Τι κάνουν οι luxury retailers για να γίνουν πιο βιώσιμοι;

Τα luxury brands είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να κρατούν για μια ζωή, παρόλα αυτά ακόμα ο δρόμος είναι μακρύς προκειμένου αυτές οι εταιρείες να γίνουν πιο βιώσιμες.

Όλοι έχουμε ακούσει τις τρομακτικές στατιστικές: η βιομηχανία της μόδας είναι η δεύτερη πιο επιβαρυντική για τον πλανήτη, μετά από αυτή των καυσίμων. Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για το πώς φτάσαμε εδώ, τόσο πιο εύκολο γίνεται να κατηγορήσουμε τη γρήγορη μόδα για την καταστροφή του πλανήτη. 

Τα luxury brands έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των fast fashion, τα προϊόντα τους είναι φτιαγμένα για να κρατήσουν μια ζωή, και όχι να αντικαθίστανται συνεχώς από νέα. 

Τα πιο γνωστά online luxury fashion e-shops, Net-a-Porter, Matches, Selfridges και Browns, αποφάσισαν να κάνουν τη βιωσιμότητα πιο ξεκάθαρη στα websites τους αποδεικνύοντας ότι όντως υπάρχει ζήτηση πλέον γι’ αυτού του είδους τα brands. Οι καταναλωτές θέλουν διαφάνεια σχετικά με το τι αγοράζουν, και έτσι οι retailers αποφάσισαν να τους τη δώσουν, με πολλούς τρόπους. 

Σύμφωνα με το Selfridges παραπάνω από το 60% των πελατών του θέλουν να κάνουν sustainable shopping και 90% θέλουν να αγοράζουν λιγότερα, αλλά καλύτερα. Το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα μιας αγοράς αποδείχτηκε πως είναι σημαντικό για το 84% των καταναλωτών. Στο Matches Fashion, 60% των πελατών προσπαθούν να ζουν με όσο πιο βιώσιμο τρόπο γίνεται. 

Τι κάνουν οι luxury retailers για να γίνουν πιο βιώσιμοι;

Η αλλαγή έρχεται

Το περασμένο καλοκαίρι 32 εταιρείες, υπέγραψαν το fashion pact. Ανάμεσά τους βρίσκει κανείς ονόματα όπως οι Chanel, Ralph Lauren και Prada, αλλά και H&M Group και Zara. H συμφωνία υπόσχεται δράσεις για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και έμφαση στη βιωσιμότητα της βιομηχανίας. 

Όλο αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα και δείχνει πως η μόδα σκοπεύει να πάρει σοβαρά μέρος στη διάσωση του πλανήτη. Χωρίς αυτή το fashion pact θα μπορούσε να κατηγορηθεί για το ¼ των εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως, μέχρι το 2050, και όχι άδικα, μιας και θα ευθυνόταν απόλυτα γι’ αυτό.

"Το fashion pact ήταν μια ιστορική στιγμή που σημαίνει την πραγματική ένωση προς έναν κοινό σκόπο και την αναγνώριση του ρόλου μας στην περιβαλλοντική κρίση, καθώς και τη δύναμη της συνεργασίας" εξηγεί η Daniella Vega, διευθύντρια βιωσιμότητας του Selfridges, που επίσης υπέγραψε το fashion pact. "Θέλουμε να έχουμε leading ρόλο αλλά και να δείξουμε στους πελάτες πώς να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές. Το να υπογράψουμε αυτό το σύμφωνο ήταν ένα σημαντικό βήμα για να δεσμευτούμε ο ένας με τον άλλον."

Το Matches Fashion με τη σειρά του επισημαίνει ότι η αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει. "Ο τρόπος με τον οποίο τα brands και οι εταιρείες λειτουργούν έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο. Βλέπουμε πως αλλάζουν οι προτεραιότητες" λέει η Chief Brand Officer του retailer, Jess Christie. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για τα περισσότερα brands, όμως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. 

"Ακόμα και το παραμικρό μετράει, όταν μιλάμε για τον πλανήτη, οπότε ελπίζω ότι όλοι οι δημιουργοί θα βοηθήσουν τελικά. Δεν είναι trend ούτε διαγωνισμός" λέει η Ida Petersson, buying director του Browns.

Courtesy of Browns

 Τι κάνουν οι retailers

Η luxury αγορά επέλεξε να κάνει το sustainability πιο προφανές στα e-commerce sites μέσα από ειδικά διαμορφωμένα sections μιας και υπάρχει συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.

Το Browns λέει πως είναι εύκολο για τους καταναλωτές να αγοράσουν αυτές τις συλλογές. "Βρίσκονται εκεί για να καθοδηγήσουν τους πελάτες μας και να τους βοηθήσουν να κάνουν μια επιλογή χωρίς να ψάχνουν με τις ώρες" εξηγεί ο Petersson.  

Η Elizabeth von der Goltz, global buying director του Net-a-Porter, είχε εξηγήσει στο παρελθόν πώς η εταιρεία ελπίζει να εμπνεύσει την αλλαγή στη βιομηχανία. "Στόχος μας είναι να δώσουμε φωνή στα brands που κάνουν πραγματικά θετικές αλλαγές, δίνοντάς τους μια πλατφόρμα για να δείξουν τη δουλειά τους".

Η Jess Christie του Matches εξήγησε πως δουλεύοντας με την Eco Age η εταιρεία έγινε πιο βιώσιμη. "Νιώθουμε πως η βιωσιμότητα είναι επιτακτική για τη βιομηχανία συνολικά και όλες οι εταιρείες πρέπει να κάνουν κάτι γι’ αυτό".

Πώς συμπεριφέρονται οι καταναλωτές

Φαίνεται πως οι καταναλωτές δεν ψωνίζουν τόσο αυθόρμητα, αλλά προτιμούν να επενδύσουν σε συγκεκριμένα κομμάτια. Η ποσότητα είναι out και η ποιότητα είναι in. "Έχουμε διαπιστώσει πως οι πελάτες απομακρύνονται από τα "insta-ready” κομμάτια και κάνουν αγορές που μπορεί να είναι επένδυση, κυρίως τσάντες από brands όπως Gucci, Bottega Veneta και Saint Laurent” συνεχίζει η Christie. "Είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να έχουμε απόθεμα από αυτά. Επίσης υπάρχει μια γενικότερη στροφή από τα "εύκολα" logo T-shirts ή φούτερ, σε κομμάτια που είναι φτιαγμένα για να κρατήσουν, γεγονός που σημαίνει ότι η αξία του καλαθιού μας γενικά ανεβαίνει".

Το να επενδύσουν σε key pieces, δεν είναι ο μόνος τρόπος να κινούνται πιο "πράσινα" οι καταναλωτές. Η second hand μόδα πρόκειται να ανέβει πολύ τα επόμενα χρόνια και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τη fast fashion μέχρι το 2029. 

Πολλοί luxury retailers έχουν αρχίσει να αγκαλιάζουν τις second hand πρακτικές. Το Farfetch ανακοίνωσε τη συνεργασία του με το Thrift+, μία on-demand πλατφόρμα στην οποία μπορεί κανείς να δώσει τα ρούχα του. Οι καταναλωτές μπορούν να παραγγείλουν μια Thrift+ X Farfetch τσάντα και τα ρούχα πηγαίνουν σε φιλανθρωπίες, και όσοι συμμετέχουν κερδίζουν Farfetch credit. 

courtesy-of-farfetch

Η άνοδος της κυκλικής μόδας

Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα. Η κυκλική μόδα είναι ένα σύστημα που έχει στόχο να ελαχιστοποιήσει τα απόβλητα και να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο τις πρώτες ύλες και της πηγές της γενικότερα. Είναι μια πρόκληση για τη γραμμική οικονομία της μόδας που πάντα καταλήγει στα σκουπίδια. "Το μέλλον της μόδας είναι κυκλικό. Πρέπει να είναι" έχει πει η πρωτοπόρος της βιωσιμότητας Stella McCartney. "Αυτή τη στιγμή περίπου ένα φορτηγό με ρούχα και υφάσματα καίγεται ή καταλήγει στα σκουπίδια κάθε δευτερόλεπτο και μέχρι το 2025 τα απόβλητα των ρούχων θα ζυγίζουν όσο ο σημερινός παγκόσμιος πληθυσμός. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε."

Όσο η προσοχή λοιπόν στρέφεται προς την κυκλική οικονομία, αυξάνεται και η δημοτικότητα του vintage. To Matches Fashion συνεργάζεται με το αγαπημένο second hand William Vintage. "Επιλέξαμε να συνεργαστούμε μαζί τους γιατί είναι μία από τις πιο γνωστές και αξιόπιστες εταιρείες" λέει η Christie. "Προσφέρει κάτι μοναδικό στον καταναλωτή, κομμάτια που κανείς άλλος δεν έχει και αυτό το ψάχνουν οι πελάτες μας".

Παρόλο που ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, πολλοί έχουν κάνει σημαντικές κινήσεις για την αλλαγή. Το Selfridges σκοπεύει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 15%, το Browns υπόσχεται πιο διαφανείς διαδικασίες και το Matches Fashion θα ξανασχεδιάσει το packaging του. 

Όλες αυτές οι ενέργειες είναι εξαιρετικά σημαντικές και δείχνουν ότι πλέον η βιωσιμότητα είναι η κανονικότητα και όχι απλώς ένα trend της εποχής. Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι σημάδι για μια νέα εποχή που ξεκινάει τη νέα δεκαετία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