Ο Γιώργος Λάνθιμος φωτογραφίζει για τον Gucci

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης ενώνει τις δυνάμεις του με τον Alessandro Michele για το νέο art book με τίτλο Ωοτοκία.

Η διεισδυτική ματιά του Γιώργου Λάνθιμου αποτυπώνεται στο νέο art book που δημιούργησε για τον οίκο Gucci, με τίτλο Ωοτοκία (Oviparity). Εμπνευσμένος από το όραμα του Alessandro Michele, ο σκηνοθέτης δημιούργησε ένα εντυπωσιακό και προκλητικό portfolio με στιγμιότυπα από τη Gucci Cruise 2020, φωτογραφημένα στη Leda Gallery της υπέροχης Villa Albani Torlonia στη Ρώμη. 

Ο Γιώργος Λάνθιμος φωτογραφίζει για τον Gucci

Η Villa Albani Torlonia σχεδιάστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Carlo Marchionni ο οποίος βασίστηκε σε ένα έργο επηρεασμένο από φιγούρες όπως ο Giovanni Battista Nolli, ο Giovanni Battista Piranesi και ο Johann Joachim Winckelmann, για να φιλοξενήσει  για να φιλοξενήσει την συλλογή αρχαιοτήτων του καρδινάλιου Alessandro Albani, ανιψιού του Πάπα Clement XI. Η Villa Albani Torlonia είναι μια πολιτιστική δύναμη, καθώς φιλοξένησε αμέτρητες συζητήσεις σχετικά με την άνοδο του νεοκλασικού ρυθμού, συναυλίες, χορούς και κωμωδίες. Κυρίως όμως, φιλοξένησε μοναδικές συλλογές ελληνικών και ρωμαϊκών αγαλμάτων. 

lanthimos gucci

Η Leda Gallery πήρε όνομά της από το άγαλμα που βρίσκεται στο κέντρο του κτηρίου - η Λήδα και ο κύκνος - ένα εξαιρετικό ρωμαϊκό αντίγραφο του πρώτου αιώνα ενός παλαιότερου ελληνικού αγάλματος από τον 4ο αιώνα π.Χ. που αποδίδεται στον Τιμόθεο. Το άγαλμα ενέπνευσε τον Alessandro Michele να ενισχύσει τη σημασία της αξίας του αντιγράφου, το οποίο έχει τη δική του αυθεντικότητα. Ο τίτλος του βιβλίου, Ωοτοκία, παραπέμπει στον ελληνικό μύθο της Λήδας και του Κύκνου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Λήδα παρασύρεται ερωτικά από τον θεό Δία, ο οποίος την προσεγγίζει μεταμορφωμένος σε κύκνο. Από την ένωσή τους δημιουργήθηκαν δύο αυγά από τα οποία εκκολάφθηκαν τα παιδιά της Λήδας. 

lanthimos gucci

Οι εικόνες του Γιώργου Λαντίμου απεικονίζουν ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες που το πουδραρισμένο τους δέρμα μιμείται το λευκό του μαρμάρου. Φαντάζουν σαν αγάλματα ή μοντέλα καλλιτεχνών και αλληλεπιδρούν με τους νέους που βρίσκονται στο κρεσέντο της νιότης τους.  Συχνά αυτά τα νεαρά και ηλικιωμένα σώματα αγκαλιάζουν ή αγγίζουν τρυφερά το ένα το άλλο, ωθώντας τον θεατή να εξετάσει τη σχέση ανάμεσα στα αιώνια, όμορφα γλυπτά αγάλματα και το παροδικό, ζωντανό θέμα τους: την ανθρωπότητα.

lanthimos gucci

Το νέο art book Oviparity θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2019 στην τιμή των 70 ευρώ και θα διανεμηθεί από την IDEA Books. Θα είναι επίσης διαθέσιμο στο Gucci Garden στη Φλωρεντία και στο Gucci Wooster στη Νέα Υόρκη. Τα έσοδα των πωλήσεων θα διατεθούν για τη συντήρηση της Leda Gallery.