάικα και τις Μπαχάμες.
 

Διαβάστε Επίσης