Ανακοινώθηκε το υπέρογκο κόστος της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ

Η επίσημη έκθεση από το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται εν μέσω οικονομικής κρίσης, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία και το ποσό που η κυβέρνηση δαπάνησε για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Λίγες ημέρες μετά την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου η οποία εκτιμάται πως κόστισε περίπου 125 εκατομμύρια λίρες, δόθηκε στη δημοσιότητα το κόστος της επίσημης βασιλικής κηδείας της εκλιπούσας μονάρχη. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ δαπανήθηκαν περίπου 161,7 εκατομμύρια λίρες, γεγονός που δεν αναστάτωσε την κυβέρνηση, σε αντίθεση με τους εκατομμύρια Βρετανούς πολίτες που ζουν υπό τα όρια της φτώχειας. "Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης ήταν αυτές οι εκδηλώσεις να τρέξουν ομαλά και με το κατάλληλο επίπεδο αξιοπρέπειας, αλλά και όλες τις στιγμές να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η προστασία του κοινού", δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας ου Υπουργείου, John Glen, σε μία γραπτή δήλωση προς το κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το Reuters.

Και πράγματι το ποσό της κηδείας μπορεί να δικαιολογηθεί δεδομένου ότι η ασφάλεια και μόνο κόστισε 73,7 εκατομμύρια λίρες, που δαπανήθηκαν για την προστασία αρχηγών κράτους, διασήμων και μελών βασιλικών οικογενειών που έδωσαν το "παρών". Μην ξεχνάμε πως το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ είχε τοποθετηθεί στο Westminster Hall, όπου το κοινό μπορούσε αποχαιρετήσει από κοντά την εκλιπούσα μονάρχη στο πλαίσιο της 12ήμερης περιόδου πένθους. Ανάμεσα στο κοινό που περίμενε επί ώρες για να τιμήσει τη μονάρχη ήταν και ο David Beckham, ο οποίος έμεινε για 13 ώρες στην ουρά.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο το ποσό που η κυβέρνηση και το Sovereign Grant παραχώρησε για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, ωστόσο δεν αναμένεται να ξεπερνά το κόστος της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, από τη στιγμή που ο νέος μονάρχης είχε αποφασίσει να μειώσει τα κόστη με μία σχετικά μίνιμαλ τελετή. 

Διαβάστε Επίσης