Ναι, θα ταξιδέψουμε ξανά - Ακολουθεί ένα πλάνο για το πότε και το πώς

Οι συμβουλές, η έμπνευση και η εμπειρία που χρειάζεστε για να αποφασίσετε πότε και πού να σχεδιάσετε το επόμενο ταξίδι σας.

Αυτή δεν είναι μια φυσιολογική περίοδος. Δεν είναι μια φυσιολογική περίοδος για τους ανθρώπους στη Γιουχάν, το Μιλάνου, τη Σεούλ, τη Νέα Υόρκη και οποιασδήποτε άλλης περιοχής στον κόσμο που έχει χτυπηθεί σκληρά από το COVID-19. Και αυτή δεν είναι μια φυσιολογική περίοδος για εκείνους που βλέπουν την πανδημία στον ορίζοντα, βιώνοντας το άγχος του να πολεμάς με έναν αόρατο εχθρό που χτυπά τον κόσμο σωματικά, ψυχικά, οικονομικά και κοινωνικά. Με ένα γενικό lockdown και αυστηρούς περιορισμούς σε πολλές χώρες, πολλοί αναρωτιούνται πώς θα συνεχίζουν να προγραμματίζουν ταξίδια – και να έχουν κάτι να ελπίζουν και να περιμένουν – σε καιρούς που δεν υπάρχει κανονικότητα και η Γη, όπως εύστοχα παρουσίασε στο εξώφυλλό του το Economist, μοιάζει να έχει κατεβάσει ρολά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχοντας μια 15η εμπειρία στον χώρο του τουρισμού, ο συνιδρυτής της εταιρείας πολυτελών ταξιδιών Black Tomato, Tom Marchant, έχει μάθει ότι η παγκόσμια κοινότητα ορίζεται από τις μετακινήσεις, από την υπόσχεση μιας καινούργιας ανακάλυψης και από το μικρόκοσμο που δημιουργούμε κάθε φορά που αποφασίζουμε να φτιάξουμε βαλίτσες και να αφήσουμε το σπίτι μας. Φυσικά και θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μας να σας προτείνουμε να ταξιδέψετε αυτή την περίοδο και δεν θα το κάνουμε. Αντί αυτού, σας παρέχουμε ξεκάθαρες και χρήσιμες συμβουλές για τον προγραμματισμό των ταξιδιών σας τους επόμενους μήνες και το 2021. Κι επειδή δεν είναι ελάσσονος σημασίας, θα σας τροφοδοτήσουμε με την απαραίτητη έμπνευση για να σας ταξιδέψουμε.

Με λίγα λόγια, σας προτείνουμε να κρατήσετε τα ταξίδια σας και τα όνειρα σας γι΄αυτά – όχι να τα ακυρώσετε ή να τα αναβάλλετε, να τα προγραμματίσετε για το μέλλον αντί να τα τρενάρετε. Σας προτείνουμε να σκεφτείτε το φθινόπωρο, το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, όταν οι ειδικοί προβλέπουν ότι η κατάσταση ενδέχεται να έχει εξομαλυνθεί. Όπως αναφέρει ο ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, Dr. Robert Murphy, από το Northwestern University: "Το φθινόπωρο είναι το νέο καλοκαίρι". Παρόλο που δεν μπορεί να εγγυηθεί με σιγουριά, μας παρέχει ένα ενημερωμένο χρονοδιάγραμμα, ένα βέλτιστο σενάριο σύμφωνα με το οποίο μπορούμε να σχεδιάσουμε και να προσβλέπουμε στο μέλλον.

Το wanderlust σε όλες τις μορφές του θα είναι το γρήγορο πέρασμα για να βρούμε ξανά τον δρόμο μας πίσω στον κόσμο και στους ανθρώπους - από τους ιδιοκτήτες οικογενειακών εστιατορίων στους οδηγούς, τους concierges, τους ντόπιους και τους ξεναγούς - που κάνουν κάθε ταξίδι να αξίζει τον κόπο. Προκειμένου να μειωθεί το άγχος, να λυθούν απορίες και να τεθούν τα πράγματα υπό μία προοπτική, το Black Tomato και το Harper’s BAZAAR ασχολούνται με τα ταξίδια για τους μήνες που θα έρθουν.

