Eat Chic | 12 γαστρονομικά ραντεβού με διεθνείς σεφ σε δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς

Βραβευμένοι με αστέρι Michelin και Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό συντροφεύουν τις αυγουστιάτικες διακοπές μας σε αρκετά σημεία της Ελλάδας.

Οι γαστρονομικές συμπράξεις έχουν πάντοτε ενδιαφέρον. Κάτι σπουδαιότερο από απλή ανταλλαγή μαγειρικών τεχνικών και πρακτικών, κάθε ραντεβού με έναν guest chef (μετα)φέρει ένα κομμάτι από την προσωπική του εμπειρία και τη γαστρονομία, όπως εκείνος επιλέγει να την εξελίξει στο εστιατόριο ή τη χώρα που δραστηριοποιείται και ενορχηστρώνει το μενού. Επειδή ο Αύγουστος είναι ο μήνας που βρίσκει τους περισσότερους από εμάς σε θερινούς προορισμούς, συγκεντρώσαμε τα πιο ενδιαφέροντα ραντεβού στο σύμπαν της γεύσης σε σημεία του χάρτη που ίσως είστε κι εσείς.

Στη Μεσσηνία για τρεις διεθνείς αφίξεις

Στο πιο πολυτελές σημείο της Μεσσηνίας, το The Romanos, a Luxury Collection Resort στην Costa Navarino, υποδέχεται στις 7 Αυγούστου την καταξιωμένη σεφ Tala Bashmi, η οποία έχει αναδειχθεί ως "Η Καλύτερη Γυναίκα Σεφ στη Μέση Ανατολή & Βόρεια Αφρική" από τον θεσμό 50 Best Restaurants το 2022, μία από τις πιο καινοτόμες γυναικείες φωνές στη σύγχρονη κουζίνα της χερσονήσου του Κόλπου. Στη μοναδική αυτή γαστρονομική εμπειρία, η πρώτη ύλη είναι (κυρίως) μεσσηνιακή και η διάθεση με σεβασμό απέναντι στο εγχώριο προϊόν, αλλά και τη διεθνή εμπειρία μίας σεφ που κατάφερε να χαράξει το δικό της μονοπάτι. Το αποτέλεσμα είναι ένα μενού που τιμά τις ρίζες της μεσογειακής κουλτούρας και των χωρών του Κόλπου και το οποίο όσοι βρεθούν στο δημοφιλές resort θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν.

Eat Chic | 12 γαστρονομικά ραντεβού με διεθνείς σεφ σε δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς

Μία εβδομάδα μετά, στις 15 και 16 Αυγούστου δύο κορυφαίοι γαστρονομικοί προορισμοί, το εστιατόριο Doya στο Μαϊάμι με τριπλή διάκριση Michelin Bib Gourmand και το εστιατόριο Oliviera του Mandarin Oriental, Costa Navarino, ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια exclusive γαστρονομική εμπειρία που γεφυρώνει δύο ηπείρους. Το αποτέλεσμα: ένα μοναδικό μενού που θα παρουσιαστεί αποκλειστικά για δύο βραδιές – τις προαναφερθείσες -  ταυτόχρονα σε Μαϊάμι και Ελλάδα.

Το Oliviera Restaurant στο Mandarin Oriental, Costa Navarino

Ο Executive Chef Partner του Doya, Erhan Kostepen, θα ταξιδέψει στη Μεσσηνία, στο Mandarin Oriental, Costa Navarino, για να μαγειρέψει μαζί με τον Executive Chef του resort Bertrand Valegeas και τον Executive Sous Chef, Σπύρο Γεωργάκη. Παράλληλα, στο Doya στο Wynwood του Μαϊάμι, θα σερβίρεται το ίδιο μενού για όσους θέλουν να ζήσουν αυτή τη "συνεργασία του Αιγαίου" στην καρδιά της Φλόριντα. Μία ξεχωριστή εμπειρία

Στη Χαλκιδική για δύο ραντεβού με ευρωπαϊκό ταμπεραμέντο

Στις 8 Αυγούστου, ο Daniel Boulud, ένα σύγχρονο είδωλο της γαλλικής γαστρονομίας και ένας εκ των θεμελιωτών του λεγόμενου "fine dining", έρχεται στην Ελλάδα για να μαγειρέψει για μία μόνο βραδιά στο Sani Resort, στα πλαίσια του Sani Festival. Η κομψή, εποχιακή του κουζίνα συνδυάζει τις γαλλικές ρίζες με την παγκόσμια επιρροή, κερδίζοντας πολλά αστέρια Michelin και βραβεία James Beard. Το εκλεπτυσμένο άγγιγμα του Boulud και η ζεστή φιλοξενία του τον έχουν καταστήσει θρύλο, είτε πρόκειται για δημιουργίες όπως η τερίνα φραγκόκοτας είτε για το ταρτάρ καραβίδας με καλαμπόκι και χαβιάρι. Με εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, παραμένει αφοσιωμένος στην αριστεία, την καθοδήγηση και τη διαχρονική χαρά του καλού φαγητού. Το ραντεβού δίνεται στο Elia Restaurant.

Ο πολυβραβευμένος chef Daniel Boulud

Δύο εβδομάδες μετά, η πρώτη Σουηδή γυναίκα που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin, Emma Bengtsson, αναλαμβάνει τη σκυτάλη, με το ραντεβού να είναι προγραμματισμένο για τις 22 Αυγούστου. Ως Executive Chef στο Aquavit της Νέας Υόρκης, η ταλαντούχα κυρία Bengtsson προωθεί την σκανδιναβική εκλεκτή κουζίνα, συνδυάζοντας την παράδοση με τη σύγχρονη ακρίβεια. Αφοσιωμένη πλήρως στην αειφορία, την απλότητα και την παράδοση, η Bengtsson είναι υπέρμαχος της συμπερίληψης και της φαντασίας στην κουζίνα.

Στη Σαντορίνη για τέσσερις βραδιές με βραβευμένη γεύση και διεθνείς υπογραφές

Στην "καρδιά" της Οίας, εκεί που η θέα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας είναι απρόσκοπτη, ο Παναγιώτης Γιακαλής δίνει το δικό του διπλό ραντεβού (11 και 12 Αυγούστου) στο Lycabettus Restaurant, το πιο όμορφο μπαλκόνι του νησιού, εντός του Andronis Luxury Suites. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο Παναγιώτης Γιακαλής είναι Executive Chef στο ξενοδοχείο The Margi στη Βουλιαγμένη, επιμελούμενος τα εστιατόρια Patio, Malabar, Akti και Krabo από το 2012, ενώ η βραβευμένη τεχνική του συνδυάζει την υψηλή τεχνική με σεβασμό στην εποχική και βιολογική πρώτη ύλη, υιοθετώντας το μοντέλο "farm-to-table".

Η θέα από το Lycabettus Restaurant

Η αυλαία του φετινού Andronis Gastronomy Festival έχει έναστρο αέρα. Τρεις διάσημοι σεφ, οι Emmanuel Renaut, Alessandro Cannata και Édouard Loubet, ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα Six Hands Dinner που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Συνδυάζοντας την εκλεπτυσμένη τέχνη της γαλλικής γαστρονομίας με το ζωντανό πνεύμα της Μεσογείου, το μενού που παρουσιάζουν υπόσχεται ένα αξέχαστο ταξίδι γεύσεων, ιστοριών και εποχιακής δημιουργικότητας, με φόντο την μαγευτική Σαντορίνη. Στις 26 και 27 Αυγούστου. 

Στην Κέρκυρα και το Καραβοστάσι για γεύση με εγχώριο αποτύπωμα

Τα ξενοδοχεία της Mar-Bella Collection έχουν τον τρόπο να δημιουργούν ξεχωριστές εμπειρίες, οι οποίες μετουσιώνονται σε απολαυστικές αναμνήσεις. Τόσο στην Κέρκυρα όσο και στο Καραβοστάσι, η διάθεση είναι quiet luxury, η θέα από εκείνες που σας επιτρέπουν να χαθείτε στο μεγαλείο της, η θάλασσα ένα βήμα από το δωμάτιο σας, και η γεύση στα καλύτερά της. Το γεγονός ότι το Greek Chefs Abroad, το γαστρονομικό φεστιβάλ που φιλοξενεί τους καλύτερους διεθνείς Έλληνες σεφ στα εστιατόρια του, διανύει την πέμπτη του χρονιά συνηγορεί.

