Η Cate Blanchett για τη νέα της ταινία: "Ήταν κάτι που δεν είχα βιώσει ποτέ ξανά"

Η Αυστραλή ηθοποιός αναφέρθηκε στην εμπειρία της, υποδυόμενη μια διάσημη μαέστρο στην ταινία Tár.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ήδη από την πρεμιέρα που έλαβε χώρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, η Cate Blanchett έλαβε διθυραμβικές κριτικές για την νέα της ταινία, Tár, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Todd Field. Όμως, και για την ίδια η όλη εμπειρία της προετοιμασίας και των γυρισμάτων ήταν μία στιγμή που της άλλαξε τη ζωή. 

Ειδικότερα, η Blanchett δήλωσε πως η ταινία έμοιαζε λες και ήταν η πιο "επείγουσα" στην καριέρα της, από τη στιγμή που πραγματεύεται θέματα όπως το MeToo, την κατάχρηση εξουσίας και το cancel culture. "Το σενάριο του Todd Field εγείρει σημαντικές, επικίνδυνες ερωτήσεις που ο κόσμος βιώνει αυτή τη στιγμή. Η ταινία μπορεί να γίνει αρκετά άβολη. Μπορεί να πολιτικοποιηθεί και να διαδοθεί και κάποιοι μπορεί να νιώσουν αηδιασμένοι από τους χαρακτήρες, όμως στη βάση της είναι μία προσωπική, ανθρώπινη ιστορία μίας γυναίκας που αποτελείται από πολλά στοιχεία. Μπορεί να ειπωθεί πως είναι μία εξέταση της δύναμης, όμως για εμένα θέλω το κοινό να κάνει τις δικές του ερμηνείες και να δημιουργήσει ζωντανό debate", είπε χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά, η Blanchett υποδύεται τη Lydia Tár, την πρώτη γυναίκα μαέστρο της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, έχοντας κατακτήσει μεγάλες διακρίσεις και σημαντικές συνεργασίες. Είναι στο απόγειο της καριέρας της, τη στιγμή που μία οικογένεια μιας παλιάς της μαθήτριας θα την κατηγορήσει για σεξουαλική κακοποίηση, απειλώντας να καταστρέψει την καριέρα της.

Για την ενσάρκωση του φανταστικού αυτού χαρακτήρα, η Blanchett χρειάστηκε να μελετήσει σε βάθος την τεχνική του να κρατά και να κουνά το μπατόν, συνεργαζόμενη με τη Φιλαρμονική της Δρέσδης. "Το να χτυπάς το ένα σου χέρι και να σχηματίζεις τον ήχο με το άλλο ήταν δύσκολο. Είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών ικανοτήτων και συναισθημάτων. Όμως, πρέπει να πω ότι ήταν πιο μετασχηματιστική στιγμή της ζωής μου. Υπάρχει αυτό το έντονο συναίσθημα μιας ηλεκτρικής φόρτισης, δίνοντας τον ρυθμό και ακούγοντας αυτό τον μεγάλο ήχο να επιστρέφει σε σένα. Ήταν κάτι που ποτέ δεν είχα βιώσει ποτέ ξανά. Σε εκείνο τον χώρο, όρθια στο πόντιουμ, πράγματι νιώθεις λες και είσαι ο βασιλιάς ή η βασίλισσα του κόσμου", εξήγησε.

Διαβάστε Επίσης