Πώς σχεδιάζω ταξίδι σε καιρούς αβεβαιότητας

Επί του παρόντος ισχύουν πολλοί διαφορετικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο. Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις περισσότερων από δύο ατόμων στη Γερμανία και την Αγγλία. Στην Ιταλία και τη Γαλλία δεν μπορεί κανείς να ξεπεράσει τα 200 μέτρα από το σπίτι τους χωρίς ειδική άδεια από τις αρχές. Οι αυτόνομες καραντίνες των 14 ημερών συνιστώνται για όσους ταξιδεύουν προς ή από τα σημεία που έχει πληγεί περισσότερο. Η Αργεντινή, η Βολιβία, το Περού και η Κολομβία έχουν κλείσει τα σύνορά τους - και πρόκειται μόνο για μερικές από τις νέες αποφάσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η κατάσταση είναι ρευστή, το λιγότερο, και περιμένουμε να συνεχίσει να αλλάζει και να διαμορφώνεται ανάλογα με την απρόβλεπτη ροή της πανδημίας. Κρατηθείτε ενήμεροι από τον ΕΟΔΥ, το CDC, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις τοπικές Αρχές της χώρας σας. Η ενημέρωση από αξιόπιστες πηγές είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζετε τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις καθώς γίνεται η ανακοίνωσή τους (και αργότερα η άρση αυτών). Παρόλο που αυτή δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για ταξίδια αναψυχής είναι σημαντικό όταν σταματήσουν οι απαγορεύσεις να ενημερωθείτε εκ νέου από την πρεσβεία της χώρας που θέλετε να επισκεφθείτε καθώς επίσης και το CDC. Πολλά ταξίδια δεν θα είναι διαθέσιμα για πολλές εβδομάδες ή και μήνες και τα χρονοδιαγράμματα θα διαρκούν περισσότερο καθώς ο ιός εξαπλώνεται ή αλλάζει μέτωπο. Όταν προγραμματίζετε μελλοντικά ταξίδια βεβαιωθείτε ότι ενημερώνεστε για την πολιτική ακυρώσεων και αναστολών από τον εκάστοτε πάροχο.

Η αξία ενός αξιόπιστου travel planner είναι τώρα πιο προφανής από ποτέ. Η αυτόνομη πρωτοβουλία και οι μεσάζοντες μπορούν να σας αφήσουν εκτεθειμένους, καθώς είναι πιθανό να μη δείτε τα "ψιλά γράμματα". Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν δωρεάν γραμμή υποστήριξης και ευέλικτες ταξιδιωτικές επιλογές. Οι αξιόπιστοι ταξιδιωτικοί πράκτορες είναι οι σύμμαχοί σας τη δεδομένη στιγμή, καθώς μπορούν να διασφαλίσουν τα ταξίδια σας και να σας δώσουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές.

Λάβετε επιπλέον μέτρα: σκεφτείτε τις ταξιδιωτικές ασφάλειες

Παρόλο που αυτό δεν είναι αυτή η εξειδίκευσή μας, θα συνιστούσαμε να αναζητήσετε τον κατάλληλο πάροχο αυτή τη στιγμή. Κοιτάξτε προσεκτικά τις ρήτρες και τις προϋποθέσεις κάθε παρόχου και αποφασίστε εάν καλύπτουν καταλλήλως γεγονότα όπως μια πανδημία. "Αυτή η πανδημία του COVID-19 αποτελεί την απόδειξη ότι οι διαταραχές μπορούν να προκύψουν γρήγορα", εξηγεί η Misty Belles, διευθύνων σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για το Virtuoso.

200128113-002

Λάβετε υπόψη ότι τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα οποία προστατεύουν τους πελάτες και τους πωλητές με ελαφρυντικά, ισχύουν για την κάλυψη απρόβλεπτων περιστάσεων, αλλά όχι για ακυρώσεις λόγω φόβου. "Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ασφαλιστικών προϊόντων από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε", μας λέει η Belles. Η πραγματικότητα είναι ότι όταν πρωτοεμφανίστηκε το COVID-19 και οι άνθρωποι άρχισαν να ακυρώνουν ή να αναβάλλουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια, ήταν από φόβο και όχι από αναστάτωση. Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια δεν καλύπτουν τις αποφάσεις που βασίζονται στο φόβο. Καλύπτουν τα ταξιδιωτικά σχέδια που διαταράσσονται επειδή δεν μπορείτε να κάνετε το ταξίδι λόγω ανωτέρας βίας, όπως κλειστά σύνορα ή διακοπή πτήσεων. "Το ταξίδι είναι μια επένδυση και πρέπει να προστατευθεί όπως κάθε άλλη".

Μπορώ ακόμα να προγραμματίσω ένα ταξίδι για το καλοκαίρι

558481823

Το πιο σημαντικό που πρέπει να σημειωθεί αυτή τη στιγμή είναι ότι δυστυχώς δεν γνωρίζουμε. Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί ή να βελτιωθεί εάν η παγκόσμια κοινότητα δεσμευόταν να αντιμετωπίσει αυτήν την πανδημία μέσω δοκιμών, κοινωνικής αποστασιοποίησης και άλλων μέτρων που συνιστούσε το CDC. Είναι φυσικό εν μέσω απομόνωσης να σκεφτόμαστε τα καλοκαιρινά ταξίδια. Ενδεχομένως, μερικές χώρες να είναι ασφαλείς προορισμοί το καλοκαίρι και κάποιες διαδρομές ίσως να ανοίξουν, αλλά είναι δική μας ευθύνη να είμαστε προετοιμασμένοι και με τη σειρά μας να σας προετοιμάσουμε για το αντίθετο.

Προετοιμάστε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για όλα τα ταξίδια που έχετε προγραμματίσει (ή σχεδιάζετε) για τους καλοκαιρινούς μήνες, τόσο από άποψη timing όσο και τοποθεσίας. Ονειρευτείτε τα κοντινά μέρη που πάντα θέλατε να εξερευνήσετε αλλά ποτέ δεν είχατε την ευκαιρία. Εναλλακτικά, σκεφτείτε πώς και πότε θα κάνετε αυτό το ταξίδι στο μέλλον, όταν τα πράγματα θα είναι πιο σταθερά. Εξετάστε όλα τα πιθανά αποτελέσματα, ιδανικά σε συνεργασία με έναν αξιόπιστο πράκτορα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες απογοήτευσης.

Αυτό μπορεί να σημαίνει να ανακαλύψετε τους θησαυρούς της χώρας σας είτε πρόκειται για βουνό είτε για θάλασσα. Επιλέγοντας μάλιστα έναν προορισμό εντός Ελλάδος, συμβάλλετε στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στηρίζοντας επιχειρήσεις που αυτή την περίοδο βλέπουν τη θερινή σεζόν με αβεβαιότητα. Το staycation είναι επίσης μια ιδανική πρόταση σε εξοχικά και σπίτια σε χωριά ή νησιά. Υπάρχουν πολλά μέρη στην Ελλάδα για να ονειρευτείτε και να τα συμπεριλάβετε στις μελλοντικές σας εξορμήσεις.

Μπορώ να πετάξω;

Ο κορωνοϊός δεν θα σταματήσει εν μία νυκτί. Αντίθετα, η εξάπλωσή του θα μειωθεί σε διαφορετικά μέρη αλλά όχι με τους ίδιους ρυθμούς. Αν θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι ενώ ο κορωνοϊός εξακολουθεί να είναι ενεργός σε ορισμένα μέρη του κόσμου, θα πρέπει να θυμάστε πολλά πράγματα. Όπως παρατηρεί το CDC, "εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο κυκλοφορεί και φιλτράρεται ο αέρας σε αεροπλάνα, οι περισσότεροι ιοί και άλλα μικρόβια δεν εξαπλώνονται εύκολα". Ο Paul Tumpowsky, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Skylark και ένας κορυφαίος εμπειρογνώμονας αεροπορικών ταξιδιών, συμφωνεί. "Έχω ακούσει από πρώτο χέρι από τους ηγέτες σε όλες τις μεγάλες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες ότι το σημερινό επίπεδο και η έκταση των πρακτικών καθαρισμού σε αεροσκάφη είναι άνευ προηγουμένου", λέει. "Παρά το τι σκέφτεται ο μέσος καταναλωτής, τα συστήματα φιλτραρίσματος αέρα ήταν πάντα πολύ εντυπωσιακά (σκεφτείτε σε βαθμό νοσοκομείου). Η γενική σύστασή μου για τους ταξιδιώτες είναι να κάνετε το επιπλέον βήμα και να σκουπίζετε πάντοτε τις επιφάνειες γύρω από το κάθισμά σας και το τραπέζι - αυτές είναι οι περιοχές που πρέπει να προσέχουμε περισσότερο για να μειωθούν οι ανεπιθύμητοι μικροσκοπικοί λαθρεπιβάτες ".

Όσο για το ποια θα είναι η εικόνα στα αεροπορικά ταξίδια μόλις κοπάσει η πανδημία, ο Tumpowsky πιστεύει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα είναι ιδιαίτερα ευέλικτες με τους πιστούς πελάτες τους αλλά και όσους επιλέξουν να κλείσουν άμεσα. "Εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες κατέχουν μη επιστρεφόμενες πιστώσεις και ακυρώσεις πτήσεων που αφορούν στον αρχικό προορισμό του ταξιδιού. Κάποιες από αυτές τις πιστώσεις έχουν διάρκεια ζωής 12 μήνες αλλά νομίζω ότι οι εταιρείες θα γίνουν πιο ευέλικτες με κάποιους τρόπους όπως η παράταση ή η τροποποίηση των προορισμών" αναφέρει. "Αυτό θα οδηγήσει όσους έχουν δαπανήσει χρήματα να ταξιδέψουν νωρίτερα ή τουλάχιστον το συντομότερο δυνατόν".

Λάβετε υπόψη ότι, ενώ ο κίνδυνος μόλυνσης κατά τη διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιών είναι σε γενικές γραμμές χαμηλός, τα αεροδρόμια και οι άλλοι κόμβοι μεταφορών πρέπει να κινούνται με προσοχή. Ακολουθήστε τις συμβουλές βέλτιστης πρακτικής που προσφέρονται από το CDC και τον ΠΟΥ σχετικά με τον τρόπο ελαχιστοποίησης του κινδύνου μόλυνσης, είτε πετάτε τους προσεχείς μήνες είτε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Πώς θα πρέπει να σκέφτομαι το ταξίδι τώρα

1175883311

Τώρα δεν είναι η περίοδος για να ταξιδέψετε. Και όμως, η ταξιδιωτική βιομηχανία -η οποία περιλαμβάνει από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες μέχρι μικρούς πωλητές τροφίμων στο δρόμο – δεν εξαρτάται από την επιθυμία σας για ταξίδια και νέες ανακαλύψεις, αλλά από την πραγματοποιήσετε. Η εξάπλωση του COVID-19, παράλληλα με τις άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, μπορεί να προκαλέσει ανείπωτη ζημιά σε αυτήν την τεράστια, εξαιρετικά ποικιλόμορφη και συνδεδεμένη κοινότητα. Για να το θέσουμε πιο απλά, εάν επηρεαστεί ο τουρισμός, επηρεάζονται και οι χώρες, οι πόλεις, τα ιδρύματα και οι μικρές επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από τον τουρισμό, όπως και οι άνθρωποι και οι κοινότητες τις οποίες διαμορφώνουν. Αναφερόμαστε σε αυτά τα μέρη και τους ανθρώπους που έχουμε ερωτευτεί – αν κάνουμε πίσω τότε ο κόσμος θα είναι για πάντα διαφορετικός.

Εν κατακλείδι, όταν γίνεται με προσοχή και ευαισθησία, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τον προγραμματισμό σας – με ευελιξία – για μελλοντικά ταξίδια. Έχετε στο μυαλό σας το κοντινό μέλλον, το φθινόπωρο και τις πρώτες εβδομάδες του 2021. Ο χρόνος που περνάτε στο σπίτι σας είναι μια ευκαιρία να σχεδιάσετε το ταξίδι που ονειρευόσασταν, ένα ταξίδι ζωής, το μήνα του μέλιτος ή εκείνη την απόδραση με τις φίλες σας ή ακόμα και μόνη σας. Δεν υπάρχει κανένας ταξιδιώτης που θα σταματήσει να ονειρεύεται και αυτό είναι που ενισχύει την ελπίδα.

Υπάρχει όμως και κάτι που μπορείτε να κάνετε πραγματικά: να νιώσετε αυτοπεποίθηση. Προσεγγίζοντας την ταξιδιωτική κοινότητα, με όποιο τρόπο αισθάνεστε άνετα και θέλετε να εμπλακείτε, θα διασφαλίσετε ότι μπορείτε να ταξιδέψετε ξανά όπως εσείς έχετε ονειρευτεί. Η επιδημία του κορωνοϊού μας πλήττει όλους. Έχει προξενήσει ζημιά και θα συνεχίσει να το κάνει. Αλλά μπορούμε να περιορίσουμε τον αντίκτυπό του με πράξεις αλληλεγγύης. Να δείξουμε πίστη στον πλανήτη και στους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτόν. Για την ώρα πατάμε ένα pause στα ταξίδια, αλλά θα πρέπει να είναι ο κοινός στόχος μας να επιστρέψουμε σε έναν κόσμο ζωηρό, εμπνευσμένο και έτοιμο να εξερευνήσουμε.

Τι ισχύει με τα ταξίδια σε hot spots, όπως η Ιταλία;

1145040590

Οι οικογενειακές τρατορίες με τα φρέσκα ζυμαρικά, τα απεριτίβο στις πολυσύχναστες πλατείες και τα παραδοσιακά χωριά δεν θα σβηστούν ποτέ από τις αναμνήσεις μας. Είναι πραγματικά λυπηρό να σκέφτεται κανείς αν θα μπορέσει να ξαναπάει στην Ιταλία. Όταν όλο αυτό τελειώσει, τα σύνορα θα ανοίξουν και πάλι. Έχοντας αυτό στο μυαλό σας, γεμίστε τα όνειρά σας με όμορφες εικόνες: θα απολαύσετε και πάλι pasta, θα περπατήσετε σε όμορφα σοκάκια και θα κολυμπήσετε στις ακτές του Αμάλφι. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί βασίζονται στην ενότητα και την αλληλεγγύη. Οι φανταστικοί, καλόκαρδοι άνθρωποι που γνωρίσατε σε ένα ταξίδι σας στο Νότο θα σας περιμένουν ξανά. Θα ταξιδέψουμε ξανά. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσθέσουμε προορισμούς στη bucket list μας.

Πηγή: Harper’ Bazaar US