Sustainability focus | 4 ethical fashion brands από τη Σουηδία που αξίζουν την προσοχή σας

Εφαρμόζουν βιώσιμες διαδικασίες στα υφάσματα και στην παραγωγή.

Ήταν τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου που η σουηδική πρωτεύουσα φιλοξενούσε τη δική της, εξ' ολοκλήρου ψηφιακή, Εβδομάδα Μόδας. Μία Εβδομάδα που επέστρεψε, παρά την αρχική απόφαση των διοργανωτών της να αναβληθεί, γιατί (μεταξύ άλλων) ανακάλυψε ότι ο ψηφιακός τρόπος διεξαγωγής των fashion shows και των συζητήσεων για τη βιομηχανία της μόδας, εξυπηρετεί τον σκοπό της για βιωσιμότητα. 

Η Εβδομάδα Μόδας της Στοκχόλμης έχει ανοίξει για τα καλά τη συζήτηση για το sustainability στη μόδα και την κλιματική αλλαγή γενικά. Κι έχει βρει τους καλύτερους συνοδοιπόρους σε πολλά fashion brands και σχεδιαστές της σουηδικής fashion βιομηχανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τα brands που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση, υπάρχουν τέσσερα που ξεχωρίζουν ιδιαίτερα για την αφοσίωσή τους στο sustainability και την επιμονή τους σε κομμάτια που μένουν στον χρόνο.  Τα εν λόγω brands συνυπάρχουν με τη μοντέρνα, updated αντίληψη για τη ready-to-wear μόδα και το καθημερινό ντύσιμο και προσφέρουν συλλογές που εξυπηρετούν τις ανάγκες των σύγχρονων, ενημερωμένων και ηθικά προσανατολισμένων γυναικών και ανδρών. 

The 4  brands 

A Day’s March

Ιδρύθηκε το 2014 από τους Marcus Gårdö, Pelle Lundquist και Stefan Pagréus ως ανδρικό brand, με κομμάτια που αντανακλούν την καθαρή, μίνιμαλ και διαχρονική σκανδιναβική αισθητική. Η δυναμική του στην αγορά της Σουηδίας, και η διαρκής ανάπτυξη, οδήγησε στο λανσάρισμα της γυναικείας σειράς και η ψηφιακή πλατφόρμα της σουηδικής εβδομάδας μόδας φιλοξένησε την πρώτη συλλογή, σε σχέδια της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας για το womanswear σκέλος, Behnaz Aram. H πρώτη, λοιπόν, αυτή συλλογή της Aram περιλαμβάνει κυρίως unisex staples όπως παλτά από κασμίρ και tailored κομμάτια, τα οποία κατασκευάστηκαν στην Σουηδία.

Ανάμεσα στους στόχους του brand, από την αρχή της ίδρυσής του, είναι να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Και όπως αναφέρει, τα περισσότερα ρούχα του κατασκευάζονται στην Πορτογαλία με τοπικά υφάσματα και υλικά, με βασικότερο το οργανικό βαμβάκι.

www.adaysmarch.com/se

Rodebjer

Ιδρύθηκε το 2000 στη Νέα Υόρκη από την Carin Rodebjer, με τη σκέψη της στραμμένη σε φεμινιστικές και περιβαλλοντικές αξίες. Σιγά σιγά, το brand άρχισε να κερδίζει αναγνωρισιμότητα με συλλογές που εξυπηρετούν ένα απόλυτα θηλυκό, smart style, την καθαρή, μοντέρνα αισθητική και απέκτησε τα δικά του signature κομμάτια όπως τα slouchy κουστούμια, τα ντραπέ καφτάνια και χαρακτηριστικά prints. Μετά από αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη, το brand μετακόμισε το 2016 στη Στοκχόλμη αποκτώντας το δικό του flagship κατάστημα, ενώ έγινε ένα από τα αγαπημένα σκανδιναβικά brands.

Εφαρμόζοντας βιώσιμες και υπεύθυνες πρακτικές στη δημιουργία των συλλογών του, το Rodebjer παρουσίασε στην Εβδομάδα Μόδας μια caspule συλλογή από upcycled denim κομμάτια που δημιούργησε σε συνεργασία με το έτερο σουηδικό brand Iggy Jeans. "Πρέπει να βρούμε τρόπους να δουλεύουμε με πιο βιώσιμους τρόπους αφού παράγουμε τόσο πολύ", δήλωσε η Carin Rodebjer προσθέτοντας "το upcycling γενικά θα παίξει ρόλο κλειδί στη μόδα του μέλλοντος". 

www.rodebjer.com

Stand  Studio 

Ιδρύθηκε το 2014 από τη Nellie Karmas σε μια προσπάθεια της σχεδιάστριας να δημιουργήσει καλοσχεδιασμένα δερμάτινα κομμάτια, που να ανταποκρίνονται στην αισθητική του high fashion, αλλά που θα μπορούν να διατίθενται σε προσιτές τιμές. Πλέον, η Nellie στα ρούχα της, εκτός από το δέρμα, αξιοποιεί το suede, το μαλλί, τη γούνα και τη faux fur. To effortless chic και η σκανδιναβική αισθητική είναι η πηγή έμπνευσης για τις συλλογές που προσφέρουν κομμάτια ιδανικά για μια capsule wardrobe.

Παρά τα υλικά που διαχειρίζεται, που θα μπορούσαν να κατηγορηθούν εύκολα ως μη συμβατά με την ηθική μόδα, το Stand Studio εφαρμόζει το sustainability στις συλλογές του. "Τα δέρματα που χρησιμοποιούμε είναι υποπροϊόντα της βιομηχανίας του φαγητού, αλλά πάντα προσπαθούμε να γινόμαστε ακόμα καλύτεροι", λέει η Νellie Kamras, η οποία προσθέτει ότι χρησιμοποιεί και αυθεντικό και ψεύτικο δέρμα στα κομμάτια της. "Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στη χρήση αυθεντικού δέρματος γιατί είναι φυσικό προϊόν, ωστόσο εμείς προσπαθούμε να βρούμε τα καλύτερα faux υλικά που φτιάχνονται από ανακυκλωμένο πολυεστέρα αν και η προσφορά είναι πολύ μικρή πια". 

www.standstudio.com

House of Dagmar 

Ιδρύθηκε το 2005 από τις 3 αδελφές Karin Söderlind, Kristina Tjäder και Sofia Wallenstam, που θέλησαν να συνεχίσουν την παράδοση της μοδίστρας γιαγιάς τους, της Dagmar. Το brand είναι αφοσιωμένο στην ιδέα του sustainability και των διαχρονικών κομματιών, που είναι κατά βάση πλεκτά. Για το House of Dagmar η βιωσιμότητα μεταφράζεται σε κομμάτια απελευθερωμένα από τάσεις, που μπορούν να φορεθούν από "100 έως 200 φορές" και τα οποία είναι κυρίως κατασκευασμένα από βιοδιασπώμενα υλικά.

www.houseofdagmar.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

A Day’s March

A Day’s March

A Day’s March

A Day’s March

A Day’s March

A Day’s March

Rodebjer

Rodebjer

Rodebjer

Rodebjer

Rodebjer

Rodebjer

Stand Studio

Stand Studio

Stand Studio

Stand Studio

Stand Studio

House of Dagmar

House of Dagmar

House of Dagmar

House of Dagmar

House of Dagmar

House of Dagmar