Πώς να κάνετε το πιο αποτελεσματικό ξεκαθάρισμα στην γκαρνταρόμπα σας

Η συνιδρύτρια του Vestiaire Collective Fanny Moizant, μοιράζεται τα tips της για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Με τόσο διαθέσιμο χρόνο, φαίνεται πως δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία από την περίοδο που διανύουμε για να γίνει ένα πραγματικό ξεκαθάρισμα σε κάθε ντουλάπα. Το detox αυτό σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα απαιτεί κάποιες σκληρές αποφάσεις αλλά και οργανωτικές ικανότητες. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει πλήρως και έτσι αξίζει κάθε προσπάθεια. 

Το BAZAAR.com μίλησε με τη Fanny Moizant, πρόεδρο και συνιδρύτρια του Vestiaire Collective, για το πώς μπορεί να γίνει έξυπνα και αποτελεσματικά αυτό ακριβώς το ξεκαθάρισμα. Από πού πρέπει να ξεκινήσουμε; Πώς ξέρουμε ότι πρέπει να πούμε "αντίο" σε ένα αντικείμενο; Πόσο συχνά πρέπει να ξεκαθαρίζουμε τη ντουλάπα και ποια είναι τα πέντε πιο σημαντικά δικά της tips για να γίνει όλο αυτό σωστά;

Από πού να ξεκινήσετε

Πρώτα από όλα πρέπει να δεσμευτείτε ότι θα ξοδέψετε αρκετές ώρες. Ξεκινήστε χωρίζοντας τη ντουλάπα σας σε σεζόν. Αφήστε στην άκρη για αρχή όλα αυτά που δεν θα φορεθούν τώρα και ξεκινήστε με αυτά που θα φορέσετε τους επόμενους μήνες. Έπειτα ρωτήστε τον εαυτό σας: είναι αυτό ακόμα στη μόδα; Είναι διαχρονικό; Μου κάνει;

Σιγουρευτείτε ότι κάθε τι είναι όντως αγαπημένο σας ή έχει κάποιον σκοπό. Αν απαντήσετε όχι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε σίγουρα έχει έρθει η ώρα να αποχωριστείτε το αντικείμενο. Να είστε αμείλικτη. Αν δεν το έχετε φορέσει για παραπάνω από ένα χρόνο, σίγουρα πρέπει να φύγει. 

Αφού λοιπόν τελειώσετε αυτό το ξεκαθάρισμα θα πρέπει να δείτε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί και να σκεφτείτε τα κομμάτια-κλειδιά που θα τα γεμίσουν για τη σεζόν που έρχεται. Ψάξτε ποιοτικά αντικείμενα ή κάποια second hand, πάντα συστήνω να επενδύετε σε όλα αυτά που ξέρετε ότι θα κρατήσουν στο χρόνο και δεν θα χάσουν την αξία τους. 

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται αυτό το ξεκαθάρισμα;

Θα έλεγα δύο φορές το χρόνο, όταν αλλάζουν οι σεζόν, αλλά είμαι αυστηρή με τον εαυτό μου και έχω τον κανόνα "ένα για ένα”. Πρέπει να πουλήσω πριν αγοράσω και παρόλο που δεν είναι και το πιο εύκολο, με αυτόν τον τρόπο η γκαρνταρόμπα μου παραμένει εξαιρετικά "καθαρή”. Ο κόσμος συχνά εκπλήσσεται από το πόσο μικρή είναι στην πραγματικότητα. 

Παρόλο που έχεις τον κανόνα "ένα για ένα" πρέπει και πάλι να κάνεις ξεκαθάρισμα;

Εννοείται! Είναι πάντα χρήσιμο να πάρεις χρόνο και να δεις τη ντουλάπα σου παρακολουθώντας το στιλ σου να εξελίσσεται. Μπορεί να θέλεις επιπλέον να πουλήσεις κάποια μοντέρνα χειμερινά κομμάτια και να τα αντικαταστήσεις με άλλα, ανοιξιάτικα για παράδειγμα. 

Πώς ξέρεις ότι πρέπει να πεις αντίο σε ένα αντικείμενο;

Χρησιμοποιήστε τον κανόνα της κρεμάστρας. Στην αρχή της σεζόν τοποθετήστε όλες τις κρεμάστρες σας με ίδια κατεύθυνση. Κάθε φορά που φοράτε κάτι γυρίστε την κρεμάστρα από την άλλη. Με πολύ απλό τρόπο, μέσα στη σεζόν θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το ποιο ρούχο πρέπει να μείνει και ποιο να φύγει. Οι περισσότερες γυναίκες φορούν το 40 με 60% των ρούχων τους. Πουλήστε τα υπόλοιπα. 

Σκέφτεσαι ποτέ να κρατήσεις κάτι που δεν σου κάνει;

Όχι, εκτός αν έχει συναισθηματική αξία. Πουλήστε ό,τι δεν σας ταιριάζει και αφήστε να το χαρεί κάποιος άλλος. 

Πόσο σημαντική είναι η οργάνωση της ντουλάπας;

Θέλω να μπορώ να βλέπω τα πάντα με μια ματιά. Δεν μπορώ να χάνω χρόνο καθημερινά ψάχνοντας σε σωρούς, συρτάρια και κρεμάστρες. Πρέπει να είναι πρακτική και αποτελεσματική έτσι ώστε όλα να είναι τακτοποιημένα και οργανωμένα με βάση το χρώμα και το ίδιο. Αυτός ο κανόνας με ωθεί στο να έχω μια πολύ "καθαρή" ντουλάπα. Πρέπει να κάνω χώρο αν θέλω να προσθέσω κάτι καλύτερο. 

Σαν γενικός κανόνας, τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει μια αποτελεσματική γκαρνταρόμπα;

Έχει να κάνει με το ότι αντικατοπτρίζει το προσωπικό στιλ. Χτίστε τη γκαρνταρόμπα σας έχοντας σαν θεμέλιο τα βασικά κομμάτια. Στη συνέχεια προσθέστε μερικά on trend τα οποία κάθε σεζόν μπορείτε να αντικαθιστάτε. 

Μπορείς να πεις πόσα περίπου βασικά κομμάτια θα χρειαστούν και ποια περίπου πρέπει να είναι αυτά;

Παρόλο που αγαπάω τη μόδα, την προσεγγίζω με μίνιμαλ τρόπο. Προσπαθώ να αγοράζω λιγότερα και καλύτερα και τείνω να εμμένω σε "στολές" τόσο για τις καθημερινές όσο και για τα σαββατοκύριακα, έτσι τα πράγματα για μένα είναι απλά. Η ζωή μου είναι γεμάτη δραστηριότητες σε όλους τους τομείς και έτσι αυτό λειτουργεί καλύτερα για μένα. Η "στολή" μου είναι ένα ψηλόμεσο τζιν, ένα T-shirt ή ένα πλεκτό και τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τη μέρα. Θα φορέσω sneakers ή loafers ας πούμε. Καθένας είναι διαφορετικός έτσι είναι δύσκολο να δώσω ακριβή αριθμό. Εγώ τείνω να αγοράζω συγκεκριμένα staples σε διαφορετικές εκδοχές και κάθε σεζόν τα ανακυκλώνω και τα αντικαθιστώ. Έχω πολλά T-shirts και jeans,δύο ή τρία παλτό, φορέματα και φούστες για να τα αναμιγνύω. Προτιμώ να ξεχωρίζω φορώντας ένα statement κομμάτι παρά ένα ολόκληρο look. 

Μπορείς να μας προτείνεις κάποιες έξυπνες αποθηκευτικές ιδέες;

Προσπαθήστε να κρατήσετε τα πολυτελή σας είδη στις αρχικές τους συσκευασίες, αυτό θα τα διατηρήσει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, γεγονός που θα σας εξασφαλίσει και μια καλύτερη τιμή αν αποφασίσετε να τα μεταπωλήσετε. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύσεις τα παρακάτω: κασμίρ, μετάξι, κομμάτια με φτερά και με κεντήματα;

•Το κασμίρ θα πρέπει να διπλώνεται σε ένα συρτάρι ή ράφι. Μην το κρεμάτε γιατί η βαρύτητα θα χαλάσει το σχήμα του και θα αφήσει σημάδια στους ΄ψμους.

•Το μετάξι πρέπει να αποθηκεύεται σε στεγνό, σκοτεινό μέρος μιας και πρόκειται για ένα υλικό ευαίσθητο στο φως και μπορεί να ξεθωριάσει αν δεν είναι προστατευμένο. 

•Τα φτερά πρέπει να έχουν χώρο, μην τα στριμώξετε γιατί μπορεί να "σπάσουν” και να χάσουν το όμορφο σχήμα τους. 

•Τα κεντημένα κομμάτια συνήθως είναι βαριά οπότε καλύτερα αποθηκεύστε τα διπλωμένα και όχι κρεμασμένα. 

•Όταν αποθηκεύετε κάτι για πολύ καιρό πάντα χρησιμοποιήστε βαμβακερές ή λινές θήκες γιατί είναι υλικά αφήνουν τον αέρα να τα διαπερνάει, ενώ το πλαστικό πιθανόν να κάνει τα αντικείμενά σας να "ιδρώσουν”. 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του να έχεις μια οργανωμένη γκαρνταρόμπα;

Νιώθεις σίγουρα πιο ανάλαφρα μετά από ένα ξεκαθάρισμα. Μία μικρότερη και πιο προσεγμένη ντουλάπα που περιλαμβάνει κομμάτια που αγαπάτε θα σας φέρει μεγαλύτερη χαρά από μια, στην οποία τα ρούχα σας είναι στοιβαγμένα και κάνετε αγώνα για να βρείτε αυτό που θέλετε κάθε πρωί. 

Πες μας τα tips σου για να πουλήσουμε στο Vestiaire Collective. 

Θα έλεγα πως για να πουλήσετε είναι καλύτερα να κοιτάζετε την εφαρμογή γιατί μπορείτε απλώς να φωτογραφίσετε το αντικείμενο με το iPhone σας και να το ανεβάσετε εύκολα και γρήγορα. Η συμβουλή μου είναι να είστε ειλικρινείς. Μην προσπαθείτε να υπερτιμήσετε ή να υποτιμήσετε αυτό που θέλετε να πουλήσετε και σκεφτείτε σαν αγοραστής. Ρωτήστε τον εαυτό σας πόσο θα πληρώνατε γι’ αυτό το second hand αντικείμενο στην κατάσταση που βρίσκεται. Μετά βγάλτε όμορφες φωτογραφίες και σχεδόν το πουλήσατε. Αυτή είναι η αρχή της διαδικασίας. Αν αποκτήσεις τη συνήθεια να ξεκαθαρίζεις, μετά την πρώτη φορά είναι όλα πολύ εύκολα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