Ζωή στην Τέχνη | Μία νέα έκθεση εικαστικών και design δίνει ξανά πνοή στο έργο του σπουδαίου ζωγράφου Παύλου Σάμιου

Τρία σχεδόν χρόνια μετά τον θάνατο του μοναδικού δημιουργού, μία έκθεση αποτίει φόρο τιμής στα πιο αντιπροσωπευτικά του έργα.

Αδιαμφισβήτητα καινοτόμος, ο κόσμος του Παύλου Σάμιου συγκροτείτο από προσωπικότητες αστείρευτου ταλέντου και δημιουργικής δεινότητας. Η φωνή της Μαρίας Κάλλας συντρόφευε τα παιδικά του χρόνια, τότε που ο πρώτος σπόρος της καλλιτεχνικής του φύσης φύτρωσε στο κέντρο της καρδιάς του. Τα σπασμένα γλυπτά της αρχαιότητας και η βυζαντινή τέχνη έδωσαν πνοή τις μετεφηβικές του ανησυχίες, ενώ η μετέπειτα πορεία ζωής ύστερα από την ολοκλήρωση των σπουδών του έφερε την υπογραφή του Μάνου Χατζιδάκι και του Γιάννη Τσαρούχη

Ο Παύλος Σάμιος δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από δημιουργός. Ευφάνταστος, πρωτοποριακός, με σχέδια που ξεπερνούσαν τα στενά όρια της σκέψης και ικανότητα να δίνει χρώμα σε κάθε λευκό καμβά επαναπροσδιορίζοντας την τέχνη που αφήνεται σε tabula rasa περιβάλλον. Και με ιδιαίτερη αδυναμία στις κόκκινες γόβες που με ιδιαίτερο πάθος φιλοτεχνούσε ο τσαγκάρης πατέρας του – στοιχείο που αποκαλύπτεται και μέσα από τις δημιουργίες του. Το φινάλε της μυθιστορηματικής ζωής του γράφτηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2021 μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Ζωή στην Τέχνη | Μία νέα έκθεση εικαστικών και design δίνει ξανά πνοή στο έργο του σπουδαίου ζωγράφου Παύλου Σάμιου

Σήμερα, τρία περίπου χρόνια μετά από το τραγικό συμβάν, τα αντιπροσωπευτικά έργα του κορυφαίου ζωγράφου συνεχίζουν να παραμένουν επίκαιρα ως προς την αισθητική τους και να εμπνέουν νεότερους καλλιτέχνες ή απλώς λάτρεις της τέχνης που δεν γνωρίζει χρονικό τέλμα. Η Μαρία Ξανθάκου και η Ιζαμπέλα Φρανσές, εναρμονισμένες με το πνεύμα των ημερών, επέλεξαν για πρώτη φορά μικρά έργα τέχνης, με τη ζεστασιά, την ανθρωπιά και την υψηλή αισθητική του Παύλου Σάμιου δημιουργώντας μία διαφορετική έκθεση στο κλίμα των Χριστουγέννων.

Παύλος Σάμιος

Το εργαστήριο του καλλιτέχνη αποκτά νέα ζωή, καθώς έργα που δεν έγιναν μεν στο καβαλέτο, αλλά φέρουν τον αέρα και το πνεύμα της τέχνης του αγαπημένου ζωγράφου, παίρνουν τη θέση του στο artworx και αποτελούν μοναδικές προτάσεις δώρων για σας και τους αγαπημένους σας.  Μεταξοτυπίες υψηλής ποιότητας, μικρής αρίθμησης, επιτραπέζια πλέζιγκλας με τα αγαπημένα ερωτικά θέματα του Παύλου Σάμιου, μικρογλυπτά, κεραμικά, κοσμήματα και μαντήλια συνθέτουν μία art & design έκθεση με το πνεύμα του σπουδαίου ζωγράφου.

Παύλος Σάμιος

Το άθροισμα αυτών των μικρών ιστοριών από το χέρι του αλησμόνητου δημιουργού, συνθέτει τη μεγάλη του εικόνα στην ελληνική τέχνη. Άλλωστε, όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο ιστορικός τέχνης, Γιώργος Μυλωνάς, συχνά "ο Παύλος Σάμιος άφηνε τη μοναξιά του ατελιέ κι απολάμβανε τη συνεργασία με μαστόρους που μετέφεραν τη σύνθεση από τη διάσταση του τελάρου στο χαρτί, στον πηλό, οπουδήποτε έπαιρνε μια άλλη πνοή. Παρόμοια με τη ζωγραφική του, ο καλλιτέχνης αποζητούσε από τη χαρακτική και τη γλυπτική να αναδύεται η αισθητική αξία του έργου σαν αύρα. Και βέβαια, γύρευε με αυτόν τον τρόπο να μοιραστεί την τέχνη του με τους πολλούς”.

Παύλος Σάμιος

Η έκθεση που ενώνει Design και Τέχνη σε γιορτινό ρυθμό θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Artworx στην Κηφισιά από τις 5 Δεκεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου του 2024

Διαβάστε Επίσης