Martin Margiela | Ο εμβληματικός σχεδιαστής παρουσιάζει τα εικαστικά του έργα για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η πλουραλιστική του συλλογή "προσγειώνεται" από τη Lafayette Anticipations του Παρισίου στην Αθήνα.

Στο νοητικό σύμπαν του Martin Margiela, η τέχνη αντλεί οξυγόνο από τη μόδα και η μόδα αναπνέει μέσα από την τέχνη. Σαν μία ενιαία οντότητα με αδιαίρετο σώμα, παρόμοιες τεχνικές, ομοιογενείς όρους, παρεμφερή κόσμους. Η απόφαση του να αφοσιωθεί στην τέχνη που δεν γνωρίζει σύνορα, δεν υποκύπτει σε συμβάσεις, δεν υποτάσσεται σε περιορισμούς μετά το οριστικό του φινάλε στον τομέα της υψηλής ραπτικής το 2008, το επιβεβαιώνει. 

Γεννημένος το 1957 στο Βέλγιο, ο άνθρωπος που κατόρθωσε πιστεύοντας στις δικές του δυνάμεις να βρεθεί στο επίκεντρο της μόδας, αισθάνεται σήμερα ότι αναγεννάται μέσα από τις νέες δημιουργίες του. Χωρίς πατρόν, υφάσματα, εργαλεία επεξεργασίας ενδυμάτων. Με σχέδια, designάτες πρακτικές, διακοσμητικές καινοτομίες, αρχιτεκτονικές πατέντες. Αποκωδικοποιώντας – ακόμη και σε επιδερμικό επίπεδο – τις εικαστικές κινήσεις και τη σημειολογία των δημιουργών του, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι ο ταλαντούχος κύριος Margiela υπήρξε αιώνιος εραστής του αθέατου, του αγνώστου που αφήνει τα δικά του σημάδια προκειμένου να το ανακαλύψεις, του ασυμβίβαστου. Του υπερρεαλιστικού. Του στοιχείου εκείνου που διεγείρει το φαντασιακό και οξύνει την κρίση.

Martin Margiela | Ο εμβληματικός σχεδιαστής παρουσιάζει τα εικαστικά του έργα για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Για τον Margiela, το φευγαλέο έχει τη δική του ασύγκριτη γοητεία. Για αυτό, και μέσω των δημιουργιών προσπαθεί να το προσεγγίσει, να αυξήσει τη διάρκεια του αποτυπώματος του, να το μετατρέψει από μεταβλητό σε σταθερό διατηρώντας τη φιλελεύθερη αύρα του. Μέσα από αυτή την ολιστική εικαστική διαδικασία, γεννάται το ζητούμενο για τον ίδιο της ύπαρξης: η ανανέωση. "Ο κόσμος γύρω μας βρίσκεται σε διαρκή ανανέωση", αναφέρει ο δημιουργός σε συνέντευξή του από το πρόσφατο παρελθόν όσο τελειοποιεί τις νέες του εικαστικές προτάσεις. 

Maison Martin Margiela

Προτάσεις, οι οποίες συνθέτουν την τελευταία πλουραλιστική του συλλογή. Μία συλλογή, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο φιλότεχνο κοινό της Αθήνας στην γκαλερί Bernier/Eliades στις 7 Μαρτίου 2024. Η εν λόγω έκθεση προετοιμαζόταν για τρία χρόνια και περιλαμβάνει περισσότερα από είκοσι έργα, ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεων, κολάζ, σινεφίλ δημιουργών με επιρροές από το σύμπαν της έβδομης τέχνης

Μία εξαιρετική ευκαιρία το κοινό της πρωτεύουσας να "συναντηθεί" με έναν εκ των εμβληματικότερων σχεδιαστών και να διευρύνει τους ορίζοντες της οπτικής του. Άλλωστε, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της γκαλερί, η εικαστική πρακτική του Martin Margiela καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μέσων, όπως ζωγραφική, γλυπτική, εγκατάσταση, κολάζ και κινηματογράφο.

​​MM6 Maison Margiela AW21

Ο Margiela μεγεθύνει τόσο τις διαταραχές όσο και τις ποιητικές διασταυρώσεις, αναζητώντας την ομορφιά στο φευγαλέο. Πιστεύει ότι τα αντικείμενα βρίσκονται πάντα σε κατάσταση μεταμόρφωσης και τον ιντριγκάρουν τα σημάδια του χρόνου. Σημαντικές πηγές έμπνευσης για τον καλλιτέχνη είναι το ανθρώπινο σώμα, η επιδερμίδα και τα μαλλιά, καθώς και το αστικό περιβάλλον ως ένας άπειρος τόπος θαυμασμού και διάδρασης. Το έργο του Margiela είναι αφιερωμένο στο άγνωστο και την έκπληξη, σε συνδυασμό με μία εξαιρετική ευαισθησία για τα υλικά, τις ανόθευτες πρώτες ύλες που στα χέρια του μεταμορφώνονται σε μικρά έργα τέχνης. 

Διαβάστε Επίσης