Αποκωδικοποιώντας την τέχνη πίσω από το show του οίκου Dior στην Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι

Ή αλλιώς όταν η Maria Grazia Chiuri συνάντησε το καλλιτεχνικό μικρο-σύμπαν της Faith Ringgold.

Η υψηλή ραπτική προσεγγίζει την υψηλή, εκλεκτική Τέχνη. Σαν να συγκαταλέγεται στις αγκύλες της, τις οποίες λειαίνει με δημιουργικότητα, χρώμα, πατρόν, υφάσματα. Με μία επιλεκτικότητα, αυθεντική, μα όχι απρόσιτη. Άλλωστε, η μόδα και η Τέχνη ενώνουν, συνυφαίνουν, συνδέουν. Στο show που παρουσίασε ο οίκος Dior κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της "Εβδομάδας Υψηλής Ραπτικής" συνέβη ακριβώς αυτό

Αποκωδικοποιώντας την τέχνη πίσω από το show του οίκου Dior στην Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι
DIOR SET
DIOR SET

Δύο γυναίκες με όραμα και ιδιαίτερη αδυναμία στο εικαστικό μικρο-σύμπαν και στην κλωστοϋφαντουργία συμπορεύτηκαν σε μία επίδειξη που κατάφερε ευφυώς να ξεπεράσει τα όρια της συνηθισμένης παρουσίασης μίας ακόμη collection. Δεν θα μπορούσε και διαφορετικά. Η Maria Grazia Chiuri, καλλιτεχνική διευθύντρια του πολυτελούς οίκου, σε συνεχή έμπνευση από την απλότητα του παρελθόντος αρέσκεται στο να ξεπερνά τα δεδομένα του σήμερα, θέτοντας νέες βάσεις στον κόσμο της μόδας και της υψηλής ραπτικής. Κάτι, το οποίο συνήθιζε να πραγματοποιεί από το δικό της μετερίζι η καλλιτέχνις και μετρ στη δημιουργία εικόνων, Faith Ringgold, η οποία έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Απρίλιο σε ηλικία 93 ετών.

DIOR SET
DIOR SET
DIOR SET

Περνώντας από το παρασκήνιο του χώρου – εκεί ακριβώς ήταν τοποθετημένα τα έργα που εξυμνούσαν το ανθρώπινο σώμα υπό το πρίσμα του ολυμπιακού αθλητικού ιδεώδους – στο προσκήνιο του show και των καλεσμένων που έδωσαν το παρών στην επίδειξη, η Τέχνη ήταν διάχυτη. Και συμπυκνωμένη στα έργα της Faith Ringgold, ένας μικρός ύμνος στη συμπερίληψη, στον κατακερματισμό των διακρίσεων που γεννά το φύλο, η τάξη, η οικογένεια

DIOR SET
DIOR SET
DIOR SET

Τα έργα της Ringgold ήταν παρόντα – σε σύγχρονη απόδοση με το μήνυμα "Woman Freedom Now" να είναι το μόνο που διατηρείται αναλλοίωτο. Άλλωστε, από το όχι και τόσο μακρινό 1971 – πάνε πενήντα και κάτι πλέον χρόνια – παραμένει δυστυχώς επίκαιρο. 32 εικαστικά πάνελ αξιοποιήθηκαν ως βάση ενός υπέροχου πολύχρωμου σκηνικού.

DIOR SET
DIOR SET
DIOR SET
DIOR SET

Παλαιότεροι συνεργάτες του Dior, τα ατελιέ Chanakya με έδρα τη Βομβάη και η σχολή χειροτεχνίας Chanakya, απέδωσαν τα μωσαϊκά της Επιτροπής του μετρό του Los Angeles ως κεντημένα πάνελ σε φυσικό μέγεθος. Πολλοί από αυτούς τους χαρακτήρες που απεικονίζονταν έπαιζαν αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο, μπέιζμπολ ή τρέξιμο, κάτι που ταίριαζε με το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων της συλλογής. Μία ωδή στον αθλητισμό, τη μόδα, τον πολιτισμό!

Διαβάστε Επίσης