14 τρόποι για να χτιστεί μία κομψή και διαχρονική γκαρνταρόμπα

H βιωσιμότητα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και πάλι.

Με τη βιωσιμότητα να είναι το πιο σημαντικό ζήτημα σε όλους τους τομείς, και όχι μόνο στη βιομηχανία της μόδας, και με την ανάγκη για mindful shopping να γίνεται επιτακτική, προκύπτουν ζητήματα για το πώς μπορεί να χτιστεί μια κομψή γκαρνταρόμπα με διαχρονικό χαρακτήρα, η οποία όμως θα καλύπτει πλήρως και κάθε σας ανάγκη. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός.

Μερικές απλές συμβουλές μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο, από μια all time classic συλλογή που διακρίνεται από υψηλή αισθητική και φυσικά λειτουργικότητα. 

1. Τέλος στο occasionwear

Το έχουμε κάνει όλοι κατά κόρον. Ένας γάμος, ένα πάρτι, μία έξοδος με παλιούς φίλους. Μια σημαντική περίσταση τις περισσότερες φορές συνεπάγεται και ένα ιδιαίτερο outfit, δηλαδή καινούργιο. Αντί να αγοράσετε κάτι τελείως νέο, είναι καλύτερο να γεμίσετε τη ντουλάπα σας με μερικά πιο "καλά" κομμάτια που όμως μπορείτε να φορέσετε πολλές φορές. Το trend-driven shopping είναι κάπως ξεπερασμένο ενώ η επένδυση σε κλασικά κομμάτια που με τα αντίστοιχα αξεσουάρ μπορούν να δείξουν τελείως διαφορετικά, αφενός φανερώνουν βαθιά γνώση του στιλ και της μόδας, και αφετέρου, είναι ό,τι πιο επίκαιρο.

2. Όχι στα ρούχα που δεν είναι στο σωστό νούμερο

Δεν είναι σπάνιο να κρατάει κανείς ρούχα που δεν του κάνουν με την ελπίδα ότι θα τα ξαναφορέσει κάποτε. Επίσης δεν είναι καθόλου σπάνιο να αγοράζει κομμάτια πολύ μικρά με στόχο να χάσει κιλά, επειδή η έκπτωση ήταν ιδιαίτερα ελκυστική. Παρόλα αυτά το να κρατάτε αυτά τα κομμάτια που δεν μπορείτε να φορέσετε είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ειδικά αν προσπαθείτε να κερδίσετε χώρο. Αν κάτι δεν είναι στο σωστό νούμερο, ήρθε η ώρα να το μεταπωλήσετε ή να το χαρίσετε. 

14 τρόποι για να χτιστεί μία κομψή και διαχρονική γκαρνταρόμπα

3. Πείτε όχι σε οτιδήποτε δεν σας ταιριάζει 

Το ίδιο ακριβώς πρέπει να κάνετε και με όλα αυτά που δεν είναι φτιαγμένα για εσάς. Πολλοί παρασύρονται και αγοράζουν κάτι που είναι τάση ή που έχουν δει να φοράει κάποιος με υπέροχο τρόπο. Αν ένα κομμάτι δεν σας κάνει να νιώθετε άνετα, δεν έχει θέση στη ζωή και στη γκαρνταρόμπα σας. 

4. Το ότι είναι ευκαιρία δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνει δικό σας

Είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς από μεγάλες εκπτώσεις, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για designer pieces. Παρόλα αυτά και σ' αυτή την περίπτωση αποκτήστε κάτι μόνο αν το χρειάζεστε και αν όντως ταιριάζει με το προσωπικό σας στιλ. Διαφορετικά είναι σίγουρα μια αχρείαστη σπατάλη. 

5. Όταν αγοράζετε κάτι, δώστε κάτι άλλο

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να κρατήσετε μια ισορροπία στη γκαρνταρόμπα σας είναι ο one-in, one-out κανόνας: κάθε φορά που αποκτάτε κάτι νέο, αφαιρέστε κάτι παλιό. Αυτό σίγουρα θα σας βοηθήσει να έχετε πάντα χώρο αλλά θα σας βοηθήσει να κάνετε και πιο υπεύθυνες αγορές. Αν ξέρετε ότι πρέπει να αποχωριστείτε κάτι, θα σκεφτείτε πολύ καλά την επόμενη αγορά σας. 

6. Swap not shop

Ένας πολύ καλός τρόπος να ανανεώσετε τη γκαρνταρόμπα σας είναι η ανταλλαγή ρούχων. Ο one-in, one-out κανόνας μπορεί να βρει εφαρμογή και εδώ, καθώς ένα κομμάτι που έχετε πολύ καιρό να φορέσετε, μπορείτε να το αναλλάξετε με ένα άλλο που κάποια φίλη σας έχει βαρεθεί να φοράει. Οι πιο fashion updated γυναίκες ήδη διοργανώνουν clothes-swap πάρτι, καθώς αυτός είναι ένας πολύ απλός, έξυπνος, επίκαιρος και περιβαλλοντικά ευσυνείδητος τρόπος να ανανεώσετε πλήρως το στιλ σας. 

