Δύο φορές τον χρόνο,, μία για κάθε σεζόν, πραγματοποιείται η εβδομάδα μόδας υψηλής ραπτικής. Πέντε ημέρες, όπου εγκεκριμένοι οίκοι μόδας από το Fédération de la Haute Couture et de la Mode έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν συλλογές που δεν αντιμετωπίζουν τα ρούχα και τα αξεσουάρ απλώς ως αντικείμενα, αλλά ως μορφές ύψηστης τέχνης. Η μόδα είναι μέρος της ζωής, της κοινωνίας, του χαρακτήρα μας και κάθε φορά που ένας οίκος παρουσιάζει την haute couture συλλογή του, είναι σαν να φωτίζει μία διαφορετική οπτική της. Για την collection υψηλής ραπτικής που αφορά το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2024, η Maria Grazia Chiuri απέδειξε πως μόδα και αθλητισμός μπορούν να εναρμονιστούν άψογα.
Παραδοσιακά, ο γαλλικός οίκος Dior παρουσιάζει τη συλλογή του την ημέρα που ανοίγει την αυλαία της η εβδομάδα μόδας υψηλής ραπτικής. Για αυτή τη συλλογή λοιπόν, η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου εμπνεύστηκε από το ιερό πνεύμα του αθλητικού. Αφορμή είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σύντομα στο Παρίσι, την πρωτεύουσα της μόδας.
Η υψηλή ραπτική δημιουργείται πάνω στο σώμα. Το σώμα είναι το μέσο έκφρασης ενός αθλητή. Από τις αρχές του κόσμου, ο αθλητισμός είναι η ιερή ενσάρκωση του υγιούς ανταγωνισμού. Μέσω του αθλητισμού και μέσα στους αιώνες, οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να αφήσουν πίσω τους προκαταλήψεις και εμπόδια, έχοντας ως βασικό στόχο να εξασφαλίσουν ίσους όρους στους αθλητικούς αγώνες. Η Maria Grazia Chiuri εμπνεύστηκε από αυτή την ισότητα, αλλά όχι μόνο. Η σκέψη της πήγε ένα βήμα παραπέρα. Πιο συγκεκριμένα στους αγώνες που έχουν κάνει οι γυναίκες για να καταφέρουν να αποτινάξουν από επάνω τους οποιοδήποτε κομμάτι ρούχου προσπαθούσε να τις καταπιέσει, να τις κρύψει, να τις περιορίσει, όχι μόνο στον κόσμο της μόδας, αλλά και στην κοινωνία. Έτσι, για τη συλλογή υψηλής ραπτικής που υπέγραψε για τον οίκο Dior αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα υλικό που κάθε άλλο καταπίεση δεν προκαλεί. Ένα υλικό που αγκαλιάζει το σώμα σαν χάδι, ακολουθεί τις γραμμές του σώματος χωρίς να το περιορίζει. Ένα υλικό που σέβεται τις καμπύλες του. Ο λόγος για τον πέπλο.
Εκτός από αυτόν όμως, η σχεδιάστρια αποφάσισε να κάνει τη δική της δημιουργική επανάσταση, χρησιμοποιώντας για τα ρούχα της ένα υλικό που δεν θυμίζει σε τίποτα υψηλή ραπτική. Ένα υλικό όμως το ζέρσεϊ, το οποίο όμως όπως και ο πέπλος, αγκαλιάζει τη σιλουέτα και ακολουθεί το σχήμα της. Η Maria Grazia Chiuri χρησιμοποίησε αυτά τα δύο υφάσματα, προσθέτοντας ωστόσο ένα εσωτερικό bustier από μέσα, που οριοθετεί το σώμα. Ένα ακόμα μήνυμα από τη σχεδιάστρια πως τα ρούχα που φοράμε μπορούν να είναι άνετα, ενώ παράλληλα μας βοηθούν να εκφράσουμε τη θηλυκότητά μας.
Μεταξύ άλλων λοιπόν, η Maria Grazia Chiuri χρησιμοποίησε επίσης τις πιέτες, οι οποίες δημιουργούν ένα πολύ κομψό εφέ όσο κινείται το σώμα, ενώ μεγάλος πρωταγωνιστής της συλλογής ήταν και το drapé, η τεχνική που μας φέρνει στο μυαλό την κλασική τέχνη της γλυπτικής. Το είδαμε σε φορέματα από μετάξι και πανέμορφα κεντήματα, σε φούστες jacquard με εφέ μουαρέ, σε σύνολα όπου όσο το μοντέλο κινείται η drapé φούστα αποκαλύπτει σε κάθε βήμα πως από μέσα υπάρχει παντελόνι, σε φορέματα με έναν ώμο που θυμίζουν αρχαίες Ελληνίδες θεές, αλλά και σε διάφανα tank tops με σατέν φινίρισμα. Μία ακόμα απόδειξη πως η μόδα και ο αθλητισμός μπορούν να συναντηθούν είναι η μπλούζα με athleisure αισθητική που κοσμείται με χρυσά φύλλα και μικροσκοπικές παγιέτες.
Η συγκεκριμένη συλλογή μάλιστα, μας θύμισε έντονα και την Cruise 2022 που είχε παρουσιάσει ο οίκος Dior στην Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα στο Καλλιμάρμαρο. Τότε, η Maria Grazia Chiuri είχε θέσει ως στόχο να αναδείξει μέσα από τις δημιουργίες της τις ποικίλες και διαφορετικές απεικονίσεις της θηλυκότητας και τους διαφορετικούς ρόλους που έχει μία γυναίκα της σύγχρονης κοινωνίας. Και τα είχε καταφέρει με μεγάλη επιτυχία, χρησιμοποιώντας τον αρχαιοελληνικό πέπλο, που σύμφωνα με την παράδοση είναι το ένδυμα των θεών. Τότε και σήμερα, η δημιουργός φαίνεται πως χρησιμοποίησε τον πέπλο για τους ίδιους λόγους. Επειδή επιτρέπει στο σώμα να κινείται με άνεση και αιθέρια χάρη, χωρίς καμία δυσκολία, χωρίς κανέναν περιορισμό. Είναι το απόλυτο σύμβολο ελευθερίας και θηλυκότητας. Οι πτυχώσεις, αλλά και το drapé ύφασμα είχαν επίσης μεγάλη παρουσία στη συλλογή.
Επιστρέφοντας στο σήμερα, η Maria Grazia Chiuri συνέχισε την παράδοση που τη θέλει πάντοτε να βρίσκει έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο για να τιμήσει το έργο και την κληρονομιά που άφησε στον οίκο ο ιδρυτής του, Christian Dior. Αυτή τη φορά, η σχεδιάστρια χρησιμοποίησε το κόκκινο, που για τον Dior ήταν το "χρώμα της ζωής”.
Η εν λόγω συλλογή haute couture ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για την Maria Grazia Chiuri. Μία ευκαιρία να αποδείξει πως δύο διαφορετικοί κόσμοι, όπως η υψηλή ραπτική και ο αθλητισμός μπορούν να συνδυαστούν, δίνοντας μας μία συλλογή που κάνει τα αδύνατα να μοιάζουν δυνατά. Πρόκειται για μία συλλογή επανάσταση στην υψηλή ραπτική, πειραματική και κάπως αναστοχαστική, που επαναπροσδιορίζει τους κανόνες. Η γυναίκα που φορά την couture συλλογή του οίκου Dior είναι δυναμική, αγαπά τη φινέτσα και μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο.