Girl Bosses | 10 γυναίκες που εμπνέουν με τον δυναμισμό και το στιλ τους

Γυναίκες που απογειώνουν το power dressing.

Η 8η Μαρτίου είναι η μέρα που έχει αφιερωθεί στις γυναίκες και τιμά τους αγώνες για τα δικαιώματά τους. Μάλιστα, από το 1910, οπότε και κατατέθηκε πρώτη φορά η πρόταση για τον εορτασμό της ημέρας στη Συνδιάσκεψη των Γυναικών Σοσιαλιστών στην Κοπεγχάγη μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη, η σημασία της δεν μοιάζει να έχει αποδυναμωθεί στο ελάχιστο: 110 χρόνια μετά οι γυναίκες ακόμα διεκδικούν ισότητα και δικαιοσύνη, με το κίνημα #metoo να έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο ηχηρές και ισχυρές πράξεις αλληλεγγύης παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και η διείσδυση των γυναικών σήμερα στα "ρετιρέ" της ηγεσίας είτε αυτά αφορούν την πολιτική και την κοινωνική διοίκηση είτε τις επιχειρήσεις ή άλλους σημαντικούς κλάδους, ωστόσο κάποια πράγματα εξακολουθούν να παραμένουν λιγότερο αυτονόητα για εκείνες απ’ ό,τι για τους άντρες σε αντίστοιχες θέσεις. Και η προσπάθεια για να καθιερωθούν και να αποδείξουν την αξία τους προϋποθέτει μεγαλύτερο κόπο και περισσότερο σθένος. Μία γυναίκα δεν θα κριθεί μόνο από τις δυνατότητές της και την αποτελεσματικότητά της, αλλά κι από την καταγωγή της, την οικογενειακή της κατάστασης, τους τρόπους της, ακόμα και το ντύσιμό της.

Οι σύγχρονες "power women", επομένως, γνωρίζουν καλά ότι δεν καλούνται απλά να φέρουν αποτελεσματικά σε πέρας τη δουλειά, αλλά και να "ντύσουν" τον ρόλο τους μ' ένα νόημα: εν ολίγοις, γνωρίζουν ότι γίνονται πρότυπα τα οποία ασκούν επιρροή και εμπνέουν εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη (για μία μερίδα των οποίων, μάλιστα, ακόμα δεν είναι αυτονόητα βασικά δικαιώματα), άρα η αποστολή τους είναι πολλαπλή.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλές από τις γυναίκες που συζητιούνται αυτή τη στιγμή στα διεθνή μίντια για τη δυναμική παρουσία τους στα πόστα που υπηρετούν, έχουν φροντίσει να αξιοποιήσουν οτιδήποτε μπορεί να μπορεί να είναι χρήσιμο για να περάσουν μηνύματα. Ακόμα κι αν αυτό είναι το χαμόγελό τους, το κούρεμά τους, ένα "καλογυαλισμένο" κοστούμι, ένα λαμπερό κολιέ ή ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.

Το Perfect 10

Η λίστα με τις δυναμικές γυναίκες της εποχής μας θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολλά ονόματα: της επιστήμης, της πολιτικής, του πολιτισμού, της μόδας, της showbiz. Στη παρακάτω 10άδα, ωστόσο, ξεχωρίσαμε κάποιες από τις πιο γνωστές δυναμικές γυναίκες πλανήτη, οι οποίες επιπλέον έχουν καταφέρει να κάνουν το power dressing να δείχνει ελκυστικά κομψό ακόμα και σε γυναίκες που δεν ασχολούνται με "business", έχουν χρησιμοποιεί το fashion diplomacy με εξαιρετική επιτυχία ή έχουν ξεχωρίσει στον χώρο της μόδας ως κάτι περισσότερο από απλά πρόσωπα που ασχολούνται ή απασχολούνται σ' αυτή.

