Η τέχνη του παγωτού στην Αθήνα εξελίσσεται μέσα από ανθρώπους με όραμα και αγάπη. Από το ιταλικό, χειροποίητο gelato και τα παγωμένα γλυκά - που αποτελούν μία υπέροχη εναλλακτική του κλασικού παγωτού, μέχρι το soft serve ice cream (που ιστορικά, η πρώιμη εκδοχή του στη Βρετανία συνδέεται με το όνομα της Margaret Thatcher) αλλά και τους σύγχρονους πειραματισμούς των Ελλήνων pastry chefs με βάση τα ελληνικά προϊόντα, υπάρχουν κάποια μέρη που συνδυάζουν ποιότητα, απόλαυση και τεχνογνωσία.
Το παγωτό αναδεικνύεται σε ένα ποιοτικό γλυκό που ξαναφέρνει στο μυαλό εκείνα τα χρόνια της χαμένης παιδικής αθωότητας αλλά δημιουργεί νέες γευστικές αναμνήσεις χάρη στις ιδέες και την σκληρή δουλειά των ανθρώπων που καταθέτουν την ψυχή τους σε ό,τι κάνουν. Ο Βασίλης Παπαματθαίου αναγάγει το παγωτό σε τέχνη, η Εύη Παπαδοπούλου ενώνει την ιταλική φινέτσα με τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα (δίνοντας επιτέλους τη διαφάνεια που αξίζει στο παγωτό) ενώ ο Δημήτρης Φωτόπουλος φροντίζει να αλλάξει την εικόνα του soft serve ice cream, προτείνοντας καθαρές γεύσεις με αληθινές πρώτες ύλες. Για όλα εκείνα τα καλοκαίρια που μετρούσατε παγωτά και βουτιές σαν παιδιά, αυτές είναι οι στάσεις που αξίζει να κάνετε στην Αθήνα.
Κόκκιον
Έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε 30 γεύσεις - τόσο διαχρονικές, όπως ένα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι - όσο και πιο ευφάνταστες, όπως η σοκολάτα γάλακτος με πορτοκάλι και πιπέρι, η bitter σοκολάτα με φρούτο του πάθους, η καρύδα με μπισκότο στον ατμό και κομματάκια σοκολάτας ή το σορμπέ ροδάκινο, βερίκοκο και δεντρολίβανο. Ο Βασίλης Παπαματθαίου, ένας από τους πιο ταλαντούχους ζαχαροπλάστες της γενιάς του, δεν σταματά να πειραματίζεται και να αναδεικνύει ιδιαίτερους συνδυασμούς που μένουν αξέχαστοι σε όποιον τους δοκιμάσει.
Bon Bon
Το παγωτό κατέχει σημαντική θέση στο Bon Bon στον Πειραιά (αν έχετε βρεθεί στα Κύθηρα, οι υπέροχες γεύσεις του Κρίτωνα θα σας είχαν μείνει αξέχαστες). Στο μοντέρνο εργαστήριο που άνοιξε τον προηγούμενο χρόνο ο ταλαντούχος pastry chef, βρίσκετε φρέσκο παγωτό με τις καλύτερες πρώτες ύλες και σε απρόσμενες γεύσεις, καθώς επίσης και άλλες εκδοχές, όπως brioche con gelato - μια παραδοσιακή συνταγή από τη Σικελία.
Πολυδεύκους 39 Πειραιάς
Le Greche
Τα παγωτά παρασκευάζονται καθημερινά στο εργαστήριο, με τα καλύτερα υλικά και βάσει της τεχνογνωσίας που απαιτείται για το χειροποίητο gelato και το κρύο γλυκό γενικότερα (θα βρείτε υπέροχη πάβλοβα – παγωτό, semifreddo και cannoli). Η Εύη Παπαδοπούλου δεν κατάφερε μόνο να υλοποιήσει μία ιδέα τόσο καινοτόμα όσο και ρομαντική αλλά κατόρθωσε να την επεκτείνει σε τρία καταστήματα.
Dickie Dee
Εμπνευσμένο από τον παγωτατζή των παιδικών χρόνων του Δημήτρη Φωτόπουλου (Άνετον) στον Καναδά, το soft serve ice cream του Dickie Dee κρύβει μια χαμένη αθωότητα. Παιχνιδιάρικες παρουσιάσεις, συνδυασμοί και γεύσεις, αλλά κυρίως ποιοτικές πρώτες ύλες είναι όσα καθιστούν το εν λόγω παγωτό το "καλύτερο soft serve ice cream" στην Αθήνα. Εξαιρετική επιλογή η vegan dark chocolate και το φιστίκι.
Solo Gelato
Φυσικά και μπορείτε να απολαύσετε την αγαπημένη σας γεύση σε χωνάκι αλλά στο Solo Gelato, τα γλυκά-παγωτά έχουν την τιμητική τους. Από την κομψή Baked Alaska και τα cannoli στο μπριός με παγωτό, στο Solo Gelato μπορείτε να διευρύνετε τους γευστικούς σας ορίζοντες. Αν πάλι, επιμένετε κλασικά, προτιμήστε σορμπέ σύκο που είναι και το πλέον καλοκαιρινό φρούτο.
Ανδρέα Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι
Φύσις
Κρέμα από βιολογικό γάλα, ολόκληροι ξηροί καρποί, μαστίχα Χίου, φυσική βανίλια και πραγματική σοκολάτα είναι μερικά από τα συστατικά που εγγυόνται αληθινή γεύση στο παγωτό. Στο Φύσις βρίσκετε επίσης επιλογές χωρίς λακτόζη, ζωικά λιαπρά και ζάχαρη, χωρίς να υστερούν σε γεύση.
Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγία Παρασκευή, Λεωφ. Κηφισίας 98, Μαρούσι