Μαργαρίτα Αλεξιάδη: "Είμαστε μια γενιά με μεγαλύτερη αποδοχή στα LGBTQ+ άτομα"

Αυθόρμητες, με την ορμή της νεότητάς τους και το ταλέντο της υποκριτικής, οι Ψυχοκόρες μιλούν στο Harper's Bazaar για τη ζωή, τα όνειρα και το πάθος τους για τη δουλειά.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Από τις Κατερίνα Κηλίδη και Λουκία Λυκίδη

Η Μαργαρίτα Αλεξιάδη, η Βασιλική της σειράς Ψυχοκόρες, δε φοβήθηκε να υποδυθεί έναν χαρακτήρα που κάνει συνεχώς λάθη. Αυτό το στοιχείο της ηρωίδας της ήταν άλλωστε που την ενθουσίασε όταν διάβασε για πρώτη φορά τον ρόλο της.

Πώς ήταν η εμπειρία από την κατάδυση σας στον ρόλο της σειράς;

Ήταν ένα πολύ όμορφο ταξίδι, απαιτητικό αλλά με καλή παρέα.

Ποια ήταν τα πρώτα συναισθήματα όταν διαβάσατε το ρόλο;

Ενθουσιάστηκα! Η Βασιλική είναι ένας αμφιλεγόμενος χαρακτήρας, ο οποίος κατά την διάρκεια της σειράς κάνει κυρίως λάθη. Αυτό ακριβώς είναι που με γοήτευσε στην Βασιλική από την αρχή :τα λάθη της, αυτά είναι άλλωστε που την κάνουν τόσο ανθρώπινη, και ενδιαφέρουσα.

Ποια χαρακτηριστικά έχετε κοινά με την ηρωίδα σας;

Το πείσμα και την αγάπη για τα βιβλία.

Πώς ήταν η ατμόσφαιρα στα γυρίσματα;

Η ατμόσφαιρα στα γυρίσματα ήταν στοργική και οικεία, και μερικές φορές έντονη, διότι κάποια γυρίσματα ήταν αρκετά δύσκολα.

Tα δύσκολα θέματα που πραγματεύεται η σειρά πόσο σας επηρέασαν στην καθημερινότητα σας;

Με επηρέασαν αρκετά. Έπειτα από κάποια δύσκολα γυρίσματα χρειαζόμουν πολλές ώρες για να ηρεμήσω.

Διαβάζοντας και ερμηνεύοντας για την σειρά αλλάξατε/μετακινηθήκατε (στις απόψεις) με κάποιον τρόπο;

Νομίζω μετά από αυτό το ταξίδι, έγινα πιο ευαίσθητη απέναντι σε ζητήματα που αφορούν την θέση της γυναίκας.

Δημιουργήθηκαν φιλίες ανάμεσα στους ηθοποιούς της σειράς; Βρήκατε κοινά μεταξύ σας;

Η δημιουργία φιλίας σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, για εμένα , δεν είναι αυτοσκοπός, όταν όμως προκύπτει είναι κάτι που κάνει το γύρισμα πιο ευχάριστο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δημιουργήθηκαν φιλίες, τόσο με ηθοποιούς αλλά και με πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τις κάμερες.

Στις επαγγελματικές σχέσεις συχνά τηρούνται κάποια όρια. Στο επάγγελμα του ηθοποιού που έχει να κάνει με συναίσθημα πως διαμορφώνεται όλο αυτό;

Και στο επάγγελμα του ηθοποιού όπως και στα υπόλοιπα επαγγέλματα τηρούνται κάποια συμφωνημένα όρια. Παρόλο που ένα κομμάτι της υποκριτικής έχει να κάνει με το συναίσθημα δεν παύει να είναι επάγγελμα . Αν κάποιος δεν μπορεί να διαχειριστεί το συναίσθημα του, πολύ πιθανό να γίνει επικίνδυνος, για τους συναδέλφους του.

Μαργαρίτα Αλεξιάδη: "Είμαστε μια γενιά με μεγαλύτερη αποδοχή στα LGBTQ+ άτομα"
Από επάνω αριστερά: Η Μαριάννα Κιμούλη, η Ασημένια Βουλιώτη και η Μαργαρίτα Αλεξιάδη με total Prada. Η Άννα Λουιζίδη φοράει Prada και loafers Κalogirou. Τα κοσμήματα είναι Minas Designs.

Έχετε κυρίως αντιμετωπίσει ανταγωνισμό ή αλληλεγγύη;

Όσο και αν δεν το περίμενα δεν έχω αντιμετωπίσει ανταγωνιστική συμπεριφορά. Οι συνάδελφοι μου, στην συγκεκριμένη σειρά , στάθηκαν δίπλα μου, με αποδέχτηκαν , με συμβούλεψαν και συνεργάστηκαν μαζί μου με εμπιστοσύνη και σεβασμό.