Michelle Obama

Michelle Obama

Η πρώην Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α. εξακολουθεί να συγκινεί τα πλήθη με τις δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις της. Ήταν αυτή στην οποία το fashion diplomacy, πριν τη Harris, ξαναβρήκε τη χαμένη του αίγλη, ενώ πολλοί Αμερικανοί ανεξάρτητοι σχεδιαστές και brands, ιδίως της Μαύρης κοινότητας, της οφείλουν τη φήμη τους.
 

Alexandria Ocasio-Cortez

Alexandria Ocasio-Cortez

To outsider της Αμερικανικής πολιτικής σκηνής που εξελίσσεται σε υπολογίσιμη δύναμη, έχει καταφέρει να συγκινεί και με τις στιλιστικές επιλογές, ακόμα κι αν αυτές, όπως έχει αποκαλύψει η ίδια, μπορεί να προέρχονται από second hand μαγαζιά. Είναι χάρη, επίσης, σ’ εκείνη που οι προσιτής πολυτέλειας τσάντες του σχεδιαστή της Μαύρης και LGBTQ+  κοινότητας Telfar Clemens «κατέκτησαν» το Καπιτώλιο.

Kamala Harris

Kamala Harris

Η αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό, και μάλιστα ως η πρώτη Μαύρη ασιατικής καταγωγής γυναίκα. Η Harris είναι, επίσης, η νέα δεξιοτέχνης του fashion diplomacy στον Λευκό Οίκο, η οποία επέδειξε ότι ένα ζευγάρι sneakers μπορεί άνετα να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της και έβαλε τις αριστοκρατικές πέρλες στον καθημερινό ντύσιμο των γυναικών.
 

Η Kamala Harris στη διάρκεια του προεκλογικού της αγώνα φορώντας τα αγαπημένα της Converse.

Nancy Pelosi

Nancy Pelosi

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις Η.Π.Α, και η γυναίκα που όρθωσε το ανάστημά της στο Ντόναλντ Τραμπ, θεωρείται μία από τις καλοντυμένες αμερικανίδες πολιτικούς. Όχι άδικα, βεβαίως, καθώς η επιφανής πολιτικός έχει αναδείξει τη φωτεινή πλευρά του power dressing επενδύοντας διαρκώς για τις εμφανίσεις της σε bold χρώματα και statement αξεσουάρ, ενώ η συλλογή της με μάσκες προστασίας έχει γίνει αφορμή για δεκάδες άρθρα που αναρωτιούνται «πού θα βρείτε τις μάσκες της Pelosi».
 

Kate Middleton

Kate Middleton

Η δούκισσα του Cambridge δεν ανήκει στην κατηγορία των γυναικών που βασίστηκαν στην επαγγελματική τους ιδιότητα και τα ταλέντα τους για να αναδειχτούν σε κάποιο ανώτερο πόστο. Η ιδιότητά της στην πραγματικότητα είναι «σύζυγος και μητέρα διαδόχων», ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η Kate είναι μια γυναίκα χωρίς υποχρεώσεις. Αντιθέτως, η δούκισσα αποτελεί να από τα πιο ακατάβλητα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, που ειδικά στη διάρκεια της πανδημίας, έχει επιδείξει σταθερή συνέπεια ως προς το συμβουλευτικό και φιλανθρωπικό της έργο. H Kate Middleton έχει, επίσης, καταφέρει να κερδίσει μία ακόμα μάχη: να αποδείξει ότι η γκαρνταρόμπα μίας «γαλαζοαίματης» μπορεί να περιλαμβάνει κομμάτια, όχι απαραίτητα ακριβά, που φοριούνται ξανά και ξανά, συνδράμοντας έτσι στην προώθηση της βιώσιμης μόδας.

Jennifer Lopez

Jennifer Lopez

Από την πολιτική περνάμε στη ψυχαγωγία, κι αν αυτή τη στιγμή υπάρχει μια Α- list σταρ που μπορεί να ελίσσεται αριστοτεχνικά ανάμεσα σε σέξι εμφανίσεις επί σκηνής, relaxed street style outfits με φόρμες, λαμπερά red carpet looks και υπερκομψά high fashion σύνολα, αυτή είναι η Lopez. Showoman, ηθοποιός, επιχειρηματίας, ακτιβίστρια, φιλάνθρωπος, μητέρα, σύντροφος, η σταρ μοιάζει να έχει βρει αξιοζήλευτη, και αξιοσημείωτη, ισορροπία στη ζωή της.
 

Jane Fonda

Jane Fonda

Στα 84 της χρόνια, η Jane Fonda, μία από τις βετεράνους του Hollywood, παραμένει δραστήρια είτε αυτό αφορά τη δουλειά της είτε την ακτιβιστική της δράση, την οποία ποτέ δεν εγκατέλειψε παρά τη διάσημότητα που συνόδευε το όνομά της. H Fonda παραμένει στιλάτη ακόμα και τη στιγμή που θα βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για την κλιματική αλλαγή.
 

Η Jane Fonda συλλαμβάνεται στη Washington, το 2019, ενώ διαδηλώνει για την κλιματική αλλαγή.

Miuccia Prada

Miuccia Prada

Όταν στη συζήτηση μετά το πρόσφατο show του οίκου Prada, στο Μιλάνο, ο Marc Jacobs ρωτήθηκε τι είναι η «αισθητική Prada» (Prada-ism), απάντησε ότι «Prada-ism είναι η Miuccia Prada». Η γυναίκα που μετέτρεψε την οικογενειακή επιχείρηση με πολυτελή δερμάτινα είδη σ’ ένα παγκόσμιο κολοσσό του ready-to-wear και οίκο - «κλειδί» στη διαμόρφωση των τάσεων που αφορούν από σεζόν σε σεζόν τη μόδα, είναι μια γυναίκα με μοναδική αίσθηση του στιλ, αλλά κι αντίληψη των αλλαγών και της προσαρμογής που επιβάλλεται σ’ αυτό ανάλογα με τους καιρούς. Η επιλογή της να συνυπάρξει δημιουργικά στο τιμόνι της Prada με τον Raf Simons, έρχεται να επιβεβαιώσει το ότι είναι μία γυναίκα, επιχειρηματίας και δημιουργός, που βλέπει μπροστά από την εποχή της.
 

Victoria Beckham

Victoria Beckham

Από posh Spice Girl σε σχεδιάστρια με τεράστιο credibility σ’ ό,τι αφορά το power dressing, η διάσημη βρετανίδα έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομα και τις δημιουργίες της με τα πιο κομψά σύνολα για γυναίκες που ορκίζονται στα μινιμαλιστικά, σοφιστικέ looks και το smart suiting. Παρά το πλήγμα που δέχτηκε το brand της λόγω πανδημίας, και donwsizing που χρειάστηκε να κάνει στην επιχείρησή της και τις συλλογές, παραμένει ένα από τα κυρίαρχα ονόματα της βρετανικής βιομηχανίας της μόδας.
 

Chiara Ferraghi

Chiara Ferraghi

Η εκατομμυριούχος Ιταλίδα fashion blogger και επιχειρηματίας είναι από εκείνες τις διάσημες influencers που απέδειξαν στη διάρκεια της πανδημίας ότι η δύναμη του influencing μπορεί να γίνει ένα όχημα για ηχηρούς σκοπούς: η Chiara  χρησιμοποιήσε τα social media της για να συγκεντρώσει χρήματα για τα νοσοκομεία του Μιλάνου. Η Ferraghi μπορεί άνετα να υποστηρίξει το power dressing στις εμφανίσεις της, αν και δεν ήταν ποτέ το στιλ που την καθόρισε, αλλά πλέον επιλέγει να το κάνει με όρους που δεν αφορούν αποκλειστικά τις στιλιστικές συμβουλές.