MFW | Η εξαγνιστική απλότητα της Fendi SS'24

Ο οίκος Fendi παρουσίασε τη συλλογή του στην έναρξη της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου.

Από τον Ιανουάριο του 2021 οπότε παρουσίασε την πρώτη του συλλογή για τον Fendi μέχρι τώρα, τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Kim Jones μετράει (μαζί με τις Haute Couture & τα collaborations) ήδη πάνω από 10 collections για τον οίκο και σ' ένα πράγμα μπορούμε να συμφωνήσουμε: πώς ό,τι σχεδιάζει είναι εξαιρετικά κομψό. Η κομψότητα στα σχέδια του Jones για τον Fendi διακρίνεται από λεπτότητα και φινέτσα, ακόμα και όταν υποδέχεται σ' αυτή τάσεις και στιλ (για παράδειγμα τη Y2K αισθητική στην Fendi SS'23 ή το goth style στην Fendi Ηaute Couture SS'22) που είναι πιο πληθωρικά και έντονα. Η γυναίκα Fendi είναι μια διαχρονικά κομψή γυναίκα που όμως δεν απουσιάζει από το στιλ της οι ιδιαίτερες πινελιές και το twist που θα την κάνουν ξεχωριστή.

Η συλλογή SS'24 του οίκου Fendi που παρουσιάστηκε στην έναρξη της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου κάνει πολύ ξεκάθαρο ακριβώς αυτό: ότι το στιλ δεν χρειάζεται πάντα couture "μεγαλοστομίες" και εντυπωσιακά τεχνάσματα - που έχουν καλύτερη ανταπόκριση στα social media - για να θεωρείται ότι βρίσκεται μέσα στην επικαιρότητα της μόδας. Ο Fendi, μάλιστα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι "χωλαίνει" σ' αυτού τους είδους της στρατηγική στον "εικονικό" χώρο που έχει απογειώσει άλλα brands και συλλογές, παραμένοντας ταπεινός και προσγειωμένος στην ουσία, στο να δημιουργεί συλλογές συνώνυμες της σύγχρονης κομψότητας. Και τελικά, το κάνει με πολύ μεγάλη επιτυχία. Σχόλια όπως "ένα masterclass κομψότητας", "ο Jones απογειώνει τη σοφιστικέ κομψότητα", "η ουσία της λιτή κομψότητας", "ένα μανιφέστο της γοητευτικής απλότητας" που οι fashion cognoscenti μοιράστηκαν στα social media μετά την ολοκλήρωση του show στο Μιλάνο για να περιγράψουν τη συλλογή Άνοιξη - Καλοκαίρι 2023 απλά έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που έχει καταφέρει ο Kim Jones σε συνεργασία με τη Silvia Venturini Fendi και την Delfina Delettrez: να ανεβάσουν επίπεδο την πολυτέλεια που προσέφερε διαχρονικά ο Fendi - και βασικά, να τον αποσυνδέσουν από την ιστορία του ως ένα brand που εξειδικευόταν στις γούνες και ό,τι αυτές πλέον αντιπροσωπεύουν. 

MFW | Η εξαγνιστική απλότητα της Fendi SS'24
Στο front row από αριστεράCara Delevingne, Suki Waterhouse, Linda Evangelista, Naomi Watts, Gwendoline Christie, Christina Ricci, Amber Valletta, Demi Moore, Naomi Campbell, Kate Moss.

Η SS'24 συλλογή Fendi 

Η συλλογή SS'24 παρουσιάστηκε στο showroom του οίκου Fendi στη Via Solari στο Μιλάνο μέσα σ' ένα σκηνικό στο οποίο είχε στρωθεί ένα λευκό χαλί και είχαν τοποθετηθεί υπερμεγέθη λευκά γλυπτά εμβληματικών αξεσουάρ όπως η Baguette και η Peekaboo. Καθόλου τυχαία, βεβαίως, η ατμόσφαιρα καθώς κατά τον Kim Jones πηγή έμπνευσης γι' αυτή την κολεξιόν στάθηκαν οι καθημερινές γυναίκες που συναντά στο δρόμο όταν εργάζεται στη Ρώμη. Και Ρώμη σημαίνει αγάλματα και αρχαιότητες σε κάθε γωνιά που συνυπάρχουν μ' αυτή την αβίαστη κομψότητα των γυναικών της. Αυτή την ελευθερία και την άνεση και την αυτοπεποίθηση που εντοπίζει στο ντύσιμό τους, όπως αναφέρει στο σημείωμα της συλλογής, επιχειρεί να αποτυπώσει στην Fendi SS'24.  

