Vincent van Gogh | Ανακαλύφθηκε μία νέα "κρυφή" αυτοπροσωπογραφία του διάσημου ζωγράφου

Την είδηση αποκάλυψε η Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας που ανακάλυψε το σχέδιο.

Μία τρομερή ανακάλυψη έκανε η Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας, διαπιστώνοντας πως στο πίσω μέρος ενός πίνακα του Vincent van Gogh υπήρχε μία κρυμμένη αυτοπροσωπογραφία του. Οι ειδικοί της Πινακοθήκης κατάφεραν να δουν το εν λόγω σχέδιο αφού πέρασαν τον πίνακα από ακτίνες Χ πριν από την έκθεση. Όπως έγινε γνωστό, η αυτοπροσωπογραφία ήταν καλυμμένη από στρώσεις κόλλας και ένα χαρτόνι στο πίσω μέρος ενός έργου του που ονομαζόταν το "Κεφάλι μιας Χωρικής Γυναίκας".

Η συντηρήτρια έργων τέχνης της πινακοθήκης, Lesley Stevenson, δήλωσε πως έπαθε σοκ όταν είδε τον καλλιτέχνη "να τους κοιτά", όπως ανέφερε δημοσίευμα του BBC. "Όταν είδαμε τις ακτίνες Χ για πρώτη φορά, φυσικά ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι. Εϊναι μια σημαντική ανακάλυψη γιατί δίνει περισσότερες πληροφορίες γι'αυτό που ήδη ξέραμε για τη ζωή του Van Gogh", πρόσθεσε.

Ήταν γνωστό πως ο Ολλανδός ζωγράφος επαναχρησιμοποιούσε τους καμβάδες του για να εξοικονομήσει χρήματα και τους γυρνούσε από την άλλη πλευρά για να δουλέψει το επόμενο έργο του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο έργο έφτασε στην έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης της Σκωτίας το 1960, όταν ένας προνομιούχος δικηγόρος από το Εδιμβούργο το έκανε δωρεά. Σε αυτόν τον πίνακα βλέπουμε μια γυναίκα από την πόλη της Νουένεν στα νότια της Ολλανδίας, όπου ο καλλιτέχνης έζησε από τον Δεκέμβριου του 1883 μέχρι τον Νοέμβριο του 1885. Όσο για την αυτοπροσωπογραφία του, εκτιμάται πως ο καλλιτέχνης τη ζωγράφισε στο πίσω μέρος αυτού του έργου σε μία πολύ σημαντική στιγμή στην καριέρα του, όταν μετακόμισε στο Παρίσι και ήρθε σε επαφή με τη δουλειά των Γάλλων ιμπρεσσιονιστών. 

Όπως φαίνεται, η Χωρική Γυναίκα θεωρείται ένα έργο πιο ολοκληρωμένο από την αυτοπροσωπογραφία και έχει περάσει από πολλά χέρια. Μάλιστα, το 1923 ανήκε στον Evelyn St Croix Fleming, τον πατέρα του Ian Fleming, δημιουργό του James Bond. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να είναι αδύνατο να αποκαλύψουν την κρυμμένη αυτοπροσωπογραφία, ωστόσο θα γίνει μία προσπάθεια κατά την οποία θα χρειαστούν λεπτοί χειρισμοί συντηρητών για να αφαιρέσουν την κόλλα και το χαρτόνι. 

Μέχρι τότε, οι επισκέπτες στην έκθεση στο Εδιμβούργο θα έχουν τη δυνατότητα να δουν την εικόνα για πρώτη φορά μέσω ειδικού φωτισμού. 

Δείτε την αυτοπροσωπογραφία: 

Διαβάστε Επίσης