To It Color του 2024 είναι το μπορντό - όχι το κόκκινο!

Μπορεί το red να είναι η hot τάση της σεζόν Φ/Χ 2023-24, αλλά οι σχεδιαστές έχουν βρει ήδη τον "αντικαταστάτη" του.

Τα runways για τις συλλογές Φθινόπωρο / Χειμώνας 2023-24 δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το χρώμα που θα φορεθεί περισσότερο αυτή τη σεζόν: το red trend  είναι σαρωτικό! Κυρίαρχο παντού, από τα ρούχα μέχρι τα παπούτσια και τα αξεσουάρ, το κόκκινο ήρθε ως το αντίβαρο στην άλλη καθολική τάση της χρονιάς, αυτή της ήρεμης πολυτέλειας και των ήπιων και ουδέτερων χρωμάτων που τη χαρακτηρίζουν. Το καθαρό κόκκινο δεν ήρθε απλά να προσθέσει "πινελιές θάρρους" ή να συμπληρώσει άλλα έντονα χρώματα, αλλά προτάθηκε σε μονοχρωματικά σύνολα που αποπνέουν τόλμη και πάθος.  

Διαβάστε Επίσης

Μόνο που στη μόδα οι τάσεις δεν παραμένουν στατικές, και κάθε επόμενη σεζόν έχει κάτι διαφορετικό να προτείνει ή έστω μία παραπλήσια παραλλαγή των πιο πρόσφατων trends. Κάπως, έτσι το κόκκινο για τη σεζόν Άνοιξη - Καλοκαίρι 2024  "ωριμάζει" και παραχωρεί τη θέση του στο σοφιστικέ μπορντό ή βουργουνδί. Το μπορντό χρώμα αποτελεί μια σκούρα απόχρωση του κόκκινου, σαν αυτή που συναντάμε στο κόκκινο κρασί. Για την ακρίβεια, πήρε την ονομασία του (bordeaux) επίσημα το 1891 από την ομώνυμη γαλλική πόλη προς τιμήν του φημισμένου κρασιού της, του Bordeaux. Το μπορντό συχνά ταυτίζεται με το βουργουνδί, αν και οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι τόνοι αυτοί διαφέρουν ελαφρώς, με το burgundy να αντλεί επίσης το όνομά του από το κρασί της ιστορικής αυτής περιοχής της Βουργουνδίας. Άλλες αποχρώσεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια είναι το merlot και το claret - με το πρώτο να μοβίζει ελαφρώς, όπως και το καστανέρυθρο (maroon). Η σχέση του μπορντό και των συναφών αποχρώσεων με το κρασί δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το χρώμα για το οποίο μιλάμε, γι' αυτό και οι Άγγλοι αποκαλούν την απόχρωση απλά "wine color". 

Και εγένετο "Rosso Ancora"

Ας είμαστε ειλικρινείς, το ενδιαφέρον για το μπορντό γεννήθηκε μέσα από μία συγκεκριμένη Α/Χ 24 συλλογή: την "Gucci Ancora" με την οποία έκανε ντεμπούτο ο Sabato De Sarno για τον οίκο και μέσα από την οποία μας σύστησε το "Rosso Ancora". "Rosso", βεβαίως, θα πει κόκκινο και η έμπνευση του Sabato προήλθε από τα αρχεία του οίκου και τον ρόλο που το συγκεκριμένο χρώμα έπαιξε στη ζωή του ιδρυτή του (rosso ήταν οι τοίχοι του ανελκυστήρα στο Savoy Hotel του Λονδίνου όπου ο Guccio Gucci εμπνεύστηκε την ιδέα του για πολυτελή είδη ταξιδιού). Μόνο που αυτή η εκδοχή που προτείνει ο οίκος Gucci, μέσα από καλογυαλισμένα patent σακάκια, hot pants και pencil φούστες, biker jackets και μίνι φορέματα, γόβες και loafers - πλατφόρμες, αλλά και την εμβληματική Jackie 1961, θυμίζει περισσότερο μπορντό παρά το κυρίαρχο κόκκινο της τρέχουσας σεζόν. 

Διαβάστε Επίσης

Την ίδια στιγμή υπάρχει και η συλλογή Hermès SS'24, τη χρωματική παλέτα της οποίας η Nadège Vanhee-Cybulski, Creative Director του οίκου, εμπνεύστηκε από τη φυσική πατίνα που ο χρόνος αφήνει πάνω στο δέρμα. Το βουργουνδί, το merlot, το καστανέρυθρο εμφανίζονται σε μία σειρά από looks- με κυρίαρχη υφή το δέρμα- τα οποία διαδέχονται εκείνα σε καθαρό κόκκινο και το "καλοκαίρι της Hermès" θυμίζει μία απολαυστική γιορτή γευσιγνωσίας οίνου. 

Ο Tom Ford, η Bottega Veneta, η Versace και η Miu Miu έχουν συμπεριλάβει αποχρώσεις του σκούρου κόκκινου στις συλλογές τους για την άνοιξη δίνοντας πολλά ακόμα credits στο It χρώμα του 2024. Εσείς, βεβαίως, δεν χρειάζεται να περιμένετε την Άνοιξη - Καλοκαίρι για να φορέσετε μπορντό, μπορείτε να κάνετε προθέρμανση με την τάση επενδύοντας σε κομμάτια - κλειδιά από τις συλλογές Φ/Χ 2023-24, τα οποία θα βρείτε στη gallary που ακολουθεί. 

Το Burgundy & οι παραλλαγές του στα runways

Gucci Ancora
Gucci Ancora 

Gucci Ancora
Gucci Ancora

Gucci Ancora
Gucci Ancora

Hermes SS24
Hermès SS'24

Hermes SS24
Hermès SS'24

Hermès SS'24
Hermès SS'24
 
Tom Ford SS24
Tom Ford SS'24

Bottega Veneta SS24
Bottega Veneta SS'24
 
Miu Miu SS24
Miu Miu SS'24

Versace SS'24
Versace SS'24

Key- pieces 

Μίντι φόρεμα, Victoria Beckham.

Παπούτσια τακούνι kitten, Mango.

Τσάντα "Deco" Gucci, Gucci boutique.

Καπιτονέ τζάκετ, Burberry.

Μίντι φούστα με σκίσιμο, Patou.

Τσάντα "Andiamo" small, Bottega Veneta.

Παλτό διπλής όψης Max & Co., attica.

Loafers Hogan, Hogan boutique & Kalogirou.

Κασμιρένιο πουλόβερ, The Row.

Κοτλέ flared παντελόνι, rag & bone.