Valentino Garavani | O "maestro" της Ιταλικής couture γίνεται 92 ετών

Ποιος είναι ο σπουδαίος Ιταλός σχεδιαστής που όλοι γνωρίζουν με το μικρό του όνομα.

Το πλήρες όνομά του είναι Valentino Clemente Ludovico Garavani, ο χώρος της μόδας όμως – κι ολόκληρος ο πλανήτης- τον γνωρίζει με το μικρό του, Valentino. O Ιταλός couturier, ένας από τους πιο επιφανείς τη χώρα του και από τους τελευταίους της γενιάς του, γίνεται σήμερα, 11 Μαΐου, 93 ετών. Γεννήθηκε το 1932 στην πόλη Voghera στην επαρχία Pavia της Λομβαρδίας, στη Βόρεια Ιταλία, και έμελλε να κατακτήσει τον κόσμο της μόδας με τις θεσπέσιες δημιουργίες υψηλής ραπτικής και τα ρομαντικά βραδινά φορέματα, που κέρδισαν "γαλαζοαίματες", σοσιαλιτέ και σταρ του Hollywood. 

Valentino Garavani | O "maestro" της Ιταλικής couture γίνεται 92 ετών
O Valentino στο ατελιέ του το 2000. 

Τα πρώτα χρόνια: η αγάπη για τη μόδα 

Ο Valentino Garavani, ο οποίος πήρε το όνομά του από το είδωλο τη μεγάλης οθόνης Rudolph Valentino που λάτρευε η μητέρα του, κληρονόμησε την αγάπη του για τη μόδα από τη θεία του Rosa, όταν ακόμα φοιτούσε στο δημοτικό σχολείο. Με την προτροπή της μοδίστρας θείας του και της συνεργάτιδάς της σχεδιάστριας Ernestina Salvadeo, δούλεψε ως μαθητευόμενος στο πλευρό τους αλλά και σε άλλα ραφεία της περιοχής. Το 1949, στην ηλικία των 17 ετών, θα φύγει στο Παρίσι για να σπουδάσει τη μοδιστρική, έχοντας την στήριξη της μητέρας του Teresa De Biaggi και του πατέρα του Mauro Garavani. Μάλιστα, θα ολοκληρώσει τις σπουδές του στις υψηλού κύρους σχολές École des Beaux-Arts και Chambre Syndicale de la Couture Parisienne.  Όπως θα δηλώσει πολύ αργότερα, ως φτασμένος σχεδιαστής, "ήμουν τυχερός που έκανα πραγματικότητα το παιδικό μου όνειρο, να ασχοληθώ με τη μόδα".

Ως ασκούμενος εργάστηκε ως βοηθός του αυτοδίδακτου Γάλλου σχεδιαστή Jacques Fath, από το ατελιέ του οποίου πέρασαν, επίσης, ο Hubert de Givenchy και ο Guy Laroche, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στον οίκο του Cristóbal Balenciaga, από τον οποίο επίσης πέρασαν ως μαθητευόμενοι σπουδαία ονόματα της μόδας. Όμως, η μεγάλη θητεία του Valentino στο πλευρό του φημισμένου Έλληνα Jean Dessès (Γιάννης Ντεσσές), στο ατελιέ του όπου σχεδίαζε ακατάπαυστα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, είναι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του. Τα πρώιμα αυτά σχέδια ήταν που διαμόρφωσαν τη μετέπειτα αισθητική του. Στη διάρκεια της θητείας του στον Ντεσσέ, ήταν αυτός που βοηθούσε την κόμισσα Jacqueline de Ribes σχεδιάζοντας τα ρούχα που εκείνη επιθυμούσε. 

Valentino Garavani
O Valentino ποζάρει δίπλα σε δημιουργία του στην έκθεση 'Valentino: Master of Couture', το 2012. 