Ήταν εύκολο για εσάς να ακολουθήσετε τον δρόμο του ηθοποιού, χρειάστηκε να κάνετε την επανάσταση σας;

Τυχαίνει να έχω το προνόμιο της υποστήριξης και της εμπιστοσύνης της οικογένειας μου. Οι γονείς μου ήταν εκεί σε κάθε μου προσπάθεια με πίστη, χωρίς να έχουν  την ανάγκη να μου υπενθυμίζουν μονίμως "την ανασφάλεια" του επαγγέλματος που θέλω να ακολουθήσω, όποτε δεν χρειάστηκε να κάνω κάποια ενδοοικογενειακή επανάσταση. Από την άλλη εύκολο δεν είναι νομίζω για κανέναν στην Ελλάδα να ακολουθήσει τον δρόμο του ηθοποιού, ή του καλλιτέχνη, διότι από την μια το εκπαιδευτικό σύστημα δεν δίνει χώρο στην τέχνη, από την άλλη απαιτούνται χρήματα για να καταφέρεις να αποκτήσεις την εκπαίδευση ή τα ερεθίσματα που απαιτούνται και τέλος οι εργασιακές συνθήκες στον καλλιτεχνικό χώρο είναι ασταθείς και συχνά παράνομες. Συνεπώς η "επανάσταση" στο ταξίδι του ηθοποιού νομίζω είναι μονόδρομος, είτε αυτή η επανάσταση είναι το να  δουλεύεις μέρα νύχτα ως σερβιτόρος για να καταφέρεις να κάνεις την δίκη σου παράσταση, ή με το να διεκδικείς τα εργασιακά σου δικαιώματα και να λες "όχι" όταν κάποιος εργοδότης θέλει να σε εκμεταλλευτεί . 

Υπήρξαν κάποια πρότυπα/ μέντορες στην ζωή σας;

Θαυμάζω πολλούς ανθρώπους, έχω πολλούς αγαπημένους δασκάλους που πίστεψαν σε εμένα και με στήριξαν , αλλά θα ήταν άδικο να μην πω, πως οι πραγματικοί μέντορες μου είναι οι γονείς μου.

Υπήρξε κάποια παράσταση/ταινία/γεγονός που σας επηρέασε στην επιλογή της ηθοποιίας;

H ταινία  που με επηρέασε πολύ είναι "ο Κυνόδοντας", του Γιώργου Λάνθιμου. Ήμουν αρκετά μικρή όταν είδα αυτήν την ταινία, και σοκαρίστηκα. Το σοκ αυτό όμως,  είχε μια πρωτόγνωρη  ευχαρίστηση. Ήταν η πρώτη φορά που είδα μια τελείως διαφορετική υποκριτική φόρμα και μάλιστα σε μια ελληνική ταινία, που μιλάνε την γλώσσα μου και αυτό μου φάνηκε πραγματικά πολύ απελευθερωτικό και εμπνευστικό.

Πως φαντάζεστε την ζωή σας να εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια;

Θα ήθελα να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στο τμήμα Κινηματογράφου στο ΑΠΘ, να κάνω τις δικές μου ταινίες, να συμμετέχω ως ηθοποιός σε projects που με ενδιαφέρουν,  να ταξιδέψω πολύ στο εξωτερικό και ίσως να καταφέρω να ζήσω για ένα διάστημα εκεί, να συλλέξω εμπειρίες.

Τι στόχους έχετε σε αυτή τη φάση της ζωής σας;

Σε αυτή τη φάση της ζωής μου δουλεύω σκληρά για την δίκη μου ταινία, που θα είναι η πτυχιακή μου, και την σκηνοθετώ, με τίτλο: "Bitterfly”. Την συγκεκριμένη λοιπόν περίοδο, στόχος μου είναι να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα και κατ’επέκταση, το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα να είναι ειλικρινές, αυθεντικό και να καταφέρει να επικοινωνήσει συναισθηματικά και με άλλους ανθρώπους που θα δουν την ταινία.

Έχει στα μελλοντικά σχέδια θέση η δημιουργία οικογένειας; 

Θα ήθελα πολύ να κάνω οικογένεια στο μέλλον. Σίγουρα όχι στο άμεσο μέλλον γιατί πιστεύω πως δεν είμαι καθόλου  έτοιμη, αλλά θα ήθελα να καταφέρω να γίνω μητέρα.

Επόμενος ρόλος;

Θα ήθελα να είναι είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τον ρόλο της Βασιλικής. 

Πώς είναι το 24ωρο σας; Πώς διαμορφώνεται η μέρα σας;

Την συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μου κάνω πρόβες για μια  παράσταση με τίτλο "Εσύ, η ζωώδης μηχανή" σε σκηνοθεσία Τ. Ράλλη, στο θέατρο Rabbithole, και επειδή η πρεμιέρα πλησιάζει, το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας μου το περνάω είτε στις πρόβες, είτε σε διάφορες συναντήσεις για την προπαραγωγή  της ταινίας μου. Ωστόσο προσπαθώ να τρώω πρωινό, και να πηγαίνω στο σινεμά.

