To φαινόμενο #Leonormania | Γιατί η πρικίπισσα Leonor της Ισπανίας προκαλεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον

Η διάδοχος του ισπανικού θρόνου, που μόλις έκλεισε τα 18, είναι το πιο δημοφιλές μέλος της οικογένειάς της.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η 31 Οκτωβρίου ήταν μια μέρα γιορτής για τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας - και τους Ισπανούς. Η πριγκίπισσα Leonor, η μεγάλη κόρη του βασιλιά Felipe και της βασίλισσας Letizia, έκλεισε τα 18 της χρόνια και την ίδια ημέρα ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα σε μία συμβολική τελετή που σηματοδοτεί την έναρξή της πορείας της προς τη διαδοχή του ισπανικού θρόνου. Συγκεκριμένα, η Leonor ορκίστηκε "να εκτελεί πιστά τα καθήκοντά της, να τηρεί και να διασφαλίζει την τήρηση του Συντάγματος και των νόμων και να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών και των Αυτόνομων Κοινοτήτων", με τον πατέρα της, βασιλιά Felipe, του οποίου θα μπορεί να ενεργεί πλέον ως αντιβασιλέας, να εμφανίζεται πολύ συγκινημένος. 

Κι ενώ συνέβαιναν αυτά, η δημοτικότητα της πριγκίπισσας έχει ανέβει κατακόρυφα και στην Ισπανία καταγράφεται το φαινόμενο της #Leonormania. Τα σκάνδαλα που συνόδευσαν τη βασιλεία του παππού της, τέως βασιλιά Juan Carlos, ο οποίος ζει πια αυτοεξόριστος στο Abu Dhabi, είχαν καταφέρει μεγάλο πλήγμα στον θεσμό και η εμφάνιση της Leonor στο προσκήνιο φαίνεται να αποκαθιστά τη σχέση των Ισπανών με τη βασιλική τους οικογένεια. 

Πολλοί αναρωτήθηκαν πώς το κατάφερε αυτό η πριγκίπισσα Leonor, που σύμφωνα με μία δημοσκόπηση της ισπανικής εφημερίδας El Español, είναι το πιο δημοφιλές μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας, πιο δημοφιλής και από τον πατέρα της, τον βασιλιά. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Leonor κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον των Ισπανών ως ένα πρόσωπο που για πολύ καιρό έμενε μακριά από δημοσιότητα και καθώς ελάχιστα είναι γνωστά για την προσωπικότητά και τη ζωή της, τώρα όλοι θέλουν να μάθουν γι' αυτή

Όσο σπούδαζε στην Ουαλία, η Leonor ήταν πολύ μετρημένη και επιλεκτική στις εμφανίσεις. Και ξαφνικά, η πριγκίπισσα λίγο πριν κλείσει τα 18 της επέστρεψε για να φοιτήσει στην στρατιωτική ακαδημία και οι φωτογραφίες της με τη στρατιωτική στολή, εν ώρα εκπαίδευσης και στην ορκωμοσία, έκαναν τον γύρο του κόσμου αποτυπώνοντας μία πιο ώριμη και δυναμική εικόνα της συνεσταλμένης και διακριτικής διαδόχου. 

Η Leonor δεν κάνει δηλώσεις, εκτελεί τα καθήκοντά της με συνέπεια και καλή οργάνωση, μετά τη στρατιωτική της θητείας σκοπεύει να φοιτήσει νομική και αυτός ο συνδυασμός αφοσίωσης, υπευθυνότητας και φρεσκάδας κάνει την πλειοψηφία των Ισπανών να θεωρούν ότι είναι καλά προετοιμασμένη να αναλάβει τα καθήκοντά της ως βασίλισσα.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που κάνει τη Leonor συμπαθή είναι ότι μοιάζει να μην προσποιείται. Η ευγένεια και οι καλοί της τρόποι δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου χειρισμού και στρατηγικής marketing, υποστηρίζουν ειδικοί στα ισπανικά μίντια, αλλά ο πραγματικός της χαρακτήρας. "Δείχνει πάντα πάρα πολύ φυσική και ευδιάθετη", δηλώνει στο euronews ο ειδικός στην επικοινωνίας José Luis Martín Ovejero.

Μπορεί ελάχιστα πράγματα να είναι γνωστά για την προσωπική της ζωή, πώς θα παράδειγμα της αρέσει να περνάει τον ελεύθερο της χρόνο, ωστόσο η δημοφιλία της ως ένα πρόσωπο που μπορεί να αναλάβει θεσμικό ρόλο έχει εκτοξευθεί. Το ενδιαφέρον για την πριγκίπισσα Leonor αποτυπώνεται και στις αναζητήσεις στο google, που το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά 37% - και αυτό πριν την ορκωμοσία της, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι η Leonor θα εξελιχθεί σε μία από τις πιο χαρισματικές ευρωπαίες royals. 

*Mε πληροφορίες από το euronews.