Gabriel García Márquez | Η καλύτερη δημόσια βιβλιοθήκη στον κόσμο είναι ένα αρχιτεκτονικό ποίημα

Μία ωδή στο σύγχρονο ρουστίκ στοιχείο και την εκλεκτική ματιά στην "καρδιά" της Βαρκελώνης.

Είναι νέα, έχει αρχιτεκτονική ταυτότητα και καλλιτεχνική προσωπικότητα. Την ίδια στιγμή, αποτελεί το σημείο συνάντησης χιλιάδων βιβλιοφάγων της πόλης και ευρύτερων περιοχών. Έναν χρόνο μετά την επίσημη έναρξη λειτουργίας της, η βιβλιοθήκη Gabriel García Márquez βραβεύτηκε ως η καλύτερη δημόσια στον κόσμο – μία αναγνώριση του σύγχρονου τρόπου ανάγνωσης με chic & style που έφερε στο προσκήνιο την περασμένη άνοιξη.

Gabriel García Márquez | Η καλύτερη δημόσια βιβλιοθήκη στον κόσμο είναι ένα αρχιτεκτονικό ποίημα
Gabriel García Márquez

Εμπνευσμένη από την πένα και τον βίο του Gabriel García Márquez, η ομώνυμη βιβλιοθήκη τιμά το λογοτεχνικό έργο του Κολομβιανού συγγραφέα, ο οποίος έζησε στη Βαρκελώνη μεταξύ του 1967 και του 1975 γράφοντας το εμβληματικό μυθιστόρημα "Το Φθινόπωρο του Πατριάρχη", ένα  ποίημα σε μορφή πεζογραφήματος για τη μοναξιά της εξουσίας. Η δημόσια βιβλιοθήκη της συνοικίας της εργατικής τάξης Sant Martí de Provençals ειδικεύεται στη λογοτεχνία της Λατινικής Αμερικής διαθέτοντας στους χώρους της περισσότερα από 40.000 έγγραφα και βιβλία από την ακμή της συγκεκριμένης λογοτεχνικής εποχής.

Gabriel García Márquez
Gabriel García Márquez

Εξωτερικά, το κτίριο της δημόσιας βιβλιοθήκης φανερώνει από την πρώτη ματιά τον πολιτιστικό του χαρακτήρα με την είσοδο του κτίσματος να παραπέμπει σε ένα γλυπτό τοποθετημένο σε μία υπερηψωμένη πλατεία. Με τη μορφή ενός ρουστίκ κυβωτίου, στο οποίο το φως του ηλίου καταφέρνει να τρυπώνει γλυκά και να προσγειώνεται στις σελίδες των αγαπημένων βιβλίων, η δημόσια βιβλιοθήκη της Καταλανικής πρωτεύουσας αγαπά το ξύλο, τα σύγχρονα έπιπλα και γεννά cozy συναισθήματα κάνοντας τους επισκέπτες της να πιστεύουν ότι διαβάζουν το αγαπημένο τους βιβλίο στον καναπέ του σπιτιού τους.

Gabriel García Márquez

Μία τρυφερή οικειότητα, η οποία παρουσιάζεται κλιμακωτά με τη χρήση επιβλητικών σκαλών από γυαλί, ψάθινων καλαθιών – για την τοποθέτηση των βιβλίων και απαλές χρωματικές πινελιές – κίνηση που επιβεβαιώνει την πρόθεση των δημιουργών να δημιουργούν ηρεμία και ισορροπία στο αναγνωστικό κοινό. Εργαλεία και οθόνες με smart διάθεση συμπληρώνουν το καρέ. 

Gabriel García Márquez

Μάλιστα, αυτή η αρχιτεκτονική οικειότητα ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που η βιβλιοθήκη Gabriel García Márquez απέσπασε τον τίτλο της καλύτερης δημόσιας βιβλιοθήκης παγκοσμίως από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων και Ιδρυμάτων Βιβλιοθηκών σε συνέδριο στο Ρότερνταμ.

Gabriel García Márquez

"Λάβαμε το βραβείο ακριβώς επειδή επιλέξαμε ένα μοντέλο που κάνει τη βιβλιοθήκη προέκταση του σπιτιού, με πολυθρόνες και χώρους που καλούν τους ανθρώπους να νιώσουν σαν στο σπίτι τους. Αυτό είχε οδηγήσει σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους ιδιαίτερα να μένουν ώρες στη βιβλιοθήκη και δεν έρχονται μόνο για να βγάλουν βιβλία και περνώντας πολύ περισσότερο χρόνο εδώ. Η γειτονιά, η οποία είναι πυκνοκατοικημένη και έχει πολλούς μαθητές, χρειαζόταν πραγματικά αυτή τη βιβλιοθήκη. Δεν περιμέναμε ποτέ να κερδίσουμε. Καμία ισπανική βιβλιοθήκη δεν έχει προταθεί ποτέ. Είναι αναγνώριση για όλη τη δουλειά που έχει κάνει η πόλη. Οι βιβλιοθήκες έχουν παίξει επίσης μεγάλο ρόλο στη Βαρκελώνη, ήταν πάντα σημαντικές", δηλώνει ο διευθυντής της βιβλιοθήκης.

Gabriel García Márquez

Εκεί που ο ξύλινος σκελετός φτάνει στην ακμή του, συναντιέται με το πράσινο στοιχείο που υπάρχει διάχυτο στον χώρο. Ιδιαίτερα ανακουφιστικό στοιχείο για τους αμφιβληστροειδείς είναι η τοποθέτηση μεγάλων γυάλινων τζαμιών – θυμίζοντας περισσότερο προβολείς – μετατρέποντας τον χώρο σε διαμπερή και προσφέροντας στο κοινό μία ξεχωριστή open εμπειρία

Μετά τη βράβευση, επόμενο βήμα της βιβλιοθήκης είναι να ανοίξει μια "αίθουσα των αισθήσεων", σχεδιασμένη για παιδιά με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το κοινωνικό της αποτύπωμα προσφοράς. 

Φωτογραφίες: Jesús Granada/Suma Arquitectura