London Fashion Week | Τα καλύτερα looks από τις συλλογές για την Άνοιξη 2022

Η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου επέστρεψε στα φυσικά shows.

Δεκαοκτώ μήνες, τόσοι χρειάστηκαν για επιστρέψει η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου στα runways με φυσική παρουσία και φρόντισε, αν μη τι άλλο, να το γιορτάσει. Και μπορεί από το πρόγραμμά της να απουσίαζε το "βαρύ πυροβολικό" της βρετανικής μόδας- ο οίκος Burberry θα παρουσιάσει εκτός προγράμματος αυτή τη σεζόν, η Victoria Beckham περιορίστηκε σε digital presentation, ο Alexander McQueen θα αποκαλύψει συλλογή τον επόμενο μήνα, ενώ η Stella McCartney παρουσιάζει ούτως ή άλλως τις συλλογές της στο Παρίσι , ωστόσο εκεί ήταν κάποιοι από τους πιο αντιπροσωπευτικούς οίκους και σχεδιαστές του βρετανικού στιλ (Vivienne Westwood, Erdem, Roksanda, Simone Rocha, Rejina Pyo, Molly Goddard, Emilia Wickstead, Preen By Thornton Bregazzi, David Koma) τα τελευταία χρόνια, αλλά και νέα ανερχόμενα ονόματα και brands της βρετανικής μόδας (Nensi Dojaka, KNWLS) για να αποδείξουν ότι η LFW παραμένει ζωντανή. 

Στο εναρκτήριο πάρτι για την fashion week, στο Windmill club στο Soho του Λονδίνου, επικεφαλής ήταν η Naomi Campbell, η γυναίκα - σύμβολο της βρετανικής μόδας, που φρόντισε με τα ενθουσιώδη λόγια της να προσφέρει ανάταση σε κοινό και συμμετέχοντες, και να δημιουργήσει προσδοκίες: "Το Λονδίνο ήταν πάντα στο επίκεντρο της δημιουργίας. Ήμασταν οι πρώτοι και πρέπει να γίνουμε πρώτοι ξανά. Είναι η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου. Πάμε!"  

Ωστόσο, η LFW φαίνεται πώς χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επιστρέψει στη δυναμική παλαιότερων εποχών: ήδη, και παρά την επιστροφή στα runways, οι παρουσιάσεις των collections για την Άνοιξη 2022 ήταν μοιρασμένες σε ψηφιακές και "φυσικές", ή περιλάμβαναν και τις δυο μορφές, θυμίζοντας πολύ τις συνθήκες που ίσχυσαν και στη διάρκεια της πανδημίας. Σε αντιδιαστολή με το εντυπωσιακό πρόγραμμα της Νέας Υόρκης, με τις πασαρέλες που έμοιαζαν ατελείωτες, το Λονδίνο κράτησε πιο χαμηλούς τόνους, αλλά φρόντισε να προσφέρει αρκετά σύγχρονες προτάσεις και να συστήσει καινούργια ταλέντα. 

Highlights 

Στα highlights της LFW ανήκουν το catwalk της Roksanda που στήθηκε ως χορογραφία- τα μοντέλα ήταν χορευτές, μίας κι αυτή, η κίνηση ("Women in Motio", ο τίτλος της συλλογής), βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας που διαπερνά τη νέα συλλογή, αλλά και το show της Rejina Pyo που πραγματοποιήθηκε στο London Aquatics Centre με τη συμμετοχή αθλητών της βρετανικής ομάδας καταδύσεων, που έκανα καταδύσεις την ώρα της πασαρέλας. 

Το London Aquatics Centre επέλεξε για την παρουσίαση της συλλογής του, η οποία ενώνει το sporty και το luxurious, και ο David Koma, ο γεωργιανός σχεδιαστής που έχει ξεχωρίσει μέσα από την εμπιστοσύνη που του δείχνουν Α-list celebrities όπως η Jennifer Lopez και η Beyonce, ενώ ο οίκος Erdem, που η συλλογή για την Άνοιξη παραμένει πιστή στη ρομαντική διάθεση που χαρακτηρίζει τις δημιουργίες του, επέλεξε για το catwalk του τις αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου. Στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, παρουσίασε την SS22 συλλογή της και η ελληνικής καταγωγής σχεδιάστρια, Eftychia Karamolegkou, που ίδρυσε το brand EFTYCHIA το 2018 και από τότε παρουσιάζει σταθερά στην εβδομάδα. 

Τέλος, η αγαπημένη σχεδιάστρια της Kate Middleton, Emilia Wickstead, προχώρησε σε παρουσίαση της collections με film, σ' ένα σκηνικό που στήθηκε στους μεγαλοπρεπείς κήπους του Badminton Estate, κι επιμένει βεβαίως στη λιτή κομψότητα. 

Trends

Όσο για τις τάσεις οι οποίες μοιάζουν να ξεπηδούν μέσα από τις συλλογές για την Άνοιξη 2022 των βρετανικών brands, τα έντονα χρώματα και τα γεωμετρικά σχήματα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην ένδυση της προσεχούς σεζόν, ενώ την ίδια στιγμή οι σιλουέτες εμφανίζονται από "slim-fit" έως oversized και αέρινες και τα σχέδια από τολμηρά και αποκαλυπτικά (naked dress, cutouts, εφαρμοστά μίνι) ως αρκετά "συντηρητικά". Το βασικότερο, ώστοσο, είναι ότι κάθε brand φρόντισε με τις προτάσεις του να κάνει ξεκάθαρη την ταυτότητα και τη φιλοσοφία που το διακρίνει με αποτέλεσμα κάθε collection που παρουσιάστηκε να δείχνει τόσο μοναδική για να την εξερευνήσει κανείς. 

Best-of Looks

Victoria Beckham SS22

Victoria Beckham SS22

Victoria Beckham SS22

Emilia Wickstead SS22

Emilia Wickstead SS22

Emilia Wickstead SS22

Preen By Thornton Bregazzi SS22

Preen By Thornton Bregazzi SS22

Preen By Thornton Bregazzi SS22

Simone Rocha SS22

Simone Rocha SS22

Simone Rocha SS22

Erdem SS22

Molly Goddard SS22

Molly Goddard SS22

Molly Goddard SS22

Vivienne Westwood SS22

Vivienne Westwood SS22

Vivienne Westwood SS22

Richard Malone SS22

Richard Malone SS22

Richard Malone SS22

AADNEVIK SS22

AADNEVIK SS22

AADNEVIK SS22

KNWLS SS22

KNWLS SS22

KNWLS SS22

David Koma SS22

David Koma SS22

David Koma SS22

Nensi Dojaka SS22

Nensi Dojaka SS22

Nensi Dojaka SS22

Mark Fast SS22

Mark Fast SS22

Mark Fast SS22