Ποιες είναι οι "Sleeping Beauties" στις οποίες είναι αφιερωμένο το Met Gala 2024

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την έκθεση και το gala του Costume Institute για το 2024.

To Costume Institute του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι το θέμα της έκθεσής του για το 2024 θα είναι "Sleeping Beauties: Reawakening Fashion"- στα ελληνικά, "Ωραίες Κοιμωμένες: Αφυπνίζοντας τη μόδα". Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης είναι προγραμματισμένα για τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2024, οπότε λαμβάνει χώρα το περίφημο Met Gala με τους (υπερ-) διάσημους καλεσμένους, και από την επόμενη μέρα η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό (μέχρι και τις 2 του Σεπτέμβρη). Το θέμα της έκθεσης είναι αυτό που καθορίζει και το dress code της βραδιάς του gala, και το κάπως περίπλοκο φετινό θέμα του - "Οι Ωραίες Κοιμωμένες"- έχει δημιουργήσει ήδη πολλά ερωτηματικά για τις εμφανίσεις που θα επιλέξουν οι καλεσμένοι. 

"Sleeping Beauties: Reawakening Fashion": η έκθεση 

Το βασικό μέρος της έκθεσης εξερευνά 400 χρόνια ιστορίας και φιλοξενεί περίπου 50 ιστορικά σημαντικά και αισθητικά όμορφα κομμάτια, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι πολύ εύθραυστα για να μπορέσουν να φορεθούν ποτέ ξανά. Από έναν κορσέ της Ελισαβετιανής εποχής του 17ου αιώνα, ένα ball gown του 190υ αιώνα από τον γαλλικό οίκο "House of Worth", ένα βραδινό φόρεμα της Madeleine Vionnet από τη εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έως αρχειακά κομμάτια των Elsa Schiaparelli, Christian Dior και Alexander McQueen, αλλά και δημιουργίες νεότερων σχεδιαστών όπως Phillip Lim, Stella McCartney και Conner Ives, η έκθεση αντλεί από τα αρχεία του MET σπάνια "αριστουργήματα" και τα εκθέτει με τρόπο που εξετάζει ταυτόχρονα τη σχέση τους με τον φυσικό κόσμο, υπό την έννοια της "αναγέννησης και της ανανέωσης".  

Αυτό σημαίνει ότι οι χώροι του μουσείου που θα φιλοξενήσουν τις "Sleeping Beauties" δημιουργίες θα μεταμορφωθούν ανάλογα: η χλωρίδα και τα έντομα από κεντήματα της Ελισαβετιανής εποχής θα εμφανίζονται στους τοίχους ενός δωματίου, για παράδειγμα, ενώ το πάτωμα ενός άλλου ζωντανεύει μέσα από animated φίδια τα οποία εμπνέονται από τη λαιμόκοψη ενός φορέματος των αρχών του 20ου αιώνα. Τα ρούχα που είναι πάρα πολύ εύθραυστα και ευαίσθητα για να εκτεθούν σε "κούκλες" θα παρουσιαστούν μέσα σε γυάλινες προθήκες, οι οποίες, μάλιστα, θα διαθέτουν μικροσκόπια για να μπορεί να παρατηρήσει κανείς από κοντά τις φθορές στο ρούχο, ενώ με τη χρήση μιας τεχνικής οθφαλμαπάτης γνωστής ως "Pepper’s ghost", οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν πώς ήταν το ρούχο στην αρχική του μορφή. 

Η χρήση της τεχνολογίας, ωστόσο, δεν βρίσκει εφαρμογή μόνο σ' αυτά τα πολύ ευαίσθητα κομμάτια, αλλά στο σύνολο των εκθεμάτων. ΑΙ, επαυξημένη πραγματικότητα, X-rays, anumation και ηχητικά τοπία θα συνδράμουν τους επισκέπτες στο να καταφέρουν να φανταστούν "μυρωδιές, ήχους, υφές και κινήσεις" που συνδέονται με αυτό που βλέπουν.

Ο Andrew Bolton, επιμελητής του  Costume Institute, δήλωσε: "Όταν ένα κομμάτι ρούχου εισέρχεται στη συλλογή μας, το status του αλλάζει αμετάκλητα. Αυτό που κάποτε αποτελούσε ζωτικό μέρος της εμπειρίας της ζωής ενός ατόμου γίνεται πλέον ένα ακίνητο "έργο τέχνης" που δεν μπορεί πλέον να φορεθεί ή να ακουστεί, να το αγγίξει κανείς ή να το μυρίσει.

Η έκθεση επιχειρεί να ξαναδώσει ζωή σ' αυτά τα έργα τέχνης αφυπνίζοντας τις αισθητηριακές τους ιδιότητες μέσω ενός ποικίλου φάσματος τεχνολογιών, οι οποίες θα παρέχουν στους επισκέπτες αισθητηριακή "πρόσβαση" σε σπάνια ιστορικά ενδύματα και σπάνια κομμάτια της σύγχρονης μόδας. Με το να απευθύνεται στο ευρύτερο δυνατό φάσμα των ανθρώπινων αισθήσεων, η έκθεση στοχεύει την επανασύνδεση με τα έργα που εκτίθενται, στην κατάσταση για την οποία δημιουργήθηκαν αρχικά - με ζωντάνια, με δυναμισμό και τελικά, με ζωή".

Με απλά, λόγια οι "Sleeping Beauties" είναι εκείνες οι δημιουργίες, τα ρούχα που "κοιμούνται" αθόρυβα στις προθήκες - και τις αποθήκες- μουσείων και άλλων εκθεσιακών χώρων, και αυτή η έκθεση επιχειρεί να τους δώσει ξανά ζωή, όχι ντύνοντας κάποιο μοντέλο (εφόσον αυτό δεν είναι πλέον εφικτό λόγω της φθοράς), αλλά μέσω της τεχνολογίας που βοηθά στην αναδημιουργία αισθήσεων. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε πώς θα ερμηνεύσουν αυτή τη στιλιστική πρόταση οι καλεσμένοι του Met Gala. 

Διαβάστε Επίσης