Mother of the bride | Τι να φορέσετε στον γάμο της κόρης σας

Η μητέρα της νύφης οφείλει να είναι περιποιημένη και κομψή.

Στο διαδίκτυο θα βρείτε άπειρα άρθρα που συμβουλεύουν για τις εμφανίσεις σ' έναν γάμο, ιδίως αν είστε καλεσμένες. Πλούσιες είναι και οι προτάσεις που απευθύνονται σε εναλλακτικές νύφες, σε κουμπάρες, ακόμα και τις φίλες της νύφης. Όμως, υπάρχει ένα ακόμα πρόσωπο (για την ακρίβεια, δυο) που οφείλει να είναι περιποιημένο και λαμπερό: η μητέρα της νύφης (αλλά και του γαμπρού).

Στις μαμάδες, λοιπόν, αντιστοιχεί το δικό τους μερίδιο στην αγωνία και το άγχος, όχι μόνο για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση και τη στήριξη στα μελλόνυμφα παιδιά τους, αλλά και στο τι θα φορέσουν. Ειδικά, στους ελληνικούς γάμους, οι μαμάδες έχουν "πρώτη θέση" στην τελετή, αφού θα σταθούν δίπλα στο ζευγάρι στην εκκλησία, αλλά και ρόλο οικοδεσπότη, αφού η συνδρομή τους στη δεξίωση που ακολουθεί είναι συνήθως καθοριστική.

Το look της μαμάς: do's & dont's

Σε ταυτόχρονο χρόνο μ' αυτόν της αναζήτησης νυφικού και γαμπριάτικου κοστουμιού, γίνεται και η αναζήτηση για τα ρούχα που θα φορέσουν τα υπόλοιπα μέλη κάθε οικογένειας που παντρεύει τα παιδιά της. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου σπάνιο μητέρα και κόρη να επιλέγουν από τον ίδιο οίκο (νυφικών & βραδινών ενδυμάτων) το φόρεμά τους. Η μαμά της νύφης, όπως και η πεθερά της, δεν είναι απλά ότι οφείλουν να είναι κομψές και λαμπερές για την περίσταση, είναι κάτι που επιθυμούν όπως κάθε γυναίκα που θέλει να ξεχωρίσει με την εμφάνισή της σε μία γιορτή ή επίσημη περίσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε γενικές γραμμές, κι εφόσον πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες - συμβουλές, καλό είναι το look της (κάθε) μαμάς να μη επισκιάζει αυτό της νύφης. Αν, για παράδειγμα, η κόρη σας επιθυμεί για τη σημαντική αυτή μέρα να είναι λιτή κι απλή, εσείς ως μητέρα οφείλετε να ακολουθήσετε το ενδυματολογικό ύφος που έχει επιλέξει και να αποφύγετε ένα ένδυμα που θα είναι πιο αστραφτερό και εντυπωσιακό από το νυφικό της.

Προφανώς και τα γυαλιστερά υφάσματα, τα λαμπερά διακοσμητικά (πούλιες, κρύσταλλοι, μεταλλικά νήματα) έχουν την τιμητική τους σ' αυτές τις περιστάσεις, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά. Πρωτίστως, όλα έχουν να κάνουν με το στιλ σας, και σίγουρα δεν είναι απαραίτητο να φορέσετε φόρεμα - αν και αυτή είναι συνήθως η επιλογή που επικρατεί. Κοστούμια με παντελόνι ή φούστα, two -pieces σύνολα (φούστα - μπλούζα), ακόμα και ολόσωμες φόρμες ή φορέματα-καφτάνια, μπορούν να αποτελέσουν καλές επιλογές για την εμφάνιση μίας μαμάς στον γάμο της κόρης της.

Αν δεν είστε οπαδός του glam και της λάμψης, ή δεν είναι αυτό το ύφος της τελετής, μπορείτε να επενδύσετε σε minimal chic outfits σε nude αποχρώσεις ή σε παστέλ (αποφύγετε ασφαλώς το λευκό και τα μπεζ, για να μην επισκιάσετε το νυφικό φόρεμα) ή επενδύσετε σε σύνολα με έντονες αποχρώσεις (κόκκινο, μπλε, πράσινο είναι ιδανικές χρωματικές επιλογές), ενώ μπορείτε να εμπιστευτείτε και το color blocking. Εξαιρετική επιλογή αποτελούν και τα εμπριμέ φορέματα, ιδίως τα φλοράλ, που ταιριάζουν άψογα σε μία ανοιξιάτικη ή καλοκαιρινή ατμόσφαιρα, ενώ ένα καλοραμμένο κομψό κοστούμι μ' ένα σιφόν ή μεταξωτό πουκάμισο με βολάν ή pussy bow, είναι επίσης μια πολύ σικ επιλογή.

Αν η επιλογή σας είναι τελικά το φόρεμα, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα μίνι και να επενδύσετε στις πιο κομψές μίντι και μάξι εκδοχές. Ωστόσο, ως προς τις σιλουέτες και τις φόρμες (αέρινα, εφαρμοστά, εβαζέ, αμπίρ κ.ά) φροντίστε να βρείτε εκείνο που κολακεύει καλύτερα τον σωματότυπό σας και έχει καλύτερη εφαρμογή πάνω σας. Έχει, εξάλλου, τεράστια σημασία να δείχνετε απόλυτα κομψή και προσεγμένη εκείνη την ημέρα, και ό,τι επιλέξετε να φορέσετε πρέπει να εφαρμόζει σωστά επάνω σας, που σημαίνει ότι θα κάνετε πολλές δοκιμές και τροποποιήσεις αν χρειαστεί, μέχρι την ημέρα του γάμου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φροντίστε, βεβαίως, να ολοκληρώσετε την εμφάνισή σας με ντελικάτα κοσμήματα και ξεχωριστά αξεσουάρ όπως ιδιαίτερα clutches, αλλά κι ένα ζευγάρι κλασικές γόβες ή πέδιλα που θα σας χαρίσουν άνεση και κομψότητα.

Editor's choice

Οι παρακάτω 10 προτάσεις για την εμφάνιση σας ως μητέρα της νύφης θα σας δώσουν έμπνευση για looks που δεν θα δείχνουν ντεμοντέ ή πρόχειρα. 

Μεταξωτό φόρεμα -καφτάνι με κάπα, Oscar de la Renta.

Μεταξωτή σαρμέζ ολόσωμη φόρμα Max Mara, Max Mara Boutique.

Φόρεμα με πούλιες, Erdem.

Σακάκι σε παλ κίτρινο, Alexander McQueen.

Pencil φούστα σε παλ κίτρινο, Alexander McQueen.

Κόκκινο φόρεμα ντραμπέ, Rokdanda.

Φόρεμα μίντι από δαντέλα, Dolce&Gabbana.

Σακάκι Giorgio Armani, Armani.

Λευκό πουκάμισο με φλοράλ σχέδιο, Sandro Paris.

Παντελόνι Giorgio Armani, Armani.

Σιφόν φόρεμα με βολάν, Diane von Furstenberg.

Σατέν cocktail φόρεμα με ζώνη, Costarellos.