Βασίλισσα Ελισάβετ | Η Τζαμάικα την απομακρύνει από αρχηγό κράτους μετά τo ταξίδι της Kate και του William στη χώρα

Μετά τις διαμαρτυρίες για την αποικιοκρατική ιστορία της Μ.Βρετανίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του δούκα και της δούκισσας του Cambridge.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Μπορεί η Kate Middleton και ο πρίγκιπας William να είχαν μια θερμή υποδοχή από ντόπιους, πολιτικούς και κυβερνητικά στελέχη κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στην Καραϊβική, όμως πίσω από τις κάμερες πολλές οργανώσεις πολιτών και ακτιβιστών διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την αποικιοκρατική ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας και της μοναρχίας στην περιοχή.

Με αφορμή τα 60 χρόνια από την ανεξαρτησία της χώρα, διοργανώθηκαν – εκτός από το Μπελίζ- πορείες και στο Kingston της Τζαμάικα. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, αποφασίστηκε αμέσως μετά την αποχώρηση της Kate και του William να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ώστε η βασίλισσα Ελισάβετ να απομακρυνθεί από αρχηγός του κράτους.

Διαβάστε Επίσης

Το royal ζευγάρι που επισκέφτηκε την περιοχή για να μεταφέρει τις ευχές της βασίλισσας με αφορμή το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της στόχευε στο να γοητεύσει τους πολίτες των 8 χωρών που έχουν μονάρχη την Ελισάβετ. Η βουλή της Τζαμάικα έχει ήδη, βέβαια, ξεκινήσει τη διαδικασία ώστε να γίνει δημοκρατία με στόχο όλα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 6 Αυγούστου που θα είναι και η 60η εθνική γιορτή ανεξαρτησίας της χώρας.

Ο δούκας και η δούκισσα του Cambridge θα παραμείνουν στη Τζαμάικα για τρεις μέρες όπου έχουν 8 επίσημες υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Andrew Holness, αλλά και μια συνάντηση σε κολλέγιο όπου θα μιλήσουν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα ανάπτυξης των παιδιών βρεφικής και νηπιακής ηλικίας.

Η Τζαμάικα είναι μία από τις χώρες που εδώ και καιρό σκεφτόταν να φύγει από την σκεπή της μοναρχίας της βασίλισσας Ελισάβετ, ακολουθώντας το παράδειγμα των Barbados που έγινε δημοκρατία τον περασμένο Νοέμβριο. Πέρυσι, μάλιστα, η Υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Olivia Grange είχε ανακοινώσει το σχέδιο του νησιού να ζητήσει από την Μεγάλη Βρετανία "δικαιοσύνη σε κάθε μορφή” για την ανάμειξη της χώρας αλλά και της μοναρχίας στο εμπόριο σκλάβων για πάνω από εκατοντάδες χρόνια. "Οι Αφρικανοί πρόγονοί μας είχαν με τη βία απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και είχαν βιώσει ασύγκριτες φρικαλεότητες για να δουλέψουν ως σκλάβοι προς όφελος της Βρετανικής αυτοκρατορίας”, είχε πει σε δήλωσή της.

Πλέον ένας συνασπισμός με πάνω από 100 πολιτικούς, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και γιατρούς υπέγραψε μια ανοιχτή επιστολή προς το Παλάτι που ζητά μια απολογία εκ μέρους της μοναρχίας παραδεχόμενη τον ρόλο που έπαιξε στο εμπόριο σκλάβων: "Πιστεύουμε πως μια απολογία για τα βρετανικά εγκλήματα απέναντι στην ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης των ιθαγενών ανθρώπων της Τζαμάικα, το εμπόριο Αφρικανών, την σκλαβιά των Αφρικανών και την αποικιοκρατία, είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει μια διαδικασία συγχώρεσης και συμφιλίωσης” ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή.

Διαβάστε Επίσης