Gala Dalí | Η μούσα και φερόμενη ως "Devil Woman" φορούσε Dior

Η αμφιλεγόμενη γυναίκα που για κάποιους απογείωσε και για κάποιους άλλους κατέστρεψε τον Salvador Dalí.

Κατά την Dalí- κή, " Η τέλεια γυναίκα είναι αλαζονική αλλά όχι υπερβολικά ωραία. Πρέπει να είναι σκλάβα των ρούχων της και των κοσμημάτων της". Η κομψή Gala Dalí, ήταν όλα αυτά μαζί, συν πολλές χιλιάδες λέξεις που κρύβονται πίσω από εκατοντάδες πίνακες.

Gala Dalí | Η μούσα και φερόμενη ως "Devil Woman" φορούσε Dior

Αυτή η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που σημάδεψε τη ζωή του κορυφαίου Salvador Dalí δεν ήταν μία απλή γυναίκα και οπωσδήποτε δεν "συμφωνούσε" με τους όρους της εποχής. Αυτή η ιδιόρρυθμη περσόνα που λάτρευε τη μόδα και την τέχνη ήταν γεννημένη να είναι μούσα και ήταν τόσο μεγάλη η επιρροή που ασκούσε που ενέπνευσε πολλούς  σουρεαλιστές καλλιτέχνες όπως οι René Char, René Crevel και Man Ray.

Salvador 7 Gala Dali

Π.D ή αλλιώς προ Dalí, η Gala υπήρξε παντρεμένη με τον σουρεαλιστή ποιητή Paul Éluard του οποίου -φυσικά- υπήρξε επίσης μούσα. Ο γάμος τους έγινε όταν εκείνη ήταν 17 και μαζί απέκτησαν μία κόρη, την Cécile. Παράλληλα, διατηρούσε σχέση με τον Max Ernst. Το 1929 που γνώρισε τον Dalí ήταν 36 ετών και εκείνος 25. Ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος και βασισμένος σε μία γεμάτη ερωτικές ατασθαλίες συνθήκη. Αυτός ο έρωτας είχε ως αποτέλεσμα η Gala να αφήσει τη ζωή που ζούσε, να ξαναπαντρευτεί, και μαζί με αυτό τον έρωτα να γεννηθεί και ένας επικός σουρεαλιστής ζωγράφος.

Gala Dali kai Salvador Dali

Ουσιαστικά, για πολλούς ήταν εκείνη που χαλιναγώγησε την ιδιοφυΐα του Dalí την οποία εκείνος εξωτερίκευσε και πέρασε στην αθανασία με "Persistence of Memory" έργα τέχνης που καθόρισαν μία ολόκληρη ιστορία της τέχνης.

Salvador & Gala Dali

Σεξουαλικά, ο Dalí δήλωνε ανίκανος και είχε παραδεχτεί ότι προτιμούσε να παρακολουθεί, παρά να συμμετέχει. Η υπερσεξουαλική Gala, λέγεται πως είχε ένα "χαρέμι" νεαρών αντρών, για να καλύπτουν τις ανάγκες που δεν μπορούσε να καλύψει ο σύζυγός της. Ήταν παντρεμένοι για χρόνια, μετά έγιναν φίλοι, αλλά η σχέση τους δεν κλονίστηκε ποτέ από τις εξωσυζυγικές τους περιπέτειες. Βέβαια, τεράστιο ενδιαφέρον είχε μία δήλωσή του στο περιοδικό Εξπρές: Αλήθεια, "Σε τι είναι τόσο εξαιρετική η Gala";

"Μ΄ έκανε να κερδίζω όλο το χρήμα που έχω και ήταν η πρώτη και η τελευταία  γυναίκα που έκανα έρωτα ενώ νόμιζα ότι ήμουν ανίκανος", S.D. 

Η Gala είχε ένα ιδιαίτερο χάρισμα: εκτός από το να ξυπνάει το πάθος ήξερε και πώς να βγάζει στην επιφάνεια το ταλέντο των εραστών της. Βέβαια, δεν ήταν εύκολος άνθρωπος και εκτός από οργανωτική, πειθαρχημένη, αυστηρή μάνατζερ, ήταν εριστική, αγενής και φιλάργυρη. Τη μεγαλομανία της, πέρασε και στον σύζυγό της και πολλοί ήταν εκείνοι που την κατηγόρησαν πως τον διέφθειρε και πως εκείνη κρύβεται πίσω από φασιστικές απόψεις που εξέφρασε εκείνος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αξέχαστο παραμένει επίσης το "Avida Dollars"- όπως τον είχε χαρακτηρίσει χρησιμοποιώντας έναν έξυπνο αναγραμματισμό ο συγγραφέας, Andre Breton.

