"Το 63% των γυναικών νιώθουν ότι τα γυναικεία δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε κίνδυνο", επισημαίνει ο Δημήτρης Μαύρος, CEO της MRB Hellas από τη σκηνή της αίθουσας Νίκος Σκαλκώτας, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της ημερίδας "Women Who Dare: Η Ισότητα ως Τρόπος Ζωής" του Harper's Bazaar Greece και του Womantoc του Ομίλου Αττικών Εκδόσεων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την υποστήριξη της Eurolife FFH.

Η εκδήλωση έχει αρχίσει, με τα αποτελέσματα της έρευνας του Κέντρου Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕΜΕΦΙ) να μην εκπλήσσουν, αλλά να εντείνουν τον προβληματισμό για τη θέση της γυναίκας στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή σήμερα. Μελετώντας μέσω της ποσοτικής έρευνας ζητήματα που άπτονται τη σφαίρα της γυναικείας πραγματικότητας σήμερα, ο Δημήτρης Μαύρος υπογραμμίζει ότι "το 91% των γυναικών θεωρούν το θέμα της έμφυλης βίας εξαιρετικά ή αρκετά έντονο, ενώ μέσα από επόμενα ερωτήματα αποκαλύπτεται ότι το 20% παραδέχονται ότι έχουν υπάρξει θύματα έμφυλης βίας".

Στοιχεία, αντιπροσωπευτικά της συνθήκης που καλούνται οι γυναίκες να αντιμετωπίσουν τη σημερινή εποχή. Στοιχεία, τα οποία δεν θα μπορούσε να προσπεράσει χωρίς τον δικό της σχολιασμό και αισιόδοξη ματιά για ένα περισσότερο ελπιδοφόρο μέλλον η εκδότρια της Madame Figaro, Ελένη Στασινοπούλου, η οποία ανέλαβε τον ρόλο του ευρύτερου συντονισμού από το βήμα της ημερίδας "Women Who Dare: Η Ισότητα ως Τρόπος Ζωής".

Αμέσως μετά, στη σκηνή βρέθηκε η Editor In Chief του Harper's Bazaar Greece, Ελένη Πατεράκη, πραγματοποιώντας μία αναλυτική αναφορά στο ζήτημα της γυάλινης οροφής, εκείνου του τοίχου που καλούνται να συνθλίψουν οι γυναίκες σήμερα, σε μία προσπάθεια διαφυγής από ζητήματα επαγγελματικής ανισότητας και μία περιγραφή των αρετών εκείνων των γυναικών, οι οποίες εμπιστευόμενες τα ατού της φύσης και της θέσης τους, εξελίσσονται, γίνονται καλύτερες, δημιουργούν χώρο για τις ίδιες, αλλά και τις επόμενες σε μία θηλυκή αλυσίδα ενδυνάμωσης και αλληλεγγύης.

Τέσσερα διαφορετικά πάνελ με διακεκριμένες ομιλήτριες και ομιλητές από τον χώρο της γυναικείας επιχειρηματικότητας, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, του πολιτισμού, της επιστήμης, της τεχνολογίας σχολίασαν τα προαναφερθέντα αποτελέσματα, γνωστοποιώντας τη δική τους οπτική σε ζητήματα, ανησυχίες και φιλοδοξίες της σύγχρονης γυναίκας, όπως η συμπερίληψη, η δραματική αύξηση των γυναικοκτονιών, η βία ανάμεσα σε ανηλίκους, η σημασία της αυτοφροντίδας, η ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική επιτυχία και την προσωπική άνθιση, η εικόνα της γυναίκας στα media (αναλογικά και ψηφιακά) σήμερα. Στη ροή της βραδιάς, έλαβε χώρα μία Woman 2 Woman συζήτηση με την Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και τη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη σε πρώτο πλάνο, αλλά κι ένα interactive workshop με τη Μαίρη Βανδώρου, Spiritual Mentor και Meditation Coach στο Euphoria Retreat.


Με βασική θεματική τις "Προκλήσεις της γυναικείας επιχειρηματικότητας σήμερα", το πρώτο πάνελ συζήτησε για τη γυάλινη οροφή, η οποία δείχνει να παραμένει άθραυστη μέσα από την προσωπική εμπειρία και συνδιαλλαγή γυναικών που έχουν καταφέρει να πορευθούν με επιτυχία – και πολλή σκληρή δουλειά στη ζωή τους". Στο ερώτημα της πιο πολύτιμης συμβουλής σε γυναίκες που επιθυμούν να επιτύχουν επαγγελματικά ή επιχειρηματικά, η Sevi Vassileva, Γενική Διευθύντρια της Visa σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Ισραήλ απαντά ότι αφενός "είναι ζωτικής σημασίας να πιστεύετε στον εαυτό σας" και αφετέρου "ότι είναι πολύ σημαντικό κάθε γυναίκα να συνθέσει τον προσωπικό της κύκλο εμπιστοσύνης". Με τη σειρά της, η Λία Πιτταούλη, Head of Private Banking της Eurobank S.A. επισήμανε ότι "στις γυναίκες δεν συγχωρούνται τόσο εύκολα τα λάθη", ενώ η Αναστασία Τσουρεκά – Σαρακάκη, Co-owner και Creative Director της LuisaWord, υπενθύμισε στο ακροατήριο πως "οι γυναίκες είναι πολύ καλύτερες στο να καταλαβαίνουν τα ρίσκα από τη φύση τους, μιας και είναι αρκετά πιο ευέλικτες σε σύγκριση με το αντρικό φύλο". Η συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος, Βίκυ Κουρλιμπίνη, ολοκληρώθηκε με μία θέση της Μαρίνας Ψιλούτσικου, Επιστημονικά Υπεύθυνης του Προγράμματος "Personal Branding" στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με την οποία "όταν μιλάμε για ισότητα, πρέπει να ρωτάμε και τους άντρες".

Ακολούθησε μία βαθιά προσωπική, όπως εξελίχθηκε, συζήτηση ανάμεσα στην Όλγα Κεφαλογιάννη και την Όλγα Τρέμη. Αντλώντας έμπνευση από την (κατα)δική της διαδρομή, η Υπουργός Τουρισμού και Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕΜΕΦΙ) επισήμανε ότι "οι γυναίκες που τολμούν είναι εκείνες που δεν περιμένουν την άδεια κανενός για να τολμήσουν". Στη συνέχεια, η τετ-α-τετ συνάντηση μετατοπίστηκε σε περισσότερο προσωπικά μονοπάτια με την Όλγα Κεφαλογιάννη να υπογραμμίζει ότι "η προσωπική ζωή μίας γυναίκας πολιτικού αντιμετωπίζεται με μεγεθυντικό φακό", καθώς και πως "όταν χωρίζει μία γυναίκα πολιτικός γίνεται αναπόφευκτα θέμα συζήτησης, μιας και οι γυναίκες στην πολιτική δεν αντιμετωπίζονται με ουδετερότητα". Για την βουλευτή Α' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, η ερμηνεία της ανθεκτικότητας βρίσκει την εφαρμογή της το "να ξανασηκώνεσαι αφού πέσεις, χωρίς να είσαι πιο σκληρή, αλλά πιο αληθινή".



Με το καίριο θέμα της "Εικόνας της γυναίκας στα media σήμερα, υπό την ομπρέλα της συμπερίληψης" ασχολήθηκε το δεύτερο πάνελ, το οποίο συντόνισε η Editor in Chief του Harper's Bazaar Greece, Ελένη Πατεράκη. Με την παραδοχή ότι ζούμε σε μία ναρκισσιστική εποχή, η Δωρμήνα Εξάρχου, αρχιτέκτονας και content creator, υποστήριξε ότι "μιλώντας για τον ψηφιακό κόσμο, μιλάμε για μεγάλη πίεση για την εικόνα", με την ηθοποιό Λένα Παπαληγούρα να συμπληρώνει ότι "τα social media και τα media ευρύτερα διαμορφώνουν μία εικόνα για το πώς θα πρέπει να είναι μία γυναίκα", ενώ "το στερεότυπο ότι ένας άντρας γίνεται γοητευτικότερος, ενώ οι γυναίκες απλά γερνάνε καλά ακόμα κρατεί". Περισσότερο σκεπτική, η επικοινωνιολόγος Κατερίνα Γκαγκάκη διαπίστωσε πως "ξαναγυρίζουμε ασυνείδητα σε προκαταλήψεις, εικόνες και στερεότυπα του παρελθόντος", με τη Ρούλα Ρέβη να διατυπώνει ότι "το πραγματικά επικίνδυνο είναι να κάνεις πράγματα που δεν σου ταιριάζουν". Το μήνυμα του top model, Barbara Palvin ότι "είναι πολύ σημαντικό να μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με αυτό που βλέπεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης", όπως το διατύπωσε η ίδια στο Virtual Fireside Chat ήταν διαρκώς στο προσκήνιο.


Με τα περιστατικά των γυναικοκτονιών να αυξάνονται καθημερινά και τη βία των ανηλίκων να λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, η ημερίδα "Women Who Dare: Η Ισότητα ως Τρόπος Ζωής" δεν θα μπορούσε να μην το εξετάσει από μία όχι συχνά φωτισμένη οπτική, εκείνη του άντρα θεατή. Εκεί, ο ηθοποιός Σταύρος Σβήγκος τόνισε στη δημοσιογράφο Μαρία Σαράφογλου, η οποία συντόνισε το εν λόγω πάνελ, ότι "είναι βασικό να μην καλλιεργήσουμε στα αγόρια μας τη θέση του έτσι κάνουν οι άντρες". Άποψη με την οποία συμφώνησαν και οι γυναίκες που βρίσκονταν στη σκηνή εκείνη τη στιγμή με την ποινικολόγο Κλειώ Παπαπαντολέων να επισημαίνει ότι "κάθε γονέας είναι ασυνείδητα φορέας στερεοτύπων", την Κική Πετρουλάκη, ψυχολόγο και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας να υπογραμμίζει ότι "πολλές φορές τα παιδιά φέρνουν τα στερεότυπα στο σπίτι όταν τα ακούν στον παιδικό σταθμό" και την Αφροδίτη Στάθη (Κοινωνική ψυχολόγος, εξειδικευμένη σε θέματα προστασίας θυμάτων βίας) να αναγνωρίζει πως "δυστυχώς, στους εφήβους η βία γίνεται ένας τρόπος να δείξει κανείς τον ανδρισμό του". Τέλος, ο Γιώργος Νικολαΐδης (Ψυχίατρος, Διευθυντής Δ/νης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας Του Παιδιού) επισήμανε ότι "το φαινόμενο του παιδιού – θύματος συνήθως προέρχεται από κάποιον τον οποίο το παιδί γνωρίζει: γονιό, συγγενή ή φροντιστή".


Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με μία ενδελεχή συζήτηση γύρω από τη θέση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα της γυναίκας. Ξεκινώντας με μία ρεαλιστική τοποθέτηση, η Ντόρα Γκανίδη, Transformation Manager στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ανέφερε ότι "αν οι γυναίκες παραιτούνται μετά από δέκα χρόνια γίνεται γιατί δεν υπάρχει ένα δυνατό υποστηρικτικό περιβάλλον. Όσες το έχουν / έχουμε, είμαστε τυχερές, αλλά χρειάζεται και ένα υποστηρικτικό κράτος", με τη Δάφνη Τσεβρένη, Co-Founder & CRO, Clio Muse Tours, να επισημαίνει ότι "όποιος είναι όσο πιο ειλικρινής γίνεται κι πιστεύει σε αυτό που πρέπει να κάνει, θα τα καταφέρει". Στην πιο σύγχρονη οπτική, το "AI μπορεί να βοηθήσει και άτομα τα οποία δεν είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία, καθώς δίνει λύσεις εκεί που πρέπει να σπαταλήσεις χρόνο", εκμυστηρεύτηκε η Γώγα Λαμπροπούλου, Senior Engineering Director της Persado. Τη συζήτηση, την οποία συντόνισε η Κατερίνα Παπαποστόλου, editor του Harper's Bazaar Greece, ολοκλήρωσε η Λίλιαν Μπαλατσού (Νευροεπιστήμονας στην τεχνητή νοημοσύνη, ειδικός speech AI, ιδρύτρια του Greek Girls Code) ότι "για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να υπάρχει ευμάρεια μίας γυναίκας στο STEM, πρέπει να ανήκει σε κοινότητες".







Ιδιαίτερη νότα στη βραδιά προσέθεσε το interactive workshop, με θέμα τη "σημασία του self-care στη διαμόρφωση μίας υγιούς κοινωνίας" και τη Μαίρη Βανδώρου ως Spiritual Mentor & Meditation Coach στο Euphoria Retreat. Τα μάτια έκλεισαν, οι γωνίες του εγκεφάλου λειάνθηκαν, το σώμα ηρέμησε όσο το ενάρετο μυαλό οραματίστηκε το μέλλον – ατομικό ή συλλογικό.





Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν σημαντικοί εκπρόσωποι από τον χώρο της πολιτικής, των τεχνών και του θηλυκού επιχειρείν, ενώ τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς την υποστήριξη των πολύτιμων χορηγών της βραδιάς: της Eurolife FFH, το Υπουργείο Τουρισμού της Visa, της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, του premium μ. Artisan Water και της Gancia. Ένα γυναικείο ραντεβού, το οποίο ανανεώνεται και για του χρόνου.