Fashion Instagram | 10 λογαριασμοί για να ακολουθήσετε αν σας αρέσει ο μινιμαλισμός

Content creators, style curators, creative directors, επιχειρηματίες της μόδας αποδεικνύουν ότι η "καλή αισθητική" δεν είναι αποκλειστικά θέμα στιλ.

Η Αισθητική είναι ο κλάδος εκείνος της φιλοσοφίας που επιχειρεί να ορίσει τι είναι το ωραίο. Ως λέξη αντλεί τη ρίζα της από την "αίσθησις" που κάνει κατανοητό και πώς το λειτουργεί η έννοια: επεξεργάζεται την εμπειρία που εκλαμβάνεται μέσω των αισθήσεων. Τις διεργασίες στο μυαλό και τα συναισθήματα που γεννιούνται όταν αντικρίζουμε για παράδειγμα ένα έργο τέχνης, όταν ακούμε μουσική ή βλέπουμε μία ταινία. Όταν στηνόμαστε μπροστά στον καθρέφτη και κοιτάμε αυτό που φορέσαμε. Νιώσαμε ωραία, κι αν ναι, γιατί; 

Τέτοια είναι τα ερωτήματα, που με απλά λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι θέτει το ζήτημα της "καλής αισθητικής", αν και το αν τα κριτήρια μπορεί να είναι αντικειμενικά είναι μία κουβέντα με πολλές παραμέτρους. Ας πούμε, λοιπόν, και πάλι με απλά λόγια ότι το "πραγματικά ωραίο" είναι κάτι που μπορεί αντικειμενικά να αναγνωρίσει, ή να νιώσει, κανείς. 

Αν περάσουμε τη συζήτηση περί "καλής αισθητικής" στη μόδα, μπορούμε να διακρίνουμε ένα κυρίαρχο ερώτημα: πού σταματά το υποκειμενικό (προσωπικό) γούστο και ξεκινάει το αντικειμενικά ωραίο;  Η απάντηση παραμένει ανοιχτή σε πολλές ερμηνείες, αλλά για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, η απλότητα στο στιλ, ή αλλιώς ο μινιμαλισμός, μοιάζει να έχει κερδίσει τους περισσότερους. Κι άρα να συμφωνούν ότι είναι ο "πιο ωραίος". 

Η μόδα φέτος κάνει μια ξεκάθαρη στροφή στη στιλιστική απλότητα και ευλογεί κλασικά στιλιστικά combos που προσφέρουν σιγουριά και ασφάλεια. Χωρίς να εγκαταλείπει τις εντάσεις και τις ιδιαιτερότητες σε γραμμές, όγκους και χρώματα, ωστόσο χαρίζει ισότιμο μερίδιο στις τάσεις με στοιχεία που παραδοσιακά χαρακτηρίζουν το μινιμαλιστικό στιλ: από τα κλασικά staples όπως τα απλοϊκά tank tops και τα μπεζ παντελόνια μέχρι τα τζιν παντελόνια σε ίσια γραμμή, τις μαρινιέρες, το λευκό πουκάμισο και τα ρούχα σε μαύρο χρώμα, τις γήινες αποχρώσεις και τα άνετα κοστούμια, ο μινιμαλισμός γίνεται ο ορισμός της σύγχρονης κομψότητας - αυτής που αναζητά να ξεκουραστεί από τις υπερβολές των χρωμάτων, του glam και των γραμμών που μπορεί να δυσκολεύουν το σώμα και την κίνηση. 

Διαβάστε Επίσης

Η "καλή αισθητική" και το μινιμαλιστικό στιλ διέρχονται δρόμους παράλληλους, και στη fashion κοινότητα του Instagram μια νέα γενιά ψηφιακών δημιουργών - από στιλίστριες και καλλιτέχνιδες μέχρι επιχειρηματίες της μόδας και της ομορφιάς - έχουν αναλάβει να διευρύνουν τους ορίζοντες της καθημερινής online παρουσίας τους και πέρα από αυτό καθ' αυτό το περιεχόμενο που ανέλαβαν να δημιουργήσουν: δηλαδή, κομψά outfits. Οι λογαριασμοί τους στο Instagram είναι ανοιχτοί σε περιεχόμενο που δεν αφορά αποκλειστικά το στιλ, αλλά την "καλή αισθητική" γενικά και γι' αυτό ανάμεσα σε αναρτήσεις με φωτογραφίες και βίντεο που απαθανατίζουν το στιλ που προτείνουν - το μίνιμαλ εν προκειμένω-, συναντά κανείς εικόνες από διακόσμηση, αρχιτεκτονική, έργα τέχνης και προτάσεις για βιβλία, τοπία και στέκια, καθημερινά αξεσουάρ, συνθέσεις από προϊόντα ομορφιάς και mindfull living, θεραπευτικά rituals, νόστιμα πιάτα κ.ο.κ, που συνθέτουν μία συνολική εικόνα για το τι σημαίνει "ωραίο".

Η χρωματική παλέτα είναι περιορισμένη σε συγκεκριμένους τόνους με ελάχιστες παρεκκλίσεις, το στιλ εμφανίζεται συμβατό με την έννοια της ποιότητας που διαρκεί στον χρόνο και του downsizing της σπατάλης σε είδη που δεν είναι περιοδικά και αχρείαστα, η απέριττη πολυτέλεια είναι η λέξη- κλειδί της φιλοσοφίας που αυτοί οι λογαριασμοί επιχειρούν να αναδείξουν. 

Οι παρακάτω 10 fashion Instagram λογαριασμοί - ανάμεσά τους κι αυτός του διάσημου μοντέλου Rosie Huntington-Whiteley που έχει αναδειχτεί σε βασική εκφραστή του μινιμαλισμού στο στιλ- θα σας δώσουν ιδέες τόσο για το στιλ σας όσο και του elevated minimalism που θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας:

1. Alexis Forman 

2. Débora Rosa

3. Erica Choi

4. Rosie Huntington-Whiteley

5. Sylvie Mus

6. Loïcka Grâce

7. Miren Alós

8. Brittany Bathgate 

9. Olja Ryzevski

10. Ann Kim