Τα clutches που μπορείτε να κρατήσετε σε μία βραδινή έξοδο

Οι κομψές επιλογές που μπορείτε να κάνετε σε βραδινά clutches.

Ο όρος clutch χρησιμοποιείται για να περιγράψει την τσάντα που στα Ελληνικά αποκαλούμε φάκελο, δηλαδή τη συνήθως λεπτή και επίπεδη τσάντα που δεν διαθέτει χερούλια ή αλυσίδα / λουράκι. Ωστόσο, πολύ εύκολα θα διαπιστώσετε ότι κάτω από την ταμπέλα "clutches", η μόδα έχει τοποθετήσει παρεμφερή σχέδια όπως τα pouch - τις τσάντες δηλαδή που θυμίζουν πουγκί- ή ακόμα και shoulder bags, που το αποσπώμενο λουράκι τους προσφέρει τη δυνατότητα να τις κρατήσετε και ως clutches. 

Η ιστορία των  clutches 

Προάγγελος των clutches θεωρείται το "reticule", μία μικρή τσάντα κατασκευασμένη από δίχτυ που χρησιμοποιήθηκε ευρέως από το 1795 ως το 1820 (Regancy Era) και φοριόνταν στον ώμο μ' ένα λεπτό λουρί ή αλυσίδα. Εως τότε οι γυναίκες συνήθιζαν να κουβαλούν τα υπάρχοντας τους σε τσέπες, συχνά στερεωμένες γύρω από τη μέση, οι αλλαγές ωστόσο στη γραμμή και τα υφάσματα των φορεμάτων (column dresses, empire lines, ελαφρά υφάσματα), έκανε αναγκαία τη λύση μίας, έστω υποτυπώδους, τσάντας.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, τα πρώιμα clutches άρχισαν να αποκτούν υφές από μετάξι, σατέν ή βελούδο. Στις πρώτες δεκαετίες του 19ου, οίκοι υψηλής κοσμηματοποιίας όπως οι Van Clef & Arpels και Tiffany & Co. άρχισαν να διακοσμούν τα clutches με πολύτιμους λίθους και σύντομα αυτά έγιναν το απαραίτητο αξεσουάρ στις λαμπερές εμφανίσεις των ευκατάστατων socialites και των σταρ του Hollywood. Ο "εκδημοκρατισμός" των clutches ήταν, ασφαλώς, θέμα χρόνου και από αξεσουάρ των πλουσίων έγινε τσάντα που απέκτησε καθημερινή χρήση. 

Διαβάστε Επίσης

Τα clutches στις βραδινές εμφανίσεις 

Το ένδοξο παρελθόν των clutches, ωστόσο, τους εξασφάλισε σχεδόν τον βασικό ρόλο της "βραδινής τσάντας". Για πολύ καιρό, πριν τα ευμεγέθη clutches επιβάλλουν την παρουσία τους σε εμφανίσεις που ξεκινάνε από το πρωί, οι λεπτεπίλεπτοι, συχνά διακοσμημένοι με στρας ή κεντήματα ή άλλες πολυτελείς λεπτομέρειες φάκελοι είχαν ως αποκλειστική ευθύνη να ολοκληρώνουν βραδινές εμφανίσεις. Εξάλλου, μία βραδινή εμφάνιση προϋποθέτει τσάντες που δεν τραβούν την προσοχή με τον όγκο τους και διαθέτουν χαρακτήρα - υφή, διακόσμηση, χρώμα- που ταιριάζει στο glam της νύχτας. 

Πλέον, η απελευθέρωση από το αυστηρό dress code και η ευελιξία στο styling, έχει φέρει και μία ποικιλία σε σχέδια που μπορούν να εξυπηρετήσουν εμφανίσεις χωρίς χρονικούς προσδιορισμούς - πρωινό, βραδινό. Ασφαλώς, υπάρχουν εκείνα τα clutches που οι παγιέτες, τα στρας, τα φτερά, η υφή από βελούδο ή άλλες λεπτομέρειες όπως οι χρυσές αλυσίδες, τα κάνουν κατ' εξοχήν αξεσουάρ - πρωταγωνιστές της νύχτας, αλλά χωρίς αυτό να θεωρείται πια απόλυτο. Από την άλλη, κομψοί μονόχρωμοι φάκελοι με διακριτικές λεπτομέρειες από χρυσό- συχνά με αποσπώμενα λουράκια/ αλυσίδες- μπορούν άριστα να κρατηθούν από το πρωί, ενώ το χρώμα που θα έχει το clutch που θα κρατήσετε αποτελεί αποκλειστικά θέμα προσωπικού σας γούστου- και κατάλληλου συνδυασμού. 

Editor's choice 

"Twist MM" τσάντα Louis Vuitton, Louis Vuitton Boutique.

"Knot" δερμάτινο clutch, Bottega Veneta.

"'Monogramme" καπιτονέ pouch, Saint Laurent.

Μαύρο δερμάτινο clutch, The Attico.

Δερμάτινο clutch κόκκινο Alexander McQueen, Kalogirou.

Glitter faux leather τσάντα, GANNI.

Clutch με all-over glitter εφέ και logo print Chiara Ferragni, notos.gr

Δερμάτινο clutch χακί Salvatore Ferragamo, Kalogirou.

Χρυσό clutch, Carpisa.

Glitter clutch MM6 Maison Margiela, Studio Avra.