Ο Olivier Rousteing διοργάνωσε μία πολύχρωμη γιορτή στον Σικουάνα

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Balmain αποφάσισε να συμμετέχει σ' αυτή την Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής με έναν διφορετικό τρόπο.

"O Balmain έχει να κάνει με την αισιοδοξία και μετά από αυτή τη δύσκολη περίοδο θέλω να φέρω την αισιοδοξία για την οποία το brand έγινε διάσημο" εξήγησε ο Olivier Rousteing όταν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κάνει κάτι διαφορετικό φέτος στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής του Παρισιού. 

Το απόγευμα της Κυριακής ένα μικρό πλοίο με 44 μοντέλα ξεκίνησε να διασχίζει το Σικουάνα. Όλες τους φορούσαν κομμάτια Balmain Couture από τα αρχεία του οίκου, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό και γεμάτο μόδα θέαμα, όπως ακριβώς το είχε ονειρευτεί ο καλλιτεχνικός του διευθυντής. Λίγο αργότερα 50 χορευτές άρχισαν να χορεύουν υπό τις οδηγίες του Jean-Charles Jousni και τους ρυθμούς της 25χρονης Γαλλίδας τραγουδίστριας Yseult. 

Κατά τη διάρκεια του lockdown η δημιουργία μιας νέας haute couture συλλογής ήταν εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Παράλληλα σχεδόν όλοι άνθρωποι της μόδας άρχισαν να κατανοούν ακόμα πιο έντονα την ανάγκη για μια αλλαγή, την ανάγκη να κάνουν μια παύση, να κοιτάξουν γύρω τους και να ρίξουν τις ταχύτητες. Έτσι ο Rousteing αποφάσισε να επισκεφτεί ξανά τα αρχεία του Balmain, από το 1945 και τη Jolie Madame, που μαζί με το New Look του Dior έγιναν το απόλυτο σύμβολο αισιοδοξίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι τώρα, που ο οίκος συνεχίζει να αποπνέει χαρά και ευφορία με κάθε του συλλογή. "Μπορεί να μη βγαίνουμε από πόλεμο, βγαίνουμε όμως από πανδημία. Η μόδα περνάει δύσκολα. Δεν πιστεύω ότι η απάντηση είναι το να μην κάνουμε τίποτα, είναι το να σεβαστούμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε και να δώσουμε ελπίδα" εξήγησε ο Rousteing στη βρετανική Vogue. 

Η "συλλογή” που παρουσίασε αυτή τη φορά λοιπόν πάνω στον Σικουάνα περιλάμβανε μία μίξη του δικού του προσωπικού αρχείου από τη θητεία του στο γαλλικό label (με κομμάτια που έχουν φορέσει διάσημες γυναίκες όπως οι Beyoncé, Kim Kardashian-West και άλλες). Επιπλέον την εμφάνισή τους έκαναν και πολλά ιστορικά ρούχα, που έχουν σχεδιάσει ο ίδιος ο Pierre Balmain, αλλά και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές που τον διαδέχτηκαν, Oscar de la Renta και Erik Mortensen, και αντικατοπτρίζουν την αισθητική και το ύφος του οίκου, από τα πιο ρομαντικό και θηλυκό, μέχρι τα πιο glamorous που λάτρεψαν οι stars του Hollywood.

Η δική του οπτική, εκτός φυσικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του label που πρεσβεύει έτσι κι αλλιώς, περιλαμβάνει και το inclusivity. Όντας Αιθίοπας και Σομαλός, ο Rousteing ξέρει τι σημαίνει διαφορετικότητα. "Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τέχνη μας για να κάνουμε πολιτικές δηλώσεις. Φτιάχνουμε ρούχα αλλά έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε μια ολόκληρη γενιά. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η μόδα άλλαξε τους ρόλους των ανδρών και των γυναικών: ο Yves Saint Laurent έδειξε ότι οι γυναίκες μπορούν να φορούν τα παντελόνια σαν τους άνδρες. Η μόδα έχει αλλάξει όλους αυτούς τους κώδικες που άλλαξαν τελικά και τον κόσμο και σήμερα προσπαθώ να κάνω το ίδιο με τον δικό μου τρόπο" είχε πει στο παρελθόν και πριν από μερικές ώρες έκανε ακόμα μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση διοργανώνοντας μια "πολύχρωμη" γιορτή.