Caroline Daur

7. Πάντα χρειάζεται ώριμη σκέψη

Έρχονται στιγμές που νιώθουμε ότι μισούμε τα πάντα και πως δεν έχουμε τίποτα να φορέσουμε. Όταν αυτό συμβαίνει συχνά αποφασίζουμε να κάνουμε μια μεγάλη εξόρμηση και να ξοδέψουμε πολλά χρήματα σε trend-led αντικείμενα που τελικά απλώς κάθονται στη ντουλάπα μας χωρίς να φορεθούν ποτέ. Μην αφήσετε να φτάσει το θέμα σ' αυτό το σημείο. Κρατήστε σημειώσεις με όλα αυτά που σας αρέσουν και με αυτά που σας λείπουν πραγματικά. Μία φορά το μήνα επιτρέψτε στον εαυτό σας να αποκτήσει ένα όμορφο κομμάτι, αντί να βγαίνετε δύο φορές το χρόνο για shopping και να περιμένετε να αποκτήσετε τότε τα πάντα. Όταν το κάνετε συχνά και από λίγο, το αποτέλεσμα θα είναι πιο ώριμο και φυσικά θα οδηγήσει σε μια πιο stylish γκαρνταρόμπα. 

8. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε νέα brands

Ένας ακόμα λόγος για το ότι το στιλ σας δεν εξελίσσεται είναι πιθανότατα και το ότι επιμένετε σε συγκεκριμένα καταστήματα και brands. Είναι πολύ ωραίο να έχετε τα αγαπημένα σας, όμως πάντα υπάρχουν τόσα νέα και ενδιαφέροντα brands που περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Από τα high-end labels μέχρι τα πιο affordable, εκεί έξω υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος της μόδας για να τον εξερευνήσετε. Θα καταλήξετε με πολύ ξεχωριστά finds που πολύ πιθανόν να μην έχει κανείς άλλος από τον κύκλο σας. 

9. Πάρτε σκληρές αποφάσεις

Σε κανέναν δεν αρέσει να πετάει τα ρούχα του. Πολλές φορές ένα ρούχο μπορεί να κρύβει μια ανάμνηση που έχει ιδιαίτερη σημασία. Παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να κρατάτε όλα όσα αγαπήσατε σε κάποια φάση της ζωής σας, και πολύ περισσότερο αν έχετε να το φορέσετε πολύ καιρό. Αν θέλετε να κρατήσετε κάτι οπωσδήποτε βάλτε στόχο να το φορέσετε πολλές φορές μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Αν δεν τα καταφέρετε τότε σίγουρα πρέπει να το αφήσετε πίσω σας. 

10. Φτιάξτε μια "στολή"

Μία παρανόηση σχετικά με το στιλ είναι ότι δεν πρέπει να αγοράζετε κάτι που μοιάζει με κάτι άλλο που ήδη έχετε. Φυσικά κανείς δεν πιστεύει ότι πρέπει να φτιάξετε μια γκαρνταρόμπα γεμάτη με 15 μπλε πουλόβερ ή 20 μαύρα skinny jeans. Παρόλα αυτά μη φοβάστε να επενδύσετε ξανά και ξανά σε κάτι που σας ταιριάζει. Οι πιο κομψές γυναίκες έχουν αυτό που αποκαλούμε "uniform" και μένουν πιστές σ' αυτή όταν επιλέγουν νέα κομμάτια. 

11. Γνωρίστε καλά τη γκαρνταρόμπα σας

Φαίνεται προφανές αλλά δεν είναι, όλοι μας μπορεί να ξεχάσουμε τι έχουμε στη ντουλάπα μας και για όλους μας υπάρχουν κομμάτια που είναι καλά κρυμμένα και έχουν πολλά χρόνια να δουν το φως του ήλιου. Πριν προχωρήσετε σε μια νέα αγορά βεβαιωθείτε ότι έχετε σαφή εικόνα της ντουλάπας σας. Ένα καλό ξεκαθάρισμα θα βοηθήσει πολύ. 

masha sedgwick

12. Επενδύστε σε αυτά που ήδη έχετε

Ένα αντικείμενο που είναι λίγο φθαρμένο δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανανεωθεί. Επενδύστε σ' αυτά που έχετε αν όντως μπορούν να επιδιορθωθούν ή να μεταποιηθούν σε κάτι νέο. Μερικές φορές αξίζει να δώσετε ένα ποσό για να ανανεώσετε κάτι που ήδη έχετε, αντί να αγοράσετε και πάλι το ίδιο ακριβώς. 

13. Το rental fashion είναι τάση

Χάρη στην ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τη βιωσιμότητα, ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να νοικιάσετε ένα κομμάτι, μιας και πλέον οι rental υπηρεσίες είναι αμέτρητες. Το να νοικιάσετε, αντί να αγοράσετε, είναι ένας ιδανικός τρόπος να αναβαθμίσετε το στιλ σας. Θα νιώθετε συνεχώς ότι φοράτε κάτι νέο και επίσης θα είναι πολύ πιο εύκολο να πειραματιστείτε και να βγείτε από την comfort zone σας φορώντας επιτέλους όλα αυτά που πιθανόν να φοβόσασταν να αγοράσετε. 

14. Η δύναμη της capsule wardrobe

Για να είστε πραγματικά καλοντυμένη δεν χρειάζεται να διαθέτετε ένα τεράστιο badget, ούτε μία ατελείωτη walk-in closet. Αυτό που χρειάζεται είναι να παίρνετε σωστές και ώριμες αποφάσεις. Αγοράστε αυτό που χρειάζεστε, αυτό που σας κάνει να νιώθετε όμορφα και τίποτα περισσότερο. Προσέχετε τα ρούχα σας. Μπορείτε να είστε κομψή ακόμα και με 15 κομμάτια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