Η Niki de Saint Phalle εμπνέει μία ακόμα συλλογή Dior

H σπουδαία καλλιτέχνιδα - και μοναδική γυναίκα εκπρόσωπος του Νεορεαλισμού - διατηρούσε στενή σχέση με τον οίκο Dior.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Niki de Saint Phalle γίνεται για μία ακόμα φορά πηγή έμπνευσης για τον Dior. Ο οίκος μόλις ανακοίνωσε την κυκλοφορία της Niki de Saint Phalle capsule collection η οποία αποτυπώνει μοτίβα από το φανταστικό, πολύχρωμο σύμπαν της καλλιτέχνιδας πάνω στις iconic Lady Dior και Dior Book Tote, αλλά και σε μεταξωτά μαντήλια, hoodies, denim κομμάτια, καμπαρντίνες, φούστες, φορέματα και πλεκτά. Τα μοτίβα που απεικονίζονται πάνω στα αξεσουάρ και τα RTW κομμάτια της capsule συλλογής αποτελούν δάνεια από τρία έργα της de Saint Phalle: τα Tu es mon dragon (1968), Strength (1973) και Foulard Zodiaque (1991).

Η Niki de Saint Phalle εμπνέει μία ακόμα συλλογή Dior

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, βεβαίως, έχει η σχέση που διατηρούσε η Niki de Saint Phalle με τον οίκο, μία σχέση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950- την ίδια δηλαδή που η σπουδαία εικαστικός θα αφήσει σταδιακά πίσω της τη "συμβατική" οικογενειακή ζωή για να αφοσιωθεί στην τέχνη. Το 1954, η de Saint Phalle, που περιστασιακά τότε φωτογραφιζόταν ως μοντέλο, πόζαρε για τον φωτογράφο Henry Clarke φορώντας ένα Dior Look. Η σχέση με τον οίκο έγινε ακόμα πιο στενή το 1965 όταν ο τότε καλλιτεχνικός διευθυντής, Marc Bohan, ξεκίνησε μία σειρά από συνεργασίες μαζί της και έχτισαν ένα φιλικό δεσμό μεταξύ τους. O Bohan δημιούργησε πολλά signature looks για την εικαστικό - γλύπτρια, ενώ λέγεται ότι ανάμεσά τους είχαν δημιουργήσει ένα ανταποδοτικό σύστημα όπου εκείνη του προσέφερε έργα της ως αντάλλαγμα για τις δημιουργίες του. 

Marc Bohan and Niki de Saint Phalle
O Marc Bohan και η Niki de Saint Phalle στο ατελιέ Dior στο Παρίσι το 1968, στη διάρκεια fitting

Τη σχέση αυτή φρόντισε να τιμήσει και η Maria Grazia Chiuri, η οποία ανέλαβε Creative Director του οίκου το 2016 και αμέσως κατέστησε σαφές ότι η μόδα και η τέχνη (και μάλιστα με γυναίκες δημιουργούς) βρίσκονται στον πυρήνα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης: μία από τις πρώτες τις συλλογές της, η Dior Άνοιξη / Καλοκαίρι 2018, εμπνέεται από το έργο και την ιδιαίτερη προσωπικότητα της Niki de Saint Phalle, η οποία κατάφερε να επιβιώσει από το προσωπικό της τραύμα μέσα από την τέχνη και να επιβληθεί στον ανδροκρατούμενο καλλιτεχνικό κόσμο. 

DIOR CRUISE 24 NIKI DE SAINT PHALLE CAPSULE

Αυτή την περίοδο ο οίκος φιλοξενεί στη La Galerie Dior στο Παρίσι έκθεση η οποία είναι αφιερωμένη στις συνεργασίες του με γυναίκες καλλιτέχνιδες ανάμεσά στις οποίες ξεχωρίζει κι εκείνη με τη Niki de Saint Phalle.

La Galerie Dior Niki
Μία "Nana" της Niki de Saint Phalle κοσμεί το χώρο της La Galerie Dior που φιλοξενεί δημιουργίες του οίκου εμπνευσμένες από το έργο και την προσωπικότητά της. 

Niki de Saint Phalle Lady Dior