Gala & Salvador Dali

Η γυναίκα "αράχνη" και "στρίγγλα” που "το να την ξέρεις σήμαινε να την μισείς" κατά τον ιστορικό και βιογράφο John Richardson, δεν έδινε ποτέ συνεντεύξεις κι έτσι κατάφερε να χτίσει ένα τεράστιο μύθο γύρω από το όνομά της ο οποίος βασίστηκε σε λόγια και μαρτυρίες ανθρώπων που την έζησαν ως ζευγάρι με τον Dalí. Σεξουαλικά όργια, πάθος για χλιδή, με αποκορύφωμα τη φήμη πως δηλητηρίαζε τον σύζυγό της με αμφεταμίνες με αποτέλεσμα εκείνος να πάθει ανεπανόρθωτη βλάβη στο νευρικό σύστημα κι εκείνη να χαρακτηριστεί ως "Devil Woman".

Gala Dali & Salvador

Πέρα από μύθους και τροφές για αρνητικά σχόλια που και οι δύο ως εκκεντρικές προσωπικότητες απολάμβαναν, οι δυο τους ήταν αχώριστοι μέχρι που τους χώρισε ο θάνατος. Το 1969 ήταν τότε που εκείνος τής αγόρασε το κάστρο του Púbol στο οποίο βέβαια έπρεπε να της ζητήσει άδεια για να την επισκεφτεί. Αν και δεν έμεναν μαζί, συνέχισαν να είναι πολύ καλοί φίλοι. Όταν μάλιστα ο ζωγράφος διατηρούσε σχέση με την Amanda Lear ήταν εκείνη που παρότρυνε τη νεαρή τότε τραγουδίστρια να τον παντρευτεί. Η επική βέβαια δήλωση της Lear πέρασε επίσης στην ιστορία.

Amanda Lear & Salvador Dali

"Ένιωθα σα να ήταν τη γιαγιά μου. Ανησυχούσε για τα ερωτικά μου, μου πλήρωνε τα αεροπορικά εισιτήρια και μου έλεγε τα χαρτιά. Μια μέρα μου εξομολογήθηκε ότι είχε κουραστεί επί 50 χρόνια να ανέχεται αυτό τον γέρο που δεν ήξερε να κάνει τίποτα. Ένιωθε ότι το τέλος πλησίαζε. Με έβαλε να ορκιστώ στην μαύρη Παρθένο του Καζάν ότι θα παντρευόμουν τον Dalí μετά τον θάνατό της. Αρνήθηκα. Είχα την καριέρα μου να σκεφτώ και μια ζωή να ζήσω", A.L. 

Gala 7 Salvador Dali

Γεννημένη στη Ρωσία το πραγματικό όνομα της Gala ήταν Elena Ivanovna Diakonova. Η σχέση της με τον Dalí ήταν η αιτία ο εκκεντρικός ζωγράφος να έρθει σε ρήξη με τον πατέρα του.  Εκείνη πέθανε σε ηλικία 89 ετών και μετά τον θάνατό της, εκείνος έζησε άλλα επτά χρόνια όμως είχε παραιτηθεί καθώς δεν είχε άλλη ζωή να ζήσει. 

Gala Dali & Salvador Dali

Πολλοί αναρωτήθηκαν σχετικά με το πώς θα ήταν η ζωή του σουρεαλιστή ζωγράφου δίχως την Gala. Πολλοί αναρωτήθηκαν επίσης "γιατί εκείνη"; Πώς θα μπορούσε όμως ένας άνθρωπος που μελέτησε το ρεύμα του κυβισμού να μην έχει την ανάγκη να παρατηρήσει ένα ακραίο Gala φαινόμενο από διάφορες πλευρές ταυτόχρονα; Πώς θα μπορούσε ένας άνθρωπος της παρανοϊκό-κριτικής μεθόδου να μην έχει φροϊδικά συμπλέγματα μαζί της; Σε κάθε περίπτωση δε γίνεται να μη της δώσει κάποιος το credit, "Πίσω από έναν κορυφαίο σουρεαλιστή ζωγράφο κρύβεται μία Gala".

Ό,τι κι αν ήταν η Gala, το σίγουρο είναι πως γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1894 και πέθανε ως το alter ego του Dalí το 1982. Έζησε μια ζωή με τους δικούς της κανόνες στιλ που δεν υπάκουσαν ποτέ σε "τάσεις" σοβαροφάνειας. Επέλεξε να ταφεί στον πύργο της, φορώντας ένα κατακόκκινο φόρεμα του οίκου Dior αδιαφορώντας όσο ποτέ για τα αδιάκριτα βλέμματα. 

Gala Dali

Ο Dalí για εκείνη

"Tην αγαπώ περισσότερο από την μητέρα μου, από τον πατέρα μου, περισσότερο από τον Πικάσο, ακόμα περισσότερο και από τα χρήματα”.

"Kυρίως με το αίμα σου, Gala, βάφω τους πίνακές μου".


"Στιλβώνω την Gala ώστε να λάμψει, να είναι όσο ευτυχέστερη γίνεται, και νοιάζομαι για αυτήν περισσότερο από όσο νοιάζομαι για τον εαυτό μου, καθώς χωρίς αυτήν όλα θα τελείωναν".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