Στον όρμο της Παλαιόπολης, εκεί όπου είναι ακόμα ορατά τα ερείπια του αρχαίου λιμανιού της Άνδρου, η Allegra Pomillio δημιούργησε μια κυψέλη που φιλοξενεί ανθρώπους με δημιουργικές ιδέες, αγάπη για τη φύση, το καλό φαγητό, τις τέχνες και τον αυθεντικό τρόπο ζωής. Οι Mèlisses είναι ένα project φαγητού και hospitality που ξεκίνησε το 2018.
"Είμαι Ιταλίδα αλλά είχα πάντοτε ένα βαθύ δεσμό με την Ελλάδα, μια χώρα τόσο αγαπημένη για μένα, ένα δεύτερο σπίτι για την οικογένειά μου που τώρα είναι επίσης και ένας τόπος κατοικίας - ένα πάθος ζωής για μένα. Δεν θεωρώ τις Mèlisses ξενοδοχείο, ούτε καν ένα b&b, άλλα ένα πραγματικά home from home στην Άνδρο".
Ο εξωτερικός χώρος είναι πλήρως εναρμονισμένος με το τοπίο • η Παλαιόπολη ξεχωρίζει για το φυσικό της κάλλος - μια κινηματογραφική μίξη άγριας Κυκλάδας και ατελείωτου, βαθύ μπλε. Σεβόμενη την τοπική χλωρίδα και πανίδα, η συστάδα κατοικιών συνδέεται τόσο πολύ με το περιβάλλον που σχεδόν εξαφανίζεται από το ανθρώπινο μάτι. Αντίκες από την Ελλάδα και την Ιταλία βρίσκουν τη θέση τους στα σπίτια, που υπακούν στους κανόνες του μεσογειακού μινιμαλισμού. Από κάτω απλώνονται τα κρυστάλλινα νερά, για βουτιές - βάπτισμα, αυτές που δίνουν δύναμη για να αντιμετωπίσει κανείς την καθημερινότητα πίσω στο κλεινόν άστυ.
"Αγαπήσαμε αμέσως την Άνδρο για την αυθεντική ομορφιά και τα διαφορετικά σενάρια της. Είναι ένα νησί ακόμα πολύ ελληνικό, με πολλές απίστευτες παραλίες, πηγές και μονοπάτια πεζοπορίας, αλλά και κομψά χωριά και υπέροχο φαγητό. Κάθε πρωί σερβίρουμε πρωινό στο παλιό δρύινο τραπέζι μας, όπου οι επισκέπτες μας ξεκινούν τη μέρα τους, απολαμβάνοντας ένα γεύμα και ατενίζοντας τη θέα από το σαλόνι. Εκείνες οι στιγμές που μοιράζονται ένα γιαούρτι με σπιτική granola είναι από τις πιο αγαπημένες μου, όπως επίσης όταν μιλάμε για μυστικές παραλίες, μονοπάτια πεζοπορίας με πανοραμική θέα, εστιατόρια και γενικά οτιδήποτε αγαπάμε το νησί".
"Η Άνδρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων και πολύ λίγα προϊόντα προέρχονται από την ηπειρωτική χώρα, καθώς οι αγρότες και οι ντόπιοι παραγωγοί παράγουν τα περισσότερα από αυτά που χρειάζονται". Για την Allegra, το φαγητό είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας. Μετά τις σπουδές της στη Γραφιστική, μαθήτευσε στην Ακαδημία του Alain Ducasse, δουλεύοντας στενά με τους Mimi και Oddur Thorisson για δύο χρόνια στη Γαλλία, και διοργανώνοντας σεμινάρια μαγειρικής, food styling και φωτογραφίας στη γαλλική επαρχία. Έχει επίσης δημιουργήσει το δικό της website όπου μοιράζεται συνταγές και ιστορίες από την καθημερινότητά της στην Ιταλία και την Ελλάδα αλλά και γαστρονομικές και φωτογραφικές περιπέτειες από όλο τον κόσμο.
"Λατρεύω το μαγείρεμα εδώ στην Άνδρο και πειραματίζομαι με εποχικά υλικά. Προσπαθούμε πάντα να παίρνουμε τα πιο φρέσκα υλικά, αυγά από τις κότες μας, ελαιόλαδο, γάλα και τυρί από τους γείτονές μας και φυσικά όλα τα λαχανικά από τον κήπο μας, συμπεριλαμβανομένων των παλαιών ποικιλιών ντομάτας και κολοκυθιών του νησιού. Με ένα μαγικό τρόπο, μια frittata με κολοκυθοανθούς αποτελεί πάντα μια όμορφη έκπληξη".
Κάθε χρόνο, η Allegra συνεργάζεται με βραβευμένους chefs, φωτογράφους, στιλίστες και bloggers από όλο τον κόσμο για να διοργανώσει μοναδικές συγκεντρώσεις. "Μου αρέσει να τονίζω και να ενισχύω την ομορφιά της Άνδρου κάθε φορά από μια διαφορετική οπτική γωνία. Κάθε gathering είναι μοναδικό και highly curated, για να ανακαλύψει κανείς το νησί και να ζήσει μια αυθεντική ελληνική εμπειρία δίπλα στη θάλασσα. Προς το παρόν, δουλεύω στην παραγωγή του πρώτου μας θυμαρίσιου μελιού από την Άνδρο και μιας μικρής home wear συλλογή".
"Με το όνομα Mèlisses έχουμε κάνει ήδη μια ισχυρή δήλωση, καθώς αγαπάμε πολύ το μέλι. Αγαπάμε τις μέλισσες και θέλουμε να προστατεύσουμε το μέλλον τους. Η Άνδρος είναι διάσημη για το θυμαρίσιο μέλι της. Μόλις φτάνω στο νησί την Άνοιξη, παρατηρώ όλους τους μοβ θάμνους σκορπισμένους ολόγυρα. Όλα τα λουλούδια του άγριου θυμαριού ανθίζουν και είναι ένα ποτ πουρί με πεταλούδες, μέλισσες και αρώματα. Θα ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε το πρώτο μας ανδριώτικο μέλι από το επόμενο έτος. Έχουμε πολλούς φίλους μελισσοκόμους στο νησί, θα τοποθετήσουμε τις κυψέλες σε ένα νέο οικόπεδο κοντά στο σπίτι, όμως αρκετά απομονωμένο, ώστε οι μέλισσες να είναι ανενόχλητες, και να έχουν επίσης μερικές πηγές νερού και στη συνέχεια, ελπίζουμε για τη συγκομιδή του. Σκέφτομαι ήδη ένα καταφύγιο συγκομιδής μελιού για τα επόμενα χρόνια! Είναι μια τόσο συναρπαστική διαδικασία".
Αν το μεγαλείο της απλότητας του ελληνικού καλοκαιριού μπορούσε να αποδοθεί σε μία capsule collection, αυτή θα περιλάμβανε μια βασική σειρά ενδυμάτων με υλικά και υφάσματα υψηλής ποιότητας, μοναδικά στο είδος τους σχέδια και αξεσουάρ βγαλμένα από τον βυθό της θάλασσας. Κάπως έτσι έχει φανταστεί και η Allegra τη home wear συλλογή της με κομμάτια που θα μοιάζουν σαν να βγήκαν κατευθείαν από την ξύλινη ντουλάπα ενός υπνοδωματίου στις Mèlisses.
Photos: Nicole Franzen