Εβδομάδα Μόδας Μιλάνου | Τα κορυφαία στιγμιότυπα και οι συλλογές που ξεχώρισαν

Τα highlights και τα best-off looks από τις πασαρέλες του Μιλάνου.

Εβδομήντα catwalk shows, 110 fashion παρουσιάσεις, έξι ημέρες χορταστικού προγράμματος, εκατοντάδες δημοσιογράφοι, buyers, fashion creators και φυσικά, κορυφαίοι σταρ συμπληρώνουν την πληθωρική "προσωπικότητα" της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου για τον Σεπτέμβριο του 2022. Κορυφαίοι Ιταλικοί οίκοι όπως οι Gucci, Prada, Fendi, Versace, Dolce & Gabbana, Max Mara, Giorgio Armani, Bottega Veneta (κ.ά) μαζι με νεώτερα, ανερχόμενα fashion brands όπως Philosophy di Lorenzo Serafini, Sunnei, Vivetta, Act N°1 (ένα brand που οι σχεδιαστές του Galib Gassanoff και Luca Lin έχουν τη στήριξη του Pierpaolo Piccioli και του οίκου Valentino - και, ναι ο Piccioli παρακολούθησε το show τους!), Andreādamo (κ.ά) φρόντισαν να κρατήσουν ψηλά αυτό που εκπροσωπεί η Ιταλική Μόδα: την απόλυτη φινέτσα, την άριστη δεξιοτεχνία και την πρωτοπορία στις τάσεις. 

Συνυπολογίστε σ' όλα αυτά, την επιστροφή του Moschino στην Μιλανέζικη Εβδομάδα Μόδας, τα πολλά υποσχόμενα ντεμπούτα όπως του Maximilian Davis για τον οίκο Salvatore Ferragamo (πλέον σκέτο Ferragamo) και του Marco De Vincenzο για τον Etro ή του Rhuigi Villaseñor για το Bally (μεταξύ άλλων), τη μεταγραφή από το Λονδίνο του Matty Bovan με τον έντονο μαξιμαλισμό του που συγκίνησε τους Dolce & Gabbana, το κόκκινο χαλί για τα CNMI Sustainable Fashion Awards 2022 που συγκέντρωσε από τους τοπ Ιταλούς σχεδιαστές μέχρι σταρ του βεληνεκούς Cate Blanchett, το φαντασμαγορικό show του οίκου Moncler για τα 70 του χρόνια στην Piazza del Duomo του Μιλάνου, και αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι η εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου δεν επέστρεψε απλά δυναμικά - το έκανε σχεδόν άμεσα μετά την πανδημία-, αλλά κρύβει κάτι ενδιαφέρον σε κάθε γωνιά του προγράμματός της. Τι ξεχωρίσαμε; 

Εβδομάδα Μόδας Μιλάνου | Τα κορυφαία στιγμιότυπα και οι συλλογές που ξεχώρισαν
Cate Blanchett στα CNMI Sustainable Fashion Awards 2022.

Matty Bovan SS'23
Matty Bovan SS'23: Ένας πολλά υποσχόμενος Βρετανός στο Μιλάνο 

Moncler 70
Στιγμιότυπο από το event για τα 70 χρόνια Moncler στη Piazza del Duomo με τη συμμετοχή 1,952 καλλιτεχνών (αριθμός που αναφέρεται στην ημερομηνία ίδρυσης του brand).

Giorgio Armani SS'23
Giorgio Armani SS'23: Ο "μαέστρο" της Ιταλικής Μόδας παραμένει πιστός στο ύφος του, τη διαχρονική θηλυκότητα που αποθεώνει τις γυναίκες. 

-Τα "δίδυμα αντίτυπα" της Gucci Twinsburg 

Το fashion show που προκάλεσε τις μεγαλύτερες συζητήσεις σ' αυτή την Εβδομάδα Μόδας, ξεπερνώντας ακόμα και το πλαίσιο της ειδησιογραφίας που αφορά αποκλειστικά τη μόδα, ήταν το "Gucci Twinsburg". Εξήντα-οκτώ ομοζυγωτικοί δίδυμοι - μοντέλα, ανάμεσά τους και οι Ελληνίδες Μαρία και Αλεξάνδρα Σπανίδου, περπάτησαν στο catwalk του Ιταλικού οίκου, ο οποίος βρίσκεται διαρκώς στην καινοτομία χάρη και στον πολυτάλαντο καλλιτεχνικό της διευθυντή, Alessandro Michele. 

Το " Gucci Twinsburg" ήταν ένα show και μία συλλογή που μιλάνε για την ουσία τη μόδας (διαβάστε εδώ). 

Gucci Twinsburg
H Μαρία και η Αλεξάνδρα Σπανίδου στο show Gucci.

...και η τρικλοποδιά στο Sunnei 

To show του οίκου Gucci, όμως, δεν ήταν το μοναδικό που είχε δίδυμα μοντέλα. Λίγες ώρες αργότερα τη ίδια ημέρα, το brand Sunnei παρουσίασε τη δική του SS'23 συλλογή με τη συμμετοχή ...διδύμων. Η προσέγγιση, βεβαίως, ήταν διαφορετική, με τα μοντέλα του Sunnei να ξεπηδούν αρχικά μέσα από τους καλεσμένους στο front row, στη συνέχεια να κατευθύνονται στα παρασκήνια και να εξαφανίζονται μέσα από μία περιστρεφόμενη πόρτα, από την οποία σε λίγα δευτερόλεπτα εμφανιζόταν με άλλο (πιο φωτεινό) look o δίδυμός τους! 

Αυτή ήταν η δεύτερη κολεξιόν Sunnei που παρουσιάζουν οι ιδρυτές και σχεδιαστές του brand Loris Messina και Simone Rizzo, οι οποίοι στα παρασκήνια του show αποκάλυψαν ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρουν τους δίδυμους για το cast - και δεν έκρυψαν την αγωγία τους για την ...τρικλοποδιά από τον Gucci... "Και τι να κάνεις; Προχωράς... Είμαστε Οκέι, είναι διαφορετικό το κόνσεπτ".  

Sunnei SS'23
Sunnei SS'23
Sunnei SS'23
Sunnei SS'23

- H Kim Kardashian  ως πηγή έμπνευσης για τη συλλογή Dolce &Gabbana 

Ο οίκος Dolce & Gabbana, δηλαδή οι σχεδιαστές του Domenico Dolce και Stefano Gabbana, αναζήτησαν την έμπνευση για την SS'23 συλλογή τους σε μία "μούσα" που ανήκει σε πολλούς: την Kim Kardashian. Για την ακρίβεια, η συνεργασία με τη σταρ ξεκίνησε όταν οι σχεδιαστές, τον περασμένο Μάιο στον γάμο της Kourtney Kardashian με τον Travis Barker στο Πορτοφίνο, όπου είχαν αναλάβει να βάλουν την υπογραφή τους- νυφικό, καλεσμένοι, διακόσμηση-, ανακάλυψαν ότι η Kim διαθέτει μία σπάνια συλλογή από vintage D&G κομμάτια, ακόμα και  σχέδια που δεν έχουν ούτε εκείνοι πια στα αρχεία τους! 

Η συνεργασία τους, λοιπόν, εξελίχθηκε ως εξής: η Kardashian επέλεξε κομμάτια από τις παλαιότερες συλλογές του οίκου, κυρίως από την περίοδο μεταξύ 1987 - 2007, και οι σχεδιαστές ξαναδούλεψαν αυτα τα σχέδια για την Άνοιξη - Καλοκαίρι 2023. Από τις πιο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, τα ταμπελάκια με τις ημερομηνίες πάνω στα σύνολα. 

Dolce&Gabbana SS'23
Η Kim Kardashian με το Domenico Dolce και τον Stefano Gabbana στο runway. 

...και το συλλεκτικό μπλουζάκι 

Φυσικά, απ' αυτή τη συνεργασία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και το αναμνηστικό, που ήταν ένα t-shirt με τυπωμένη την εικόνα της Kim Kardashian ως άλλης Ιταλίδας ντίβας!

Dolce&Gabbana SS'23
Dolce&Gabbana SS'23

- Οι "dark goth θεότητες" της Donatella Versace 

H Donatella Versace είναι, χωρίς αμφιβολία, η αγαπημένη των supermodels της νέας εποχής, τα οποία δύσκολα αρνούνται στη συμμετοχή τους στις  πασαρέλες της. Από τις αδελφές Hadid, Bella και Gigi, ως την Irina Shayk και την Emily Ratajkowski, η σχεδιάστρια έντυσε τα μοντέλα της ως άλλες "dark goth" θεότητες , συχνά σε neon αποχρώσεις, με looks που θα ζήλευε και η "Like a Virgin" περσόνα της Madonna.  

...και η Paris Hilton στην πασαρέλα 

Ανάμεσα στις εκπλήξεις που ετοίμασε η Donatella Versace, η εμφάνιση της Paris Hilton ως "Barbiecore" νύφη στο τέλος του show.

Versace SS'23

- Τα υπέροχα "μυστικά" της νέας συλλογή  Bottega Veneta 

Μία συλλογή για την οποία οι περισσότεροι δημοσιογράφοι της μόδας συμφώνησαν ότι είναι το "big deal" για τη σεζόν Ά/Κ 2023, ήταν αυτή του οίκου Bottega Veneta. Ο Matthieu Βlazy με τη δεύτερη συλλογή του για το brand - συνώνυμο της μοντέρνας κομψότητας συνεχίζει να εντυπωσιάζει μεταμορφώνοντας τα πιο απλά κομμάτια της γκαρνταρόμπας σε πολυτελή "εργαλεία" του σύγχρονου, ενημερωμένου στιλ. 

Στη συλλογή του Blazy, όλα δείχνουν τόσο απλά, αλλά δεν είναι! Τα καρό φανελένια πουκάμισα, τα ντένιμ και τα cotton- tees είναι στην πραγματικότητα κατασκευασμένα από δέρμα nubuck - το οποίο μας σύστησε στην προηγούμενη συλλογή του ξεκινώντας από το "ταπεινό" tank top. Επίσης, εξελίσσει τα εφέ που προσφέρουν κίνηση στα ρούχα, με την προσθήκη, αυτή τη φορά, "πτερυγίων", όπως τα αποκαλεί, στο πίσω μέρος παντελονιών της συλλογής ή με τα νέα knit κρόσσια στα φορέματα. Στα παρασκήνια του show, o συνεσταλμένος και ταπεινός, όπως τον περιγράφουν τα διεθνή έντυπα, Blazy προσπαθούσε να εξηγήσει στους δημοσιογράφους τις τεχνικές λεπτομέρειες και τη λεπτομερή δουλειά που απαιτήθηκε για τη δημιουργία των looks, το αποτέλεσμα των οποίων κάθε άλλο παρά την "υψηλή τεχνικότητά" τους αποκαλύπτει- τουλάχιστον με την πρώτη ματιά. Αντιθέτως, η νέα συλλογή Bottega Veneta είναι καθαρό συναίσθημα και αγάπη για την ulta - chic απλότητα. 

Αξίζει, βεβαίως, να αναφερθεί η συνεργασία του σχεδιαστή με τον Ιταλό αρχιτέκτονα και πρωτοπόρο του βιομηχανικού σχεδιασμού Gaetano Pesce. Ο 82χρονος Pesce σχεδίασε το σκηνικό και τα καθίσματα στον χώρο που φιλοξένησε το show, ενώ ο Blazy, που δούλεψε μαζί του για κάποιο διάστημα στο στούντιο του στη Νέα Υόρκη, απέτισε φόρο τιμής στον θρύλο με τα τρία τελευταία looks της συλλογής που αξιοποιούν χρώματα - αναφοράς της δουλειάς του καλλιτέχνη. 

Bottega Veneta SS'23
To σκηνικό που σχεδίασε ο Gaetano Pesce. 

...και η dressed down  εμφάνιση της Kate Moss 

Στην πασαρέλα της Bottega Veneta SS'23 περπάτησε η Kate Moss, με την πιο ίσως dressed down εμφάνισή της σε πασαρέλα. 

Bottega Veneta SS'23

- Η ακλώνητη  συνέπεια στο όραμα της Prada 

H Miuccia Prada και ο Raf Simons συνεχίζουν ακλώνητοι το όραμά τους για τη "στολή του μέλλοντος" και παρουσίασαν μία συλλογή για τον οίκο Prada που συνδυάζει το αυστηρό tailoring με ρομαντικά στοιχεία (διαβάστε εδώ). 

...kαι η πασαρέλα με τα trans / no-binary μοντέλα 

To fashion show της Prada, όμως, έσπασε κι ένα ρεκόρ: ήταν αυτό που συγκέντρωσε στο ντεφιλέ έναν μεγάλο αριθμό (περίπου 16) από trans και no-binary μοντέλα, ανάμεσά τους και την Ελληνίδα Katy Gramma

Prada SS'23
Η Katy Gramma στο show Prada SS'23

- Η επανεκκίνηση του Ferragamo από τον Maximilian Davis

O Maximilian Davis, που παρουσίασε την πρώτη του συλλογή για τον Salvatore Ferragamo, ήταν από τα ονόματα που συζητήθηκαν περισσότερο σ' αυτή την fashion week. Η άφιξή του στον ιστορικό οίκο παπουτσιών συνδυάστηκε με την αλλαγή στο όνομα της επωνυμίας, πλέον είναι απλά Ferragamo, ενώ το ντεμπούτο του με την SS'23 συλλογή ήταν ένας φόρος - τιμής στον ιδρυτή του και τον θρύλο που έχτισε φτιάχνοντας παπούτσια για τους σταρ του Hollywood.

