Έφυγε από τη ζωή ο σχεδιαστής Minas

Ο διεθνούς φήμης δημιουργός άφησε την τελευταία του πνοή στα 82 του χρόνια.

Πριν από μερικές ώρες έγινε γνωστό ότι ο κορυφαίος σχεδιαστής κοσμημάτων Minas άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών έπειτα από μακροχόνια ασθένεια. 

Για παραπάνω από 60 χρόνια ο Minas σχεδίαζε κοσμήματα και αντικείμενα design ενώ κατάφερε να γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο για τη signature αισθητική και το στιλ των δημιουργιών του.

Γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα και στα 1950s μπήκε στην ομάδα του Βουράκη, που σχεδίαζε μεταξύ άλλων τα κοσμήματα για την Αυλή. Στα 30 του αποφάσισε να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, χωρίς να έχει γνωστούς ή να μιλάει τη γλώσσα, όπου και έμεινε για 12 χρόνια. Στη συνέχεια αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα εξαιτίας "του συνδρόμου του Οδυσσέα" όπως χιουμοριστικά έλεγε σε συνέντευξή του στον Κυριάκο Σπύρου πριν από μερικά χρόνια. 

Στο μεταξύ ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον Roberto Cusi, έναν από τους πιο διάσημους Ιταλούς γεμολόγους, ο οποίος τον βοήθησε να βρει ένα showroom στην στην Ιταλία και να ξεκινήσει να κάνει καμπάνιες για μερικά από τα πιο διάσημα περιοδικά, μεταξύ των οποίων και το Harper’s Bazaar. Η μεταξύ τους συνεργασία τελείωσε με το θάνατο του Cusi. 

Το 1981 λοιπόν επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε να μετατρέπει το πατρικό του σε εργαστήριο. Όλα τα έπιπλα σχεδιάστηκαν και φτιάχτηκαν από τον ίδιο, γεγονός που, όπως αποκάλυψε αργότερα, τον βοήθησε να βελτιώσει τις τεχνικές του και να ορίσει τα standards και την αισθητική του, δημιουργώντας μια παράδοση που ακολουθεί τις δημιουργίες του οίκου του μέχρι και σήμερα. 

Το 1986 ξεκίνησε την κατασκευή του σπιτιού του στη Μύκονο ενώ ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκε και υποδέχτηκε τον πρώτο του γιο. Το σπίτι του στη Μύκονο έχει δημιουργηθεί με βάση την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική ενώ έχει πολλά στοιχεία και της διή ςτου φιλοσοφίας. Η αγάπη του για το design τον οδήγησε στο να δημιουργήσει και το Astra bar στη Μύκονο, κάθε λεπτομέρεια του οποίου είναι φτιαγμένη από τον ίδιο και βρίσκεται σε πλήρη αρμονία τόσο με το δικό του στιλ όσο και με αυτό του Νησιού των Ανέμων. Το Astra bar μάλιστα δημιουργήθηκε σαν σύμβολο της γέννησης των γιων του. Στη Μύκονο αργότερα, το 1998, άνοιξε και το πρώτο του κατάστημα σε μία ιστορική τοποθεσία και ένα εμβληματικό κτίριο του 17ου αιώνα που μάλιστα ανήκε στη Μαντώ Μαυρογένους.

Το 1992 για πρώτη φορά εξέθεσε όλο του το έργο στη γκαλερί Ζουμπουλάκη. Αντικείμενα φτιαγμένα στο χέρι από μάρμαρο, έπιπλα εμπνευσμένα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 ήταν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Μετά από αυτή την έκθεση ξεκίνησε ή συνεργασία με τον οίκο Georg Jensen. Αυτή η σύμπραξη με το γνωστό δανέζικο label ήταν σημείο ορόσημο για τον οίκο Minas καθώς πήρε μέρος σε μεγάλες εκθέσεις στην Κοπεγχάγη, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι ενώ ήταν το μοναδικό μη σκανδιναβικό brand που τα σχέδιά του πωλούνταν στις boutiques του Georg Jensen εκείνη την εποχή. Αργότερα μαζί σχεδίασαν ένα limited edition ρολόι.

Τα επόμενα χρόνια αφιερώθηκε στο design νέων αντικειμένων, εμπλουτίζοντας τον κατάλογό του με νέες δημιουργίες με βιομηχανικό σχεδιασμό, ενώ παράλληλα κατέθεσε και την πρότασή του για του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το 2005 άνοιξε τη δεύτερη boutique του στην Αθήνα σε ένα νεοκλασικό στα βόρεια προάστια το οποίο έχει τη μορφή γκαλερί και προσφέρει μια πλήρη εικόνα του έργου και της αισθητικής του σχεδιαστή. 

Έφυγε από τη ζωή ο σχεδιαστής Minas

Το 2018 ο Minas έκανε μία έκθεση στο μουσείο Μπενάκη με 50 ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Κώστα Κουτάγιαρ, πορτρέτα αντισυμβατικών προσώπων που φορούσαν κοσμήματα Minas. Η σύμπραξη αυτή των δύο καλλιτεχνών είχε σαν στόχο να αναδείξει τις κοινές καλλιτεχνικές τους ανησυχίες καθώς και την αλληλοεκτίμηση μεταξύ τους. 

Μαζί συνεργάστηκαν και το 2019 στο project Authentic Mykonos, όπου δημιούργησαν ένα lookbook που έδειχνε μία άλλη πλευρά του νησιού δείχνοντας την απλότητα και την αγνότητά του σε locations που είχαν σε πρώτο πλάνο τη θάλασσα και τα κυκλαδίτικα σπίτια. 

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μέσα από ανακοίνωση της οικογένειάς του που έγινε στο επίσημο Instagram του οίκου.