Ο διεθνής chef, Nikolaos Koulousias

Στις 29 Αυγούστου, το ραντεβού δίνεται στο Καραβοστάσι και στο εστιατόριο Pearl του Elix. Εκεί, ο εγκατεστημένος στη Φινλανδία, Αρσένιος Φουρκιώτης θα προβάλλει τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα μέσω του δικού του bistrot, Le Greq στο Ελσίνκι και έχει αφιερώσει την τέχνη του στην ανάδειξη της κουζίνας της πατρίδας του με σύγχρονο τρόπο. Δίνει έμφαση σε εποχικά υλικά και πιάτα με καθαρές, αυθεντικές γεύσεις. Το μενού ανανεώνεται πέντε φορές το χρόνο, και όλα τα στοιχεία παρασκευάζονται εντός του εστιατορίου, συμπεριλαμβανομένης της πίτας, του γιαουρτιού και του παγωτού. 

nido

Μία ημέρα μετά, στις 30 Αυγούστου, το Apaggio στο Nido (Κέρκυρα) υποδέχεται τον Νίκο Κουλούσια. Απόφοιτος των New England Culinary Art Institute και Claude Dornier-Schule Friedrichshafen, χάρη στη διεθνή του παρουσία, συνέβαλλε στην ίδρυση σχολής μαγειρικής τέχνης στο Λίβανο. Έχει μαγειρέψει για βασιλικές οικογένειες, κυβερνήσεις και διασημότητες με highlights το γάμο του Harry και της Meghan και τους εορτασμούς των 70 χρόνων βασιλείας της Βασίλισσας Ελισάβετ. Το πάθος του για τα τοπικά υλικά είναι αξιοσημείωτο, ιδιαίτερα η χρήση τρούφας, κρόκου και μελιού από την Κοζάνη – στοιχεία που έχουν συμβάλει στην απόκτηση διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου του Καλύτερου Σεφ στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην Κρήτη και το Daios Cove για δύο ξεχωριστά Culinary Journeys

Τα γαστρονομικά ραντεβού στο Daios Cove διαθέτουν εντυπωσιακή θέα, διεθνείς υπογραφές και μία αβίαστη άνεση, αποτέλεσμα ενός περιβάλλοντος του οποίου αισθάνεστε μέλος από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείτε εντός. Έχοντας ξεκινήσει από τον Ιούνιο, τα φετινά Culinary Journeys συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, φιλοξενώντας για μία μόνο βραδιά δύο σημαντικούς εκπροσώπους της διεθνούς και εγχώριας γαστρονομικής σκηνής.

Ο χαμογελαστός Paco Mendez

Η αρχή γίνεται στις 21 Αυγούστου με τον γεννημένο στην πόλη του Μεξικού το 1982, Paco Mendez. Μετά από μία μακρά διαδρομή σε σημαντικούς σταθμούς του γαστρονομικού χάρτη, το 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο ταλαντούχος σεφ αποφάσισε να ανοίξει ένα νέο εστιατόριο, το COME, στην ίδια τοποθεσία με το Hoja Santa. Στον πρώτο του χρόνο, κέρδισε ένα αστέρι Michelin, έναν ήλιο Repsol και άλλες αξιόλογες διακρίσεις, εδραιώνοντας τη φήμη του Méndez στον γαστρονομικό κόσμο.  

Στις 28 Αυγούστου, η σκυτάλη οδηγείται στα χέρια της Αγγελικής Χαραμή. Με γαστρονομικό υπόβαθρο από το Radisson Blu Park Hotel και εμπειρία σε διακεκριμένες κουζίνες όπως των Vammos, Ekali Club και Vegan Nation, έχει ηγηθεί ως head chef στο Mama Tierra, το Crudo, και από το 2020, στο Koukoumi Hotel στη Μύκονο—το πρώτο vegan ξενοδοχείο στην Ελλάδα, ενώ είναι Executive Chef στο Omnia Plant-Based Restaurant στο Κάστελρουτ των Δολομιτών στην Ιταλία. Η φιλοσοφία της Αγγελικής επικεντρώνεται στη χρήση χειροποίητων, ελάχιστα επεξεργασμένων υλικών, αντλώντας έμπνευση από κλασικές vegan και ιαπωνικές επιρροές για να δημιουργήσει κομψές, βιώσιμες εμπειρίες fine dining.