Τα κεραμικά σκεύη της Δάφνης Λέων κοσμούν τα τραπέζια του Oursin στο Παρίσι

Η Ελληνίδα κεραμίστρια αυτοσχεδίασε αποκλειστικά για τον Jacquemus.

Έχοντας ως βασική αναφορά το γαλλικό Νότο, τη Μεσόγειο και τα κεραμικά του Πικάσο η Δάφνη Λέων άφησε ελεύθερη την καλλιτεχνική της φύση και για να δημιουργήσει μοναδικά χρηστικά και διακοσμητικά σκεύη για το εστιατόριο Oursin του Jaquemus στο Παρίσι. 

Τα κεραμικά σκεύη της Δάφνης Λέων κοσμούν τα τραπέζια του Oursin στο Παρίσι
Nastazia Arapoglou

Η 28χρονη ελληνίδα κεραμίστρια χαρακτηρίζεται από μία υπέροχη συστολή και ένα έντονο πάθος για τη δουλειά της που πηγάζει από τον σεβασμό της για την τέχνη της κεραμικής. Η ίδια, μέχρι και σήμερα, αγνοεί εν μέρει το μέγεθος του επιτεύγματός της αλλά και της δημοσιότητας που λαμβάνει η δουλειά της σε ένα από τα πιο Instagram worthy εστιατόρια του Παρισιού. Η Δάφνη σπούδασε Βιβλιοδεσία στο Λονδίνο, ακολούθησε μία περίοδο επαγγελματικής περιπλάνησης και τελικά την κέρδισε η κεραμική. Ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά τα τελευταία τρία χρόνια και η συνεργασία της με το εστιατόριο Oursin έρχεται να επισφραγίσει ότι είναι ένα σχεδόν πηγαίο ταλέντο. 

leon
Nastazia Arapoglou
dleon
Nastazia Arapoglou

Έχοντας σαν βάση της το εργαστήριό της στους Αμπελόκηπους, η Δάφνη δουλεύει στον τροχό αλλά και με χειροποίητα καλούπια και προτιμάει stoneware πηλούς και χυτή πορσελάνη, ενώ μεγαλύτερα ή μεμονωμένα κομμάτια φτιάχνονται στο χέρι.Όπως έγιναν άλλωστε και τα 45 πιάτα-γλυπτά για τη συλλογή του Oursin. Για την απαιτητική διαδικασία της παραγωγής του σερβίτσιου, την οποία και ανέλαβε αποκλειστικά, η Δάφνη χρησιμοποίησε το εργαστήριο του δασκάλου της.

oursin ceramics
Nastazia Arapoglou

Η πρόκληση σε αυτή τη συνεργασία ήταν να καταφέρει η Δάφνη να πραγματοποιήσει το όραμα κάποιου άλλου. Και όπως φαίνεται από τα πολυφωτογραφημένα πιάτα της στο Instagram, το πέτυχε. "Η έρευνά μου βασίστηκε στον Πικάσο και κυρίως στους κεραμίστες με τους οποίους συνεργάστηκε. Ανέτρεξα επίσης, εκεί όπου ο Πικάσο αντλούσε την έμπνευσή του, που είναι ουσιαστικά η αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο. Παρόλο που το ελληνικό στοιχείο δεν ήταν στο brief, υπάρχει μία έμμεση σύνδεση, καθώς χρησιμοποίησα αρκετά στοιχεία από την ελληνική παραδοσιακή κεραμική".

ourcinceramics
Nastazia Arapoglou

Αυτό που προκαλεί ίσως ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση στην ιστορία της Δάφνης είναι ότι η ίδια δεν επαναπαύεται σε αυτή την αναμφισβήτητα επιτυχημένη συνεργασία. Η βαθιά αγάπη της για την κεραμική την οδηγεί σε συνεχείς αναζητήσεις για μία τέχνη που γνωρίζει σημαντική αναβίωση τον τελευταίο καιρό. Η κεραμίστρια πειραματίζεται με διαφορετικές τεχνικές  μελετώντας συχνά  ξένα forum - όπως εξηγεί η ίδια, το Internet αποτελεί μία εκπληκτική πηγή για τους κεραμίστες ανά τον κόσμο χάρη στους Αμερικάνους χομπίστες αλλά και σε πολλούς επαγγελματίες που μοιράζονται λεπτομέρειες και πληροφορίες, όπως ο @floriangadsby με τις εκτενείς αναρτήσεις στο Instagram.

oursin ceramics
Nastazia Arapoglou

Βασική πηγή έμπνευσης για τη δουλειά της αποτελεί η φύση, τα ζώα και οι υπέροχοι χρωματισμοί της, ενώ δεν κρύβει την αγάπη της για την παράδοση της αγγλικής κεραμικής, τα kitch ευρωπαϊκά κεραμικά του 19ου αιώνα, την αδυναμία της στην ελληνική και ανατολίτικη παραδοσιακή κεραμική και το στυλ των @anchorceramics.

oursin ceramics
Nastazia Arapoglou

Η Δάφνη Λέων αποδεικνύεται μία καλλιτέχνης - χαμαιλέων, καθώς μπορεί να μεταβεί με φαινομενική ευκολία από τις αυστηρές γραμμές και τις moody αποχρώσεις σε ζωντανά μοτίβα και περίτεχνες γλυπτικές λεπτομέρειες. Και σύμφωνα με την πληροφορία που μου δίνει για τον προπαππού της που διατηρούσε εργοστάσιων κεραμικών πλακιδίων, τείνω να πιστεύω ότι η κεραμική είναι περασμένη στο DNA της. 

Info: daphneleon.com , IG @daphneleon__

Φωτογραφίες: Ναστάζια Αράπογλου