Όταν η κεραμική συναντά τη γαστρονομία

Η Αντιγόνη Οικονομίδου δημιουργεί bespoke σκεύη και πιάτα εστιατορίων.

Τα τελευταία χρόνια, οι chefs έχουν αναδειχθεί στους νέους rock stars και η γαστρονομία αποτελεί το αγαπημένο θέμα συζήτησης και διάδρασης μεταξύ των millennials. Το φαγητό ξεφεύγει από τα στενά όρια της μαγειρικής και γίνεται ο καλύτερος τρόπος έκφρασης του ανήσυχου δημιουργού. Στο πλαίσιο αυτής της συνεχούς ανάγκης για έκφραση, οι chefs αλλά και οι επιχειρηματίες εστιατορίων με όραμα, γνωρίζουν πώς η μεταχείριση και η παρουσίαση ενός πιάτου θα είναι κι αυτή που θα δώσει στον αποδέκτη μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία. 

Σε αυτή την αναβάθμιση της art de la table βρήκε τον χώρο της η κεραμική. Το Oursin στο Παρίσι έδειξε πώς ένα μενού δεν αποτελεί υπόθεση μόνο των μαγείρων αλλά και της κεραμίστριας / σχεδιάστριας που ανέλαβε ολόκληρη τη σειρά σερβιρίσματος αλλά και των διακοσμητικών πιάτων και γλυπτών. Ο chef Αλέξανδρος Τσιοτίνης ήταν από τους πρώτους chefs νέας γενιάς που ξέφυγε από το λινό τραπεζομάντιλο και τα κηροπήγια στο τραπέζι του CTC, επενδύοντας σε σκεύη που θα αναδείκνυαν τα ονειρεμένα πιάτα του. 

Μετά τον επαναστατικό συγκερασμό της casual και fine dining κουζίνας, η προσοχή στα πιάτα έρχεται να επισφραγίσει ό,τι ακριβώς συμβαίνει και στη μόδα. Μπορούν οι φτερούγες κοτόπουλου να αναδειχθούν σε γκουρμέ πιάτο και αυτό να εξασφαλιστεί ακόμα καλύτερα όταν σερβιριστούν σε ένα υπέροχο κεραμικό πιάτο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του chef Άνταμ Κοντοβά στο Cobra. 

Γνωρίζοντας τη δουλειά της Interior Designer, Αντιγόνης Οικονομίδου, η οποία έχει συνεργαστεί και με τους δύο chefs (στο CTC με τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη και στο παρελθόν με τον Άνταμ Κοντοβά), συνειδητοποιεί κανείς ότι το τελευταίο διάστημα, γαστρονομία και κεραμική τέχνη συναντιούνται επιτέλους σε μία ενδιαφέρουσα διαδρομή και εξελίσσονται μέσα από μία ζωντανή σχέση. Γιατί μιλάμε για τροφή και γη και αυτά τα δύο πάνε μαζί εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Όταν η κεραμική συναντά τη γαστρονομία

Πώς προέκυψε η ενασχόληση με την κεραμική;

Οι βασικές μου σπουδές έχουν να κάνουν με το Interior Design όπως και η επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα. Ξεκινώντας από εκεί, είχα και έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τα αντικείμενα, είτε είναι χρηστικά είτε αντικείμενα που απλά ομορφαίνουν και διακοσμούν τους  χώρους μέσα στους οποίους ζούμε. 

Σκοπός μου ήταν να δημιουργήσω χρηστικά αλλά κομψά αντικείμενα μέσα από την κεραμική, η οποία θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία να μου φαντάζει μια πολύ ιδιαίτερη και γοητευτική Τέχνη. Μια μέρα το δοκίμασα και από τότε ξεκίνησα να ασχολούμαι σχεδόν καθημερινά με αυτό. Είχα στο μυαλό μου από την αρχή να κατασκευάσω πιάτα και γενικότερα αντικείμενα που έχουν να κάνουν με την art de la table, καθώς η γαστρονομία είναι κάτι το οποίο μου αρέσει να ασχολούμαι και θαυμάζω. Το θεωρώ ένα είδος Τέχνης και αυτό.

antigoni economidou

Ποιο είναι το στυλ της δουλειάς σας; Με χέρι, τροχό, ένας συνδυασμός;

Πολλά από τα κομμάτια μου είναι με τροχό, ακόμα περισσότερα είναι ένας συνδυασμός τροχού με χέρι και κάνω και κάποιες πιο ιδιαίτερες φόρμες μόνο με το χέρι. Αναλόγως το project πάνω στο οποίο δουλεύω, τα χαρακτηριστικά του και το αποτέλεσμα που θέλω να πετύχω επιλέγω και τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψω.

antigoni economidou

Από που αντλείτε έμπνευση;

Ο πηλός είναι χώμα, επομένως η Γη, το φυσικό τοπίο, τα πετρώματα είναι εικόνες που νομίζω όλοι όσοι δουλεύουν με τον πηλό χρησιμοποιούν σαν έμπνευση. Το φως επίσης και ο τρόπος που αντανακλά και αλληλεπιδρά με τις επιφάνειες δίνει έμπνευση. Η θάλασσα, η άμμος, τα χρώματα του ουρανού. Προσωπικά έμπνευση μου δίνουν και οι καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες, κεραμίστες αλλά ακόμα περισσότερο έμπνευση μου δίνει η ίδια η γαστρονομία όπου μέσα από χρώματα, υφές και αρώματα με κατευθύνει στο πως πρέπει να σχεδιάσω ένα πιάτο.

antigoni economidou

Βλέπουμε μια έκρηξη της κεραμικής στη γαστρονομία - ένας όμορφος συγκερασμός. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε συγκεκριμένα με τα πιάτα των εστιατορίων; 

Η γαστρονομία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί πολύ και έχει καταφέρει να αντιμετωπίζεται σαν εμπειρία και όχι απλά σαν ανάγκη για σίτιση. Η εξέλιξη αυτή, με πιάτα υψηλών τεχνικών και απαιτήσεων, όπως ήταν λογικό κατάφερε να πάρει μαζί της και την άνοδο και εξέλιξη της παρουσίασης τους και της art de la table. Πάντα είχα μια ιδιαίτερη σχέση και αγάπη για την γαστρονομία οπότε ήταν φυσικό επακόλουθο για μένα η ασχολία μου με την κεραμική να στραφεί γύρω από τον σχεδιασμό και την κατασκευή πιάτων εστιατορίων και σκευών παρουσίασης. Όσες δουλειές έχω κάνει αφορούν σκεύη σχεδιασμένα για συγκεκριμένα πιάτα, οπότε αυτό από μόνο του τα κάνει όλα ξεχωριστά.

Ποιο είναι το ιδανικό φαγητό για να φιλοξενηθεί σε ένα πιάτο σας;

Σκοπός μου είναι το κάθε φαγητό να βρίσκει το δικό του σκεύος με σκοπό να αναδειχθεί ακόμα καλύτερα. Αυτό συμβαίνει είτε είναι ένα πιάτο υψηλής γαστρονομίας, είτε είναι πιάτο πιο comfort, είτε είναι τα καθημερινά φαγητά που μαγειρεύουμε στην κουζίνα του σπιτιού μας.

antigoni economidou

Πώς βλέπετε την άνοδο της εν λόγω τέχνης;

Η κεραμική και ιδιαιτέρως η κεραμική που αφορά χρηστικά αντικείμενα υπήρχε πάντα στην καθημερινότητα του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Την τελευταία περίοδο βλέπουμε μια ιδιαίτερη άνοδο στην εστίαση και έναν πειραματισμό με ενδιαφέρουσες φόρμες, κάποιες φορές πιο γλυπτικές και κάποιες φορές πιο minimal αλλά εξίσου δύσκολες. Αυτό θεωρώ πως έχει να κάνει με την γενικότερη άνοδο της γαστρονομίας και το ενδιαφέρον του κόσμου να απολαμβάνει πλέον το φαγητό μεσα απο μια όμορφη διαδικασία και εμπειρία, επομένως  και μία παρουσίαση που θα το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό.

Η κεραμική έχει χαρακτηριστεί η "νέα γιόγκα". Τι συναισθήματα σας δημιουργεί ο πηλός; 

Είναι γεγονός ότι η ενασχόληση με τον πηλό είναι χαλαρωτική. Το μυαλό αδειάζει εντελώς όταν έρχεσαι σε επαφή με την λάσπη και ξεκινάς να δημιουργείς φόρμες οπότε ίσως σωστά έχει παρομοιαστεί ως νέα γιόγκα. Βέβαια για κάποιον που ασχολείται επαγγελματικά με αυτό, η διαδικασία αυτή έχει δυσκολίες και ένα τεράστιο κομμάτι πειραματισμού, επομένως και άγχους για το αποτέλεσμα, παρ όλα αυτά παραμένει ιδιαίτερα όμορφη και δημιουργική.

Antigoni Economidou Ceramicswww.id-ea.gr