To venue που φιλοξένησε το show, ένα Μιλανέζικο ιεροδιδασκαλείο του 17ου αιώνα, ντύθηκε ολόκληρο ένα κόκκινο χαλί στο οποίο εμφανίστηκαν αιθαίριες, αισθησιακές σιλουέτες στα χρώματα του ηλιοβασιλέμετος παρέα με πιο αθλητικές και casual γραμμές, ενώ το κόκκινο χρώμα - που αναφέρεται και στην καταγωγή του σχεδιαστή από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο- γίνεται κυρίαρχο ως singature σε outfits και αξεσουάρ, τσάντες και παπούτσια. Ο ανερχομενος Βρετανός σχεδιαστής φέρνει μια ολοκαίνουργια ενέργεια στον ιστορικό οίκο και αυτό μπόρεσαν να το δουν και να το νιώσουν πολλοί. Ανάμεσά τους, και η Naomi Campbell, που βρέθηκε στο front row, και έχει δηλώσει από καιρό την πίστη στο ταλέντο του Davis. 

Maximilian Davis
Maximilian Davis, το νέο αστέρι της μιλανέζικης μόδας;

Ferragamo SS'23
Ferragamo SS'23

Επίσης... 

Το αψεγάδιαστο Riviera Style που παρουσίασε ο Ian Griffiths για τη Max Mara, η σοφιστικέ άνεση (με Y2K αναφορές) της νέας συλλογής Fendi, για την οποία ο Kim Jones επέστρεψε σε σχέδια και αρχεία του οίκου από την εποχή του Karl Lagerfeld, ο camp "παιδότοπος στην παραλία" που σκαρφίστηκε ο Jeremy Scott για την SS'23 συλλογή Moschino, η corporal αισθητική (με ολίγη από εξτραβαγκάτζα) στο άριστο tailoring του Boss, η νέα πιο αισθησιακή κι πιο εκκεντρική ματιά στην κληρονομία του οίκου Etro που εγκαινιάζει ο Marco de Vincenzo, η "Bouba/Kiki" συλλογή της Sportmax με τις γενναίες αντιθέσεις ανάμεσα σε μοτίβα, χρώματα, υφές και σιλουέτες που συντελούν σε μία από τις πιο fun συλλογές για την Άνοιξη- Καλοκαίρι 2023.  

Best-off Looks

Gucci Twinsburg

Gucci Twinsburg

Gucci Twinsburg

Gucci Twinsburg

Gucci Twinsburg

Bottega Veneta SS'23

Bottega Veneta SS'23

Bottega Veneta SS'23

Bottega Veneta SS'23

Bottega Veneta SS'23

Bottega Veneta SS'23

Bottega Veneta SS'23

Bottega Veneta SS'23

Bottega Veneta SS'23

Bottega Veneta SS'23

Bottega Veneta SS'23

Dolce&Gabbana SS'23

Dolce&Gabbana SS'23

Dolce&Gabbana SS'23

Dolce&Gabbana SS'23

Dolce&Gabbana SS'23

Dolce&Gabbana SS'23

Versace SS'23

Versace SS'23

Versace SS'23

Versace SS'23

Versace SS'23

Ferragamo. SS'23

Ferragamo SS'23

Ferragamo SS'23

Ferragamo SS'23

Ferragamo SS'23

Ferragamo SS'23

Ferragamo SS'23

Prada SS'23

Prada SS'23

Prada SS'23

Prada SS'23

Prada SS'23

Fendi SS'23

Fendi SS'23

Fendi SS'23

Fendi SS'23

Fendi SS'23

Moschino SS'23

Moschino SS'23

Moschino SS'23

Moschino SS'23

Moschino SS'23

Moschino SS'23

Max Mara SS'23

Max Mara SS'23

Max Mara SS'23

Max Mara SS'23

Max Mara SS'23

Sportmax SS'23

Sportmax SS'23

Sportmax SS'23

Sportmax SS'23

Sportmax SS'23

Sportmax SS'23

Tod's SS'23

Tod's SS'23

Tod's SS'23

Tod's SS'23

Tod's SS'23

Boss SS'23

Boss SS'23

Boss SS'23

Boss SS'23

Etro SS'23

Etro SS'23

Etro SS'23

Etro SS'23

Missoni SS'23

Missoni SS'23

Missoni SS'23

Missoni SS'23

Missoni SS'23

Philosophy By Lorenzo Serafini SS'23

Philosophy By Lorenzo Serafini SS'23

Philosophy By Lorenzo Serafini SS'23

Philosophy By Lorenzo Serafini SS'23