Τα video clips που όρισαν την καριέρα του David Bowie

Μία playlist με τα κορυφαία μουσικά βίντεο του ανθρώπου που άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της σύγχρονης μουσικής.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Από τον ανδρόγυνο Ziggy Stardust μέχρι την περσόνα του Thin White Duke και τα "σκοτεινά" χρόνια του στο Βερολίνο, ο David Bowie -γεννήθηκε σαν σήμερα, 8 Ιανουαρίου του 1947- υπήρξε ο καλλιτέχνης που όρισε όσο κανένας το πρόσωπο όχι μόνο της σύγχρονης μουσικής αλλά κι εκείνο της ίδιας της ποπ κουλτούρας, πειραματιζόμενος κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση τόσο με τα μουσικά είδη όσο (κυρίως) με την εικόνα του. Το αποδεικνύουν τα εννέα video που ακολουθούν.

John, I'm Only Dancing

Έχοντας γυριστεί μέσα σε ένα μόλις απόγευμα στο θρυλικό Rainbow Theatre του Λονδίνου, το εν λόγω video θεωρήθηκε τόσο προκλητικό στην εποχή του ώστε η διοίκηση του BBC θεώρησε φρόνιμο να απαγορεύσει την προβολή του ελέω των "ξεκάθαρων αναφορών του στην ομοφυλοφιλία". Όλα αυτά, στις αρχές της κατά τ' άλλα "φιλελεύθερης" και προοδευτικής δεκαετίας του '70 και ειδικότερα το 1972.

Life on Mars?

Αλλιώς, η καλύτερη απόδειξη ότι το "καλό" ντύσιμο αποτελεί μια υπόθεση που αφορά όχι μόνο "σοβαρούς" κυρίους μιας κάποιας ηλικίας αλλά και τον καθ' όλα "επαναστατικό", νεανικό κόσμο της ροκ, μιας και στο video εδώ ο Bowie "μοστράρει" ένα μοναδικό τιρκουάζ κομμάτι δια χειρός του στενού φίλου και συνεργάτη του, σχεδιαστή μόδας Freddie Burretti. Κανένας Brian Ferry, κύριοι...

Rebel Rebel

Το μεγάλο αντίο του Bowie στο glam rock και, παράλληλα, το ύστατο χαίρε στον Ziggy Stardust έρχεται μέσα από τέσσερα περίπου λεπτά κιθαριστικής εξτραβαγκάνζας, μπόλικου make up (προφανώς...) και περισσεύματος attitude. Όλα αυτά, μερικούς μόλις μήνες πριν την απρόσμενη "στροφή" του Young Americans, που υπήρξε η πρώτη απόπειρα του μεγάλου καλλιτέχνη στον "μαύρο" ήχο και ειδικότερα στην soul και την R&B.

Διαβάστε τη συνέχεια στο esquire.com.gr