Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αλλά με βαθιά επίγνωση της ιστορικής του διαδρομής, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου γιορτάζει το 2025 την επέτειο των 70 του χρόνων με διεθνείς προσκεκλημένους Μνουσκίν, Κέντριτζ, Μπινός, Πιοβάνι, Τριφόνοφ, Ρίχτερ και σπουδαίους 'Έλληνες καλλιτέχνες Τερζόπουλο, Κουρεντζή, Μαρμαρινό, Χουβαρδά κ.ά. Αυτό είναι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει 100 και πλέον δράσεις με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.000 καλλιτέχνες.
Από το 1955 και τις πρώτες παραστάσεις του Δημήτρη Ροντήρη και του Αλέξη Μινωτή στην Επίδαυρο, μέχρι τις εμβληματικές εμφανίσεις του Μάνου Χατζιδάκι, της Μαρίας Κάλλας, του Μίκη Θεοδωράκη, της Κατίνας Παξινού, του Μάνου Κατράκη, και αργότερα της Μάρθας Γκράχαμ, του Μορίς Μπεζάρ, του Πίτερ Μπρουκ και του Ρόμπερτ Ουίλσον, ο θεσμός του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου υπήρξε θερμοκήπιο για τη νεοελληνική καλλιτεχνική ταυτότητα και φάρος διεθνούς πολιτιστικής ακτινοβολίας. Σήμερα, 70 χρόνια μετά, το Φεστιβάλ παραμένει ένα ανοιχτό πεδίο δημιουργίας και αναστοχασμού. 'Ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται μαζί με την κοινωνία, αντανακλώντας τις αγωνίες, τα οράματα και τις αντιφάσεις του καιρού μας.
Σύμφωνα με όσα είπε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου, στη σημερινή συνέντευξη τύπου, η οποία έλαβε χώρα στον Χώρο Δ’ της Πειραιώς 260 σε πανηγυρικό κλίμα και κορυφώθηκε μ’ ένα χειροκρότημα που μάς συγκίνησε όλους, θέτοντας την ίδια στιγμή καίρια ερωτήματα για το ρόλο του Φεστιβάλ σήμερα, σε μια εποχή όπου η Τέχνη και η ελευθερία της έκφρασης κινδυνεύουν: "Στο φετινό μας, επετειακό πρόγραμμα καλούμε μεγάλες μορφές της σύγχρονης Τέχνης, αλλά ταυτόχρονα στρέφουμε το βλέμμα προς το μέλλον, δίνοντας βήμα σε φωνές της νεότερης γενιάς – για πρώτη φορά σε τόσο ευρεία κλίμακα! Παρουσιάζουμε, επιπλέον, Κύκλους έργων με έμπνευση από τη Λογοτεχνία και τις παραδόσεις μας. Δίνουμε πρωταγωνιστική θέση σε τρομερές γυναίκες που δείχνουν τον δρόμο στο Θέατρο, τον Χορό και τη Μουσική. Δημιουργούμε παγκόσμια γεγονότα στην Επίδαυρο, με έναν αστερισμό παραγωγών γεμάτο εκπλήξεις. Προσκαλούμε καλλιτέχνες από δεκάδες χώρες, σε ένα πρόγραμμα πιο διεθνές από ποτέ. Συζητάμε για όσα πονούν, συμμετέχουμε στην παραγωγή ταινιών, διευρύνουμε τις δωρεάν δράσεις μας, ανοίγουμε τα πανιά μας σε νέους χώρους και εγκαθιδρύουμε στρατηγικές συνεργασίες, που ωθούν το Φεστιβάλ στη νέα εποχή του. Και ακόμα, χτίζουμε έργα υποδομής, δημιουργούμε νέες κοινότητες μέσα από τις χειμερινές μας εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στηρίζουμε συστηματικά τη σύγχρονη ελληνική γραφή με την ανάθεση και έκδοση νέων έργων, ανοιγόμαστε σε νέα πεδία συμπράξεων και σας προσφέρουμε ένα πρόγραμμα απολαυστικό, αντάξιο της ιστορίας του οργανισμού μας”.
Το φετινό πρόγραμμα με μια ματιά
Οι φετινές καλλιτεχνικές προτάσεις επιχειρούν να αγκαλιάσουν τις αντιφάσεις της εποχής μας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα που αποπροσανατολίζουν, που προκαλούν, που παρηγορούν και ξυπνούν. Γιατί η τέχνη είναι ένα μέσο κατανόησης του εαυτού και του άλλου, ένα καταφύγιο, αλλά και μια πυξίδα σε δύσκολους καιρούς. Το Φεστιβάλ απαντά στις προκλήσεις της εποχής με περισσότερη τόλμη: περισσότερες γυναίκες δημιουργοί σε ηγετικές θέσεις, στήριξη της νεότερης γενιάς, νέες θεματικές ενότητες και πολυεπίπεδες διεθνείς συνεργασίες.
Η κλασική μουσική είναι πυλώνας του Φεστιβάλ. Ο Κύκλος Κλασικής Μουσικής στο Ηρώδειο αναδεικνύει την ιστορική συνέχεια του θεσμού με λαμπρά ονόματα όπως η Γιούτζα Ουάνγκ, ο Ντανιίλ Τριφόνοφ, ο Θεόδωρος Κουρεντζής, αλλά και η σπουδαία Χίλαρι Χαν. Με κλασικές συμφωνίες, μοναδικά σόλο και σημαντικές συνεργασίες, το Φεστιβάλ τιμά τις ρίζες του, επανασυστήνοντας την λόγια μουσική στο ευρύ κοινό ως ζωντανό και επίκαιρο είδος.
Η Επίδαυρος παραμένει το σύμβολο του αρχαίου δράματος, όχι ως μαυσωλείο αλλά ως πλατφόρμα δημιουργικής αναμέτρησης. Ο Κύκλος "Contemporary Ancients”, στην πέμπτη του χρονιά, επιβεβαιώνει την αξία της γόνιμης σύνδεσης μύθου και μοντέρνας σκηνικής γραφής. Ο Ουαζντί Μουαουάντ με τη Ζιλιέτ Μπινός φέρνει ένα σύγχρονο δράμα με αρχαιοελληνική ψυχή, ενώ ο Ούλριχ Ράσε επιστρέφει με την "Αντιγόνη”, συνδυάζοντας διεθνή σκηνική ματιά με ελληνικό υποκριτικό δυναμικό, ενώ σημαντικές είναι οι παρουσίες Ελλήνων σκηνοθετών που επιστρέφουν στο αργολικό θέατρο, όπως ο Γιάννης Χουβαρδάς και ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, αλλά και οι πρωτοεμφανιζόμενοι σε ρόλο σκηνοθέτη Δημήτρης Τάρλοου και Μαρία Πρωτόπαππα.
Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr