Τα σουρεαλιστικά ταρό του Dalí κυκλοφορούν ξανά στην αγορά

Τα Dalí. Tarot αποτυπώνουν τις ιδέες του ζωγράφου για το υπερφυσικό.

Ο Dalí ποζάρει ως Μάγος, η σύζυγός του Gala γίνεται Αυτοκράτειρα και το Δέκα Σπαθί ερμηνεύεται ως θάνατος του Ιουλίου Καίσαρα στην custom τράπουλα ταρό του σουρεαλιστή ζωγράφου. Μπορεί ο Salvador Dalí να έμεινε γνωστός για την εκρηκτική προσωπικότητά του, το πάντα ανυψωμένο μουστάκι του, το "τηλέφωνο αστακό" και τα ρολόγια που λιώνουν, όμως ο καλλιτέχνης είχε δημιουργήσει μια πολύ ξεχωριστή τράπουλα Tarot.

Τα σουρεαλιστικά ταρό του Dalí κυκλοφορούν ξανά στην αγορά

Λίγοι γνώριζαν την αγάπη του ζωγράφου για τον αποκρυφισμό και το πόσο γοητευόταν από το υπερφυσικό. Ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα αυτής της λατρείας είναι και οι custom κάρτες ταρό που φέρουν την υπογραφή του. Η ιδέα προέκυψε τη δεκαετία του '70, όταν ο Albert Broccoli ανέθεσε στον καλλιτέχνη να δημιουργήσει μια τράπουλα ταρό για την ταινία James Bond, Live and Let Die. Ωστόσο, το υπέρογκο ποσό που ζήτησε ο Dalí ως αμοιβή στάθηκε η αιτία να μην προχωρήσει η ιδέα. Ο ίδιος όμως δούλεψε πάνω στο project και σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, το 1984, οι κάρτες ταρό ολοκληρώθηκαν. 

Η limited edition τράπουλα διατέθηκε προς πώληση και έγινε γρήγορα sold out. Τριάντα χρόνια αργότερα, ο Taschen αποφάσισε να "αναστήσει" τα Tarot του Dalí επαναφέροντάς τα στην αγορά.

dali_tarot

Η τράπουλα συνδυάζει τέλεια τα μυστηριώδη και χαρακτηριστικά μοτίβα του Dalí: αποδομημένα πρόσωπα, μυρμήγκια, τριαντάφυλλα και πεταλούδες. Η νέα έκδοση περιλαμβάνει ένα επεξηγηματικό βιβλίο που συντάχθηκε από τον εμπειρογνώμονα των ταρό Johannes Fiebig, με μια εισαγωγή για τον Dalí και έναν οδηγό που εξηγεί τη σημασία της κάθε κάρτας και πώς αυτή διαβάζεται.

dali_tarot
dali_tarot
dali_tarotdali_tarot

Η τράπουλα θα είναι διαθέσιμη στην αγορά από τις 15 Νοεμβρίου στην τιμή των 55 ευρώ.

Εικόνες: Taschen