Fendi | H goth ομορφιά της συλλογής haute couture SS22

Η dark side της κλασικής κομψότητας όπως την εμπνεύστηκε ο Kim Jones στη νέα του συλλογή.

Την haute couture συλλογή του για τη σεζόν Άνοιξη – Καλοκαίρι 2022 αποκάλυψε νωρίτερα σήμερα, τελευταία μέρα της Εβδομάδας Μόδας Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι, ο οίκος Fendi. Στο show που πραγματοποιήθηκε στο Palais Brongniart, ο Kim Jones, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου, δημιούργησε ατμόσφαιρα που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον – σκοτεινός φωτισμός, σύννεφα καπνού, σκελετοί από αψίδες και κολώνες να αιωρούνται όπως και μιας υδρόγειος που αναβοσβήνει πάνω από τη πασαρέλα- για να παρουσιάσει το fashion όραμα του αναφορικά με την couture μόδα της άνοιξης: ένας συνδυασμός της κλασικής ομορφιάς όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τα διαχρονικές σιλουέτες και ιστορικές αναφορές στη Ρώμη με dark, goth αισθητική που θα μπορούσε άνετα να απευθύνεται στο μέλλον.

Η συλλογή

Όπως και στην προηγούμενη haute couture συλλογή του για τον οίκο Fendi, αυτή για της σεζόν Φθινόπωρο- Χειμώνας 2021-22, έτσι και στην τωρινή ο Kim Jones εμπνέεται από τη Ρώμη, την "Αιώνια Πόλη" – κι έδρα του ιταλικού οίκου. Κι αν η προηγούμενη ήταν μια συλλογή που την έλουζε το φως με τα εκκωφαντικά λευκά και παστέλ, τα κεντήματα που θύμιζαν ψηφιδωτά και τις σκαλιστές λεπτομέρειες που έκαναν τα μοντέλα να μοιάζουν με αγάλματα, εδώ ο σχεδιαστής μοιάζει να αντιστρέφει τους όρους: στα ως επι το πλείστον μονοχρωματικά σύνολα της συλλογής κυρίαρχο χρώμα είναι το μαύρο, κι ακόμα κι όταν η παλέτα του ξεφεύγει ακολουθεί ξανά τον δρόμο τον σκούρων αποχρώσεων όπως το midnight μπλε, το βιολετί μοβ και το ασημί μετάλικ. Δεν απουσιάζουν ασφαλώς τα λευκά αλλά και πορφυρό κόκκινο που δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν σε μια συλλογή με αναφορές στην αρχαία Ρώμη.

To eveningwear έχει τον αποκλειστικό λόγο στη συλλογή που φιλοξενεί μάξι τουαλέτες από οργάντζα, μετάξι, δαντέλα και βελούδο και πούλιες. Τα μίνι φορέματα συνοδεύονται από μακριές ουρές, ενώ εμφανίζονται και ως cape dresses, ενώ τα ανάγλυφα κεντήματα που θυμίζουν γλυπτή διακόσμηση συντροφεύουν πολλά από τα κομμάτια.  Αέρινες σιλουέτες παραπέμπουν σε grecian chic ενδυμασίες ενώ ντραμπέ φορέματα μ' ένα ώμο επανερμηνεύουν τη ρωμαϊκή Τόνγκα και κομψά αεράτα καφτάνια ακολουθούν την ίδια έμπνευση. Στα highlights της συλλογής ανήκουν τα βελούδινα μάξι φορέματα πάνω στα οποία αποτυπώνονται οι μορφές αρχαίων αγαλμάτων, αλλά και το πορφυρό κόκκινο με το σκαλιστό διάκοσμο στο μπούστο. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι κάθε look της συλλογής Fendi haute couture SS22 μοιάζει βγαλμένο από σκηνικό σε αρχαία ανάκτορα της Ρώμης και την ίδια στιγμή από σκηνή του Matrix, πετυχαίνοντας απόλυτα τον στόχο του Jones να ενώσει το παρελθόν μ' ένα υπερβατικό μέλλον. 

Η φίνα πολυτέλεια, η άριστη δεξιοτεχνία και τα λαμπερά στοιχεία υπερθεματίζουν την εμπειρία couture που προσφέρει μ' αυτή τη συλλογή ο οίκος Fendi και ο Kim Jones, ο οποίος μοιάζει να οραματίζεται τις γυναίκες ως rockstar ντίβες και goth θεότητες, ενώ οι δημιουργίες του μεταλαμπαδεύουν στην κλασική ομορφιά έναν τραχύ δυναμισμό που όμως παραμένει σέξι και κομψός. 

Σε κάθε συλλογή Fendi τεράστια είναι η συνεισφορά της Delfina Delettrez με τα υπέροχα κοσμήματα που σχεδιάζει, κι αυτή τη φορά αξιοποιεί ακατέργαστα πετράδια και μικροσκοπικές πέρλες για να δημιουργήσει εντυπωσιακά, ογκώδη κολιέ (τα Caviar Pearls όπως τα αποκαλεί), ενώ η μητέρα της Silvia Venturini Fendi , που είναι υπεύθυνη για τα αξεσουάρ, δημιούργησε βραδινά τσαντάκια που θυμίζουν πουγκιά και φόρεσε στα μοντέλα πλατφόρμες. 

Δείτε το show: 

Τα looks

Fendi HC SS22

Fendi HC SS22

Fendi HC SS22

Fendi HC SS22

Fendi HC SS22

Fendi HC SS22

Fendi HC SS22

Fendi HC SS22

Fendi HC SS22

Fendi HC SS22

Fendi HC SS22

Fendi HC SS22

Fendi HC SS22

Fendi HC SS22

Fendi HC SS22