Σας αρέσει ο τρόπος ζωής που επιβάλλει η ζωή του ηθοποιού;

Από την μικρή μου εμπειρία στον χώρο αυτό, έχω καταλάβει πως ο τρόπος ζωής του ηθοποιού είναι ταυτόχρονα πολύ δημιουργικός αλλά και αγχωτικός. Νομίζω πως όσο περισσότερη εμπειρία αποκτάει κάποιος, αναπτύσσει μηχανισμούς για να διαχειρίζεσαι την συνθήκη και να επικεντρώνεται στην ομορφιά του ου επαγγέλματος.

Τι ρόλο παίζει το στιλ και η μόδα στην ζωή σας;

Θα χαρακτήριζα την στάση μου απέναντι στην μόδα ιδιαίτερα κυκλοθυμική. Υπάρχουν φάσεις στην ζωή μου, που μπορεί να παρακολουθώ πασαρέλες από γνωστούς οίκους μόδας και να προσπαθώ να ντύνομαι πολύ δημιουργικά, και σε άλλες φάσεις να βγαίνω έξω με ότι έτυχε να βρω μπροστά μου. Το αγαπημένο μου αξεσουάρ είναι τα μαύρα γυαλιά ηλίου. 

Πόσο εύκολη είναι η συντροφικότητα για μια ηθοποιό;

Πιστεύω πως για κανέναν η συντροφικότητα δεν είναι κάτι εύκολο, θέλει δουλειά, υπομονή και σεβασμό στην ελευθερία του καθενός. 

Σας αρέσει να παρακολουθείτε την επικαιρότητα ή προσπαθείτε να το αποφεύγετε;

Νομίζω πως η επικαιρότητα είναι κάτι που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο μας επηρεάζει , όποτε προτιμώ να ενημερώνομαι. 

Μαργαρίτα Αλεξιάδη
Η Μαργαρίτα Αλεξιάδη με πουκάμισο, φόρεμα και κολιέ Dior, Dior Boutique.

Είστε δραστήρια στα social media;

Είμαι αρκετά με τον δικό μου τρόπο, καλό νομίζω θα ήταν να είμαι λιγότερο.

Εκφράζετε την άποψη σας δημόσια για τα θέματα της επικαιρότητας;

Μου αρέσει να εκφράζω την γνώμη μου όταν μου ζητείται. Ωστόσο, επειδή δεν αντιμετωπίζω τον εαυτό μου ως αυθεντία, προσπαθώ να βρίσκω άλλους τρόπους προκειμένου να τοποθετούμαι σε σχέση με αυτά που πιστεύω ή σε όσα διαφωνώ.

Πώς βλέπετε την συζήτηση για τα έμφυλα ζητήματα ειδικά μετά την συμμετοχή σας στην σειρά;

Η σειρά με βοήθησε στο να κάνω μια σύγκριση στα έμφυλα ζητήματα της τότε εποχής με την δικιά μας . Και δυστυχώς συνειδητοποίησα πως το παρελθόν μας ακολουθεί.

Πώς περιγράφετε τη γενιά σου; Tι πιστεύετε ότι ζήσατε που σας καθόρισε και σας χαρακτηρίζει;

Οι περισσότεροι λένε πως είμαστε κατά βάση μια γενιά της τεχνολογίας, και αυτό σίγουρα δεν είναι ψέμα. Από την άλλη όμως, δεν είμαστε μόνο αυτό, είμαστε μια γενιά με μεγαλύτερη αγάπη για το περιβάλλον, με αποδοχή στα LGBTQ+ άτομα, με μεγαλύτερη μέριμνα για την ψυχική μας υγεία και με μικρότερη ανεκτικότητα σε ζητήματα βίας. Δεν θέλω να μιλάω ως εκπρόσωπος όλης της γενιάς μου, αλλά πιστεύω ότι τα ζητήματα που μας απασχολούν περισσότερο είναι όσα έχουν να κάνουν με την οικολογία, ζητήματα φύλου και ισότητας,  ζητήματα για την βελτίωση της καθημερινότητας μας , της διατροφής μας και της εξάλειψης του άγχους.

Υπάρχει χάσμα, αδυναμία επικοινωνίας ή και ρήξη με τις προηγούμενες γενιές;

Σαφώς υπάρχει χάσμα σε ορισμένα ζητήματα αλλά αυτό κατά την γνώμη μου, είναι ένα σημάδι πως οι άνθρωποι εξελισσόμαστε. Το σημαντικό είναι και οι προηγούμενες και οι επόμενες γενιές, να μαθαίνουν η μια από την άλλη.

Φωτογραφίες: Βασίλης Μαντάς. Styling: Ειρήνη Αναστασιάδη. Ευχαριστούμε θερμά το Minu Athens (@minu.athens) για τη φιλοξενία.

*Ο Α' κύκλος της σειράς "Ψυχοκορες" κάνει πρεμιέρα στο κανάλι του ΑΝΤ1 στις 6 Μαρτίου. Στον ΑΝΤ1+ θα συνεχίζει να παίζεται κανονικά ο υπόλοιπος Β' κύκλος ενώ  θα προβληθεί και ο Γ' κύκλος.  Όλα τα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα του ΑΝΤ1+.

Διαβάστε Επίσης