Fendi SS'24
Fendi SS'24

Το ντελικάτο knitwear παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συλλογή με body hugging φορέματα να ξεχωρίζουν για το έξυπνο halterneck τους, τα ιδιαίτερα cutouts στους ώμους ή το ντεκολτέ, αλλά και το πανέμορφο colorblocking - που διατρέχει όλη τη συλλογή - και συνδυάζει αποχρώσεις όπως το icy blue και το γκρι (των ρωμαϊκών αγαλμάτων;) με ζεστά χρώματα όπως το πορτοκαλί, το κίτρινο και το καφέ (της Μεσογείου). Οι πλεκτές ζακέτες φοριούνται με λοξό τόπο πάνω από πλεκτά τοπ ή δένουν ακριβώς κάτω από το στήθος σε αμάνικα τοπ (για την ακρίβεια, δεν μιλάμε για μεμονωμένα κομμάτια αλλά για ένα που αξιοποιεί το εφέ του layering), μίνι φούστες συνυπάρχουν με πλεκτές "ποδιές" σ' ένα ιδιόμορφο bottom layering, ζιβάγκο μεταμορφώνονται σε off-shoulder τοπ μ' ένα σέξι άνοιγμα στον ώμο, το ίδιο που εντοπίζουμε στα πλεκτά εφαρμοστά φορέματα τα οποία έρχονται φορεμένα με δερμάτινα παλτό. 

Fendi SS'24
Fendi SS'24
Fendi SS'24
Fendi SS'24
Fendi SS'24

Το leather αποκτά μία επίσης ενδιαφέρουσα εικόνα στην SS'24 συλλογή Fendi: patchwork και colorblocking συναντιούνται σε stylish δερμάτινα τζάκετ και μίνι φούστες (χωρίς ραφή στα τελειώματα), σε κομψές pencil που συνδυάζονται με ανάλαφρα, twisted πλεκτά, αλλά και σε παλτό που επιχειρούν να αναβιώσουν μέσα απ' αυτή την τεχνική ένα παλαιότερο λογότυπο του οίκου. Το δέρμα εμφανίζεται και στην κλασική croc εκδοχή σε μίντι φούστες που το άνοιγμά τους εξυπηρετείται από φερμουάρ, αλλά και σε cropped jacket που συνδυάζονται μοναδικά με ανδρόγυνα παντελόνια.  Οι λεπτομέρειες του ανδρόγυνου στιλ δεν απουσιάζουν από τη νέα συλλογή με πολύ ενδιαφέρουσα αυτή που θέλει τη μέση των παντελονιών ή των σορτς (και skorts) γυρισμένη προς τα έξω- σαν κάποιος να έχει ξεκουμπώσει το κουμπί και έχει γυρίσει το στρίφωμα προς τα έξω-, αλλά και αυτή που το λευκό πουκάμισο έρχεται "διχοτομημένο" με διπλή σειρά κουμπιών - που κλείνει και μπρος και πίσω.

Fendi SS'24
Fendi SS'24
Fendi SS'24
Fendi SS'24
Fendi SS'24
Fendi SS'24

Fendi σημαίνει, βεβαίως, και μοναδικά κοσμήματα και αξεσουάρ. Οι κλασικές και δημοφιλείς τσάντες Peekaboo, Baguette, Origami και First επιστρέφουν σε νέα σχέδια, ενώ η συλλογή μας συστήνει και τη Fendi Flip, μια shopper η οποία διπλώνει σε cluth. Φλατ μπαλαρίνες με σούρες όπως και κλασικές γόβες με στρογγυλή μύτη αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή μπαρέτα, μία χρυσή χειροπέδα που αγκαλιάζει τον αστράγαλο, ενώ σε πολλά looks τα μοντέλα φοράνε λεπτά και χρωματιστά γάντια πάνω από τα οποία έχουν περασμένα χρυσά δαχτυλίδια και βραχιόλια. 

Εν κατακλείδι, η συλλογή SS'24 του οίκου Fendi μας υπενθυμίζει ξανά το μεγαλείο των couture τεχνικών και της αψεγάδιαστης κομψότητας. Γιατί το να κάνεις statement, επανάσταση, παιχνίδια και πειραματισμούς με τη μόδα είναι ένα πράγμα. Το άλλο είναι να κάνει κανείς ότι ο Kim Jones και οι power women της Fendi, Silvia και Delfina: διαχρονική κομψότητα με πραγματικά μοντέρνα ματιά

Δείτε το show: