Ο Matthew Williams είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Givenchy

Ο ιδρυτής του 1017 ALYX 9SM διαδέχεται την Clare Waight Keller

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ο Matthew M. Williams, ο 34χρονος ιδρυτής του luxury brand 1017 ALYX 9SM, θα είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Givenchy, γεγονός που σηματοδοτεί τον πρώτο μεγάλο managerial ρόλο για τον ίδιο.

Ο Williams θα διαδεχτεί την Clare Waight Keller μετά την έξοδο της τον Απρίλιο και θα παρουσιάσει την πρώτη του συλλογή στο Παρίσι τον Οκτώβριο, ενώ θα συνεχίσει να τρέχει ανεξάρτητα το brand του. 

Ο ερχομός του αναμένεται να ενθουσιάσει ιδιαίτερα το αγοραστικό κοινό των millennials και Gen-Z, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει κατά το ήμισυ το ποσοστό των luxury shoppers μέχρι το 2015, σύμφωνα με την Bain & Company, και που καθορίζει τις καταναλωτικές συνήθειες στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά προσωπικών ειδών πολυτελείας στον κόσμο. 

Ο Matthew Williams είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Givenchy
Alyx : Runway - Paris Fashion Week - Menswear F/W 2020-2021

Ο νέος ρόλος του Williams σηματοδοτεί τη δεύτερη φορά που ένας σχεδιαστής της street fashion σκηνής αναλαμβάνει το τιμόνι ενός παλαιού τύπου luxury brand, μετά την πρόσληψη του Virgil Abloh στον οίκο Louis Vuitton το 2018. Τα τελευταία χρόνια, τα luxury brands προσπαθούν να συμβαδίσουν με την ηλικιακή μετατόπιση του αγοραστικού κοινού, διορίζοντας σχεδιαστές που, όπως οι νέοι από την Ευρώπη έως την Κίνα, μεγάλωσαν ακούγοντας hip hop και φορώντας Supreme.

Ο Williams πιθανότατα να ωθήσει περαιτέρω τον Givenchy σε μια πιο streetwear κατεύθυνση, αν και αναλαμβάνει καθήκοντα εν μέσω μιας κρίσιμης περιόδου για τη βιομηχανία της μόδας. Η πανδημία αναμένεται να συρρικνώσει την αγορά σε είδη πολυτελείας έως και 35% φέτος λόγω του κλεισίματος των καταστημάτων και της μείωσης των ταξιδιών και των καταναλωτικών δαπανών. Το πιο πιθανό μάλιστα είναι οι πρώτες του συλλογές να μην μπορέσουν να κάνουν το ντεμπούτο τους στα shows που μέχρι πρότινος είχε συνηθίσει να περιμένει η βιομηχανία της μόδας από τους νέους καλλιτεχνικούς διευθυντές των μεγάλων οίκων μόδας.