Στον οίκο του Jean Dessès έμεινε πέντε χρόνια πριν ακολουθήσει τον φίλο του Guy Laroche στον μικρό οίκο που μόλις εκείνος είχε ξεκινήσει. Ωστόσο, το 1959 αποφάσισε, αφού το συζήτησε με τους γονείς του, να επιστρέψει στην Ιταλία και να ιδρύσει τον δικό του οίκο στη Ρώμη. Με τη στήριξη του πατέρα του κι ενός συνεργάτη του, άνοιξε το ατελιέ του στη Via Condotti, το οποίο έφερε την αύρα και το grandeur της Παριζιάνικης haute couture στη ιταλική πρωτεύουσα κερδίζοντας αμέσως την προσοχή της ιταλική ελίτ που λάτρεψε τις δημιουργίες του, ιδίως τα κόκκινα φορέματα, που η απόχρωση τους έμεινε στην ιστορία της μόδας ως "Valentino red".

Valentino Garavani
Επίδειξη μόδας του Valentino στο Παρίσι το 1999.

Η σχέση ζωής με τον Giancarlo Giammetti

To 1960 o Valentino γνωρίζει τον Giancarlo Giammetti, τον άνθρωπο που έμελλε να γίνει ο στενός του συνεργάτης και σύντροφος ζωής. Ο Giammetti βρισκόταν τότε στο δεύτερο έτος των σπουδών του στην αρχιτεκτονική, τις οποίες ωστόσο εγκατέλειψε λίγο μετά στη γνωριμία του με τον σχεδιαστή για να συνεργαστεί μαζί του. Όταν έφτασε στο ατελιέ, τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά: ο οίκος Valentino φλέρταρε με τη χρεοκοπία λόγω της μεγάλης σπατάλης σε έξοδα και την απόσυρση του συνεργάτη του πατέρα του σχεδιαστή από τη χρηματοδότηση. Ο Giammetti, λοιπόν, ανέλαβε να βάλει σε σειρά την εταιρεία και να ηγηθεί στο επιχειρηματικό της σκέλος. Η Valentino Company έμελλε να γίνει μία από τις κορυφαίες Ιταλικές εταιρείες μόδας. 

Valentino Garavani Giancarlo Giammetti
O Valentino Garavani και ο Giancarlo Giammetti.

Το πρώτο show & το διεθνές ντεμπούτο 

Το 1962 παρουσίασε στη Φλωρεντία, τότε πρωτεύουσα της ιταλικής μόδας, την πρώτη του couture συλλογή, η οποία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Σύντομα, ο οίκος θα γινόταν σημείο αναφοράς για το ντύσιμο των διάσημων και πλούσιων

Δύο χρόνια μετά, το 1964, ο Valentino θα ταξιδεύει στις Η.Π.Α για να παρουσιάσει μία συλλογή από δημιουργίες του, πυροδοτώντας το ενδιαφέρον της Jackie Kennedy. Η πρώην Πρώτη Κυρία ήταν ήδη εξοικειωμένη με το όνομά του το οποίο είχε μάθει μέσα από ένα σύνολο που είχε δει να φοράει η φίλη της Gloria Schiff. Η Kennedy, μάλιστα, είχε δηλώσει την πρόθεσή της να παραστεί στην επίδειξη του Valentino στη Νέα Υόρκη, κάτι που όμως δεν στάθηκε εφικτό λόγω υποχρεώσεων. Ο σχεδιαστής, όμως, θέλοντας να ικανοποιήσει τη φημισμένη για τη κομψότητά της Jackie, έστειλε μοντέλα και μία επιλογή από τις δημιουργίες του στο διαμέρισμά της. Εκείνη θα παραγγείλει έξι από τα haute couture φορέματά του, σε λευκό και μαύρο, τα οποία φορούσε στη διάρκεια της χρονιάς του πένθους (ο σύζυγός της, John F. Kennedy, δολοφονήθηκε το 1963). Το 1967, ο Valentino είναι αυτός που θα σχεδιάσει το φόρεμα για τον γάμο της με τον Αριστοτέλη Ωνάση, ενώ στο μεταξύ η σχέση τους από σχεδιαστής - πελάτισσα είχε εξελιχθεί σε φιλία. 

