Χρυσοί Σκούφοι 2024 | Τα πιο αξέχαστα πιάτα του γαστρονομικού σαφάρι και όλες οι υποψηφιότητες για βραβείο

Τα μέλη της γευσιγνωστικής επιτροπής ανατρέχουν σε πολλές εκατοντάδες πιάτα που δοκίμασαν κατά τη διάρκεια του γαστρονομικού τους σαφάρι και επιλέγουν εκείνο που τους έκανε το απόλυτο "κλικ" εξηγώντας μας το γιατί.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ενόψει της φετινής απονομής των 31ων Χρυσών Σκούφων, που έρχεται στις 8/4 στο ξενοδοχείο "Athenaeum InterContinental Athens", τα μέλη της γευσιγνωστικής επιτροπής του "αθηνοράματος" ανοίγουν μπλοκάκια και αρχεία γεμάτα σημειώσεις και βαθμολογίες, ανατρέχουν σε πολλές εκατοντάδες πιάτα που δοκίμασαν κατά τη διάρκεια του γαστρονομικού τους σαφάρι και επιλέγουν εκείνο που τους έκανε το απόλυτο "κλικ" εξηγώντας μας το γιατί.

Τράγος με κεράσια στα κάρβουνα στο "Panigyri", Σαντορίνη
 

Χρυσοί Σκούφοι 2024 | Τα πιο αξέχαστα πιάτα του γαστρονομικού σαφάρι και όλες οι υποψηφιότητες για βραβείο

Το λες και εξόχως σουρεαλιστικό αυτό πιάτο. Προκλητικό, πληθωρικό, και φυσικά πρωτοφανέρωτο και δημιουργικό, με μια ακομπλεξάριστη ευθύτητα και εκφραστικότητα που ανεβάζει το λαϊκό και ταπεινό στη σφαίρα της δόκιμης γαστρονομικής φαντασίωσης. Ο Φάνης Μαϊκαντής έβαλε στο "Panigyri" του στη Σαντορίνη ζουμερά παϊδάκια σιτεμένου τράγου και συνδύασε ο αθεόφοβος τη βαθιά κρεατένια, αλλά όχι "βαρβάτη", νοστιμάδα τους με κεράσια περασμένα από τα κάρβουνα, πικάντικο σαν ροκφόρ κατσικίσιο "μουχλοτύρι" και πλούσια χλωροφιλέ γλυστρίδα από το μποστάνι του! Το ελαιόλαδο, το οποίο συνοδεύει το πιάτο, είναι εντόνως φρουτώδες, πικάντικο και με μεγάλη αρωματική φρεσκάδα που θυμίζει φρεσκοκομμένο γρασίδι και πράσινο μήλο. Όλα έρχονται σερβιρισμένα με περισσή καλαισθησία σε μαρμάρινο χειροποίητο πιάτο από τον γλύπτη Γρηγόρη Κουσκουρή.
Δημήτρης Αντωνόπουλος

Συνεχίστε την ανάγνωση στο athinorama.gr