Γιατί η κοινωνική απομόνωση πρέπει να αναφέρεται ως φυσική απομόνωση

Γνωρίζοντας ότι η κοινωνική απομάκρυνση φέρει ψυχολογικούς και φυσικούς κινδύνους για την υγεία, υπάρχει μια αυξανόμενη έκκληση για αλλαγή του όρου σε "φυσική απομάκρυνση".

Οι ψυχολόγοι ζητούν ο όρος κοινωνική απομόνωση να αναφέρεται ως φυσική απομόνωση. Εξάλλου, υπάρχει ακόμα το FaceTime, το Zoom και τα συναφή, για να παραμείνετε συνδεδεμένοι κοινωνικά, και σύμφωνα με το Psychology Today, το να περνάει κάποιος αρκετό χρόνο μόνος για πολύ καιρό, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

"Η απομόνωση, ιδιαίτερα όταν προκαλεί μοναξιά, αυξάνει τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης. Η κοινωνική απομόνωση είναι ισοδύναμη με τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα. Είναι μεγαλύτερη απειλή για την υγεία από την παχυσαρκία και συνδέεται με τον κίνδυνο αύξησης μιας σειράς ποικιλίας προβλημάτων υγείας" αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και η κοινωνική απομάκρυνση μπορεί να επιφέρει ένα βαρύ τίμημα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους αλλά μπορεί ο καθένας να έρθει αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις της κατάστασης που όλοι βιώνουμε.  "Παρόλο που δεν υπήρχε χρόνος για να μελετήσουμε τις επιπτώσεις της κοινωνικής απομάκρυνσης που σχετίζεται ειδικά με τον κορωνοϊό, γνωρίζουμε πολλά για τον αντίκτυπο της κοινωνικής απομόνωσης στην ψυχική και σωματική υγεία. Είναι συχνά μια εμπειρία εξαιρετικά αγχωτική και το άγχος μπορεί να γίνει τοξικό. Σε μια ενδιαφέρουσα μελέτη που έχει μεγάλη σημασία για την παρούσα κατάσταση, οι μαθητές που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα μοναξιάς αποκρίθηκαν λιγότερο δυναμικά στους εμβολιασμούς κατά της γρίπης" σημειώνει το άρθρο.

Γνωρίζοντας ότι η κοινωνική απομάκρυνση φέρει ψυχολογικούς και φυσικούς κινδύνους για την υγεία, υπάρχει μια αυξανόμενη έκκληση για αλλαγή του όρου σε "φυσική απομάκρυνση". Έτσι αναγνωρίζουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι μεγαλύτερη φυσική απόσταση μεταξύ των ανθρώπων, όχι μεγάλη κοινωνική απόσταση. Αυτό σίγουρα σημαίνει μείωση των κοινωνικών επαφών και παρόλο που η πραγματικότητα δεν αλλάζει, η ιδέα είναι απλή: Ας επικεντρωθούμε στη μείωση των σωματικών επαφών, ενώ ταυτόχρονα διατηρούμε - στο μέτρο του δυνατού - τις κοινωνικές συνδέσεις που βοηθούν να ευημερήσουμε και να παραμείνουμε υγιείς. Ας προστατευτούμε τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά, ενώ κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να επιβραδύνουμε τη διάδοση του ιού - να "ισοπεδώσουμε την καμπύλη" του αντίκτυπού του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση όπως αυτή, είναι σημαντικό να διατηρούμε την κοινωνική μας ζωή και να παραμένουμε συνδεδεμένοι. Εν μέσω μιας άσχημης περιόδου, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να βιώνουμε περισσότερη μοναξιά και να νιώθουμε αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Συχνά, ο κόσμος αντιδρά αρνητικά σε posts με πιο "ελαφρύ" περιεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει θέση στην παρούσα κατάσταση. Κι όμως, χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες πραγματικών influencers και καλλιτεχνών με ευρεία αναγνώριση που προσπαθούν να προάγουν το αίσθημα της ενότητας και ενισχύουν την κοινωνικοποίηση.

Η Chiara Ferragni, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τα social media για να ευαισθητοποιήσει το κοινό της αλλά και για συγκεντρώσει χρήματα για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Ιταλίας. "Είναι πραγματικά ωφέλιμο να μοιράζουμε αισιοδοξία αλλά και σημαντικές πληροφορίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς κοινωνικοποίηση" τονίζει η Elizabeth, a.k.a. Ellie, Delphine από το Slip into Style στο Harper's BAZAAR, εξηγώντας ότι αυτό που αποζητούν περισσότερο οι followers της είναι κάποιον για να επικοινωνούν και να προκαλείται μια διάδραση.

"Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι σημαντική για να χρησιμοποιήσουμε τις πλατφόρμες μας προκειμένου να μοιραστούμε καλά νέα αλλά και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τους άλλους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Θέλεις να τροφοδοτήσεις μια αίσθηση ενότητας και να προωθήσεις τρόπους διασκέδασης σε ανθρώπους που πιθανόν βιώνουν το ίδιο σε σένα" εξηγεί η Bettina Looney στο BAZAAR.

Αφού ξεχωρίσουμε τη φυσική και την κοινωνική απομάκρυνση, μπορούμε να επικεντρωθούμε εκ νέου στο πώς θα χτίσουμε χρόνο κοινωνικοποίησης για εμάς αλλά και για τους ανθρώπους που νοιαζόμαστε και μπορεί να αισθάνονται απομονωμένοι. Κανένα από αυτά δεν είναι πυρηνική φυσική αλλά τα μικρά βήματα μπορούν να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα.

Οι haters αγαπούν να αποκαλούν τη μόδα (μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων) κενή και επιπόλαια; αν και ο αντίλογος είναι - στην ουσία του ακόμα περισσότερος μισογυνισμός που σίγουρα δε θέλουμε - ότι ο κόσμος αγαπά να κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους, για το πώς φαίνονται και στη συνέχεια να τους δημιουργεί ενοχές επειδή θέλουν να αλλάζουν την εμφάνισή τους, φτιάχνοντας τα μαλλιά ή το μακιγιάζ τους. Στην πραγματικότητα όμως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας κρίνει επειδή θέλετε να φορέσετε το αγαπημένο σας κραγιόν και να βγάλετε τις πιτζάμες.

Και στο τέλος, η εγγενής δύναμη της ομορφιάς μπορεί να ελαχιστοποιήσει τη θλίψη που βιώνουμε. Όταν δεν έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε ένα μουσείο, να βρεθείτε σε μια συναυλία, να πάτε για shopping και να δοκιμάσετε ρούχ και να δώσετε ραντεβού για φαγητό στο αγαπημένο σας εστιατόριο, τα social media μπορούν να αποτελέσουν μια πηγή για να τροφοδοτήσουμε την αισθητική μας. "Προσωπικά, θέλω να συνεχίσω να βλέπω όμορφο και καλό περιεχόμενο και εικόνες μόνο και μόνο για διώξω τις αρνητικές σκέψεις, να αποσπάσω την προσοχή μου και να διατηρήσω θετική σκέψη" εξηγεί η Debora Rosa.

Μετά από κάποια χτυπήματα από τους προαναφερθέντες haters, η Camille Charriere δέχτηκε ένα boost υποστήριξης από μία follower στον λογαριασμό της @ondinedaisy, η οποία πρότεινε το αυτονόητο: "Πολλοί άνθρωποι αναζητούν μια μικρή διέξοδο για αντιπερισπασμό αυτή την περίοδο. Μερικές φορές το να βρίσκεις την ομορφιά σε απλά πράγματα και πολύ πιο εύκολα μπορεί να βοηθήσει απεριόριστα".

Ένας mini οδηγός για φυσική απομόνωση

  • Τηλεφωνήστε σε αγαπημένα πρόσωπα και προτιμήστε το FaceTime. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να βοηθήσετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς σας να γνωρίσουν το Skype, το Viber και το WhatsApp. Μιλήστε με συγγενείς και φίλους που δεν έχετε επικοινωνήσει εδώ και καιρό.
  • Αν μένετε σε κοντινές περιοχές με φίλους ή συναδέλφους δώστε ραντεβού για κοινή άσκηση, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις. Κάντε μαζί τρέξιμο, περπάτημα ή jogging.
  • Χαρίστε στον σκύλο σας μεγαλύτερη σε διάρκεια βόλτα, ακούγοντας παράλληλα την αγαπημένη σας μουσική. Ακολουθήστε διαδρομές στη φύση αν έχετε τη δυνατότητα.
  • Παρακολουθείστε online μαθήματα γυμναστικής ή ζητήστε ήδη από τη δασκάλα yoga/pilates/χορού (ό,τι κάνατε πριν) να οργανώσει εκείνη ένα διαδικτυακό τμήμα.
  • Όσο εργάζεστε από το σπίτι, καλέστε τους συναδέλφους σας σε ένα video διάλειμμα για φαγητό. Μοιραστείτε tips για τη δουλειά ή ιδέες για το πώς περνάτε τον χρόνο σας.
  • Γνωριστείτε με τους γείτονές σας από το μπαλκόνι. Είναι μια καλή ευκαιρία να αυξήσετε τις κοινωνικές επαφές σας.