Jackie Kennedy Onassis
H Jackie Kennedy στον γάμο της με τον Αριστοτέλη Ωνάση με νυφικό δια χειρός Valentino. 

Σταθμός, επίσης, στην πορεία του brand του θεωρείται η "no-colour" συλλογή που παρουσίασε το 1966 στη Ρώμη - είχε πλέον μεταφέρει τις επιδείξεις του από τη Φλωρεντία στην πρωτεύουσα - και στην οποία εστίασε χρωματικά μόνο στο μπεζ, στο λευκό και το ιβουάρ. Είναι η συλλογή η οποία καθιέρωσε το  "V" ως logo του οίκου και του χάρισε, το 1967, το κορυφαίο βραβείο Neiman Marcus Award, για τη συνεισφορά του στη μόδα. 

Τα ανθηρά '70s &  '80s και η πώληση της εταιρίας

Η δεκαετία των '70s βρίσκει τον Valentino να περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου του στην Αμερική, ντύνοντας προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και του θεάματος, που πλέον είχαν γνωρίσει - κι αναγνωρίσει ως σπουδαία- τη δουλειά του. Στο μεταξύ, στη Ρώμη και στο Μιλάνο είχε ανοίξει τα πρώτα ready-to - wear καταστήματά του. 

Valentino Garavani
Στην έκθεση "The 18th Century Woman" στη Νέα Υόρκη.

Το 1989 ιδρύει στη Ρώμη, κοντά στο ατελιέ του, την Accademia Valentino έναν χώρο πολιτισμού για να στεγάσει εκθέσεις έργων τέχνης και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Δέκα σχεδόν χρόνια μετά, το 1998, ο σχεδιαστής και ο σύντροφός του Giancarlo Giammetti θα πουλήσουν την εταιρεία στον Όμιλο Holding di Partecipazioni Industriali (HdP) του Gianni Agnelli (της FIAT) έναντι του ποσού των 300 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το 2002, η HdP θα πουλήσει τον Valentino στον Όμιλο Marzotto. Από το 2012, ο οίκος ελέγχεται από την εταιρεία μετόχων Mayhoola for Investments SPC με έδρα το Κατάρ και σήμερα έχει παρουσία σε 90 χώρες μέσω 160 Valentino μπουτίκ και 1.300 σημεία πώλησης.  Ο Valentino, βεβαίως, παρέμεινε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου του, στη διάρκεια των μεταβάσεων.

Valentino Garavani Giorgio Armani
Valentino - Giorgio Armani: O "μαέστρος" και ο "βασιλιάς" της Ιταλικής couture

Η συνταξιοδότηση 

Το 2007 ο Valentino ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το σχεδιασμό συλλογών, μετά από 45 χρόνια αδιάκοπης δημιουργίας, και η τελευταία του collection ήταν αυτή η συλλογή Άνοιξη - Καλοκαίρι 2008 που παρουσιάστηκε στο Παρίσι με τη συμμετοχή κορυφαίων μοντέλων όπως Naomi Campbell, Claudia Schiffer και Eva Herzigova. Ο "maestro" της Ιταλικής couture, όπως τον αποκαλεί μεταξύ άλλων ο διάδοχός του στον οίκο Valentino, Pierpaolo Piccioli, παραμένει ένα μεγάλο κεφάλαιο της παγκόσμιας μόδας. Όπως είχε δηλώσει και η καλή του φίλη, Sophia Loren, "ο Valentino είναι ένας σπουδαίος της μόδας. Η κλάση του, το ταλέντο του έχουν παρασύρει όλο τον κόσμο". Ποιος θα διαφωνήσει μ' αυτό; 

Valentino Garavani Sofia Lauren
Sοphia Lauren και Valentino.