Οι ωραιότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο

15 αρχιτεκτονικά σημεία αναφοράς που στεγάζουν όλη την γνώση του κόσμου.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Οι βιβλιοθήκες είναι κάτι περισσότερο από ένα κτίριο. Είναι, σε πολλές περιπτώσεις, εμβληματικά κτίρια που στεγάζουν όλη τη σοφία του κόσμου. Ποια όμως είναι η θέση τους στον 21ο αιώνα; Το 2018, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μετακόμισε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε ένα κτίριο που, όχι άδικα, μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρχιτεκτονικό στολίδι. Την ίδια στιγμή περίπου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Κοινοτική Βιβλιοθήκη του Χάντερς Πόιντ άνοιγε τις πύλες της στο Κουίνς της Νέας Υόρκης αλλάζοντας το τοπίο της συνοικίας ενώ η νέα βιβλιοθήκη του Κάλγκαρι άφηνε με ανοικτό το στόμα τους κατοίκους του.

Ναι, οι βιβλιοθήκες συνεχίζουν σήμερα να αποτελούν σημείο αναφοράς για τις συνοικίες, τις πόλεις αλλά και τα κράτη που αντιπροσωπεύουν. Οι συγκεκριμένες τρεις, αποτελούν απλά τις νέες εισόδους σε έναν μακρύ κατάλογο με τις ωραιότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο.

Κεντρική Βιβλιοθήκη του Κάλγκαρι

Οι ωραιότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο

Εμπνευσμένη από το αψιδωτό σχήμα που παρουσιάζουν τα σύννεφα της περιοχής, πιο γνωστά ως Chinook, καταφέρνει να ενθέσει με άψογο τρόπο το φυσικό περιβάλλον του Καναδά σε έναν μοντέρνο σχεδιασμό.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χάντερς Πόιντ

Βιβλιοθήκη Χάντερς Πόιντ

Ο αρχιτέκτονας Steven Holl επικεντρώθηκε σε δύο πρωτοτυπίες: Το βαμμένο αλουμίνιο που δίνει μία ήσυχη λάμψη στο εξωτερικό τμήμα της βιβλιοθήκης και στα φαρδιά ανοίγματα, ανάμεσα στα ράφια, στο εσωτερικό της έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να χαζέψουν τη θέα του Μανχάταν.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
©NLG_Nikos Karanikolas

O διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano σχεδίασε για τις ανάγκες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ένα πραγματικά μνημειώδες έργο στο Φαληρικό Δέλτα που δείχνει ικανό να μείνει όρθιο για αιώνες. Η μετακόμιση από το κέντρο της Αθήνας στις νέες εγκαταστάσεις ήταν ένα δύσκολο έργο που χρειάστηκε κόπο αλλά και αρκετό χρήμα. Το αποτέλεσμα, όμως, σίγουρα δικαιώνει την προσπάθεια.

Διαβάστε τη συνέχεια στο esquire